Publicat in: Zootehnie
Crescatorii de ovine solicita prelungirea programului de incurajare a consumului de carne de oaie, precum si sprijin financiar
Mihai Dumitru, presedintele federatiei Pro Agro, sustine ca, in Romania, consumul de carne de oaie ar putea creste daca ar exista un program de sustinere si promovare pe o perioada lunga de timp si ar fi sprijinit financiar indiferent de ce guvern se afla la conducerea tarii.
MADR a lansat in cadrul targului Indagra o campanie prin care se urmareste valorificarea productiilor agroalimentare provenite de la specia ovine, cresterea valorii de export prin produse prelucrate, atragerea fortei de munca in sectorul de prelucrare a carnii si a produselor din carne de oaie, dar si pastrarea traditiilor privind preparatele culinare din aceasta specie, in special in zonele montane.  
 
Cu aceasta ocazie, presedintele federatiei Pro agro, Mihai Dumitru, a declarat ca „in primul rand este foarte bine sa promovam productia autohtona, insa daca ne uitam pe balanta comerciala cu produse agroalimentare vedem un deficit de peste un miliard de euro. Intr-adevar tot ce inseamna zootehnie inseamna valoare adaugata si de aceea cred ca ar trebui sa existe un program multianual de sustinere indiferent de Guvernul care se perinda vremelnic in fruntea tarii, pentru ca este o chestiune de a promova un sector ovin de aproximativ 13 milioane de capete care are o singura piata, piata Orientul Mijlociu, unde preturile sunt sub pretul de cost. Consider ca este un sector fara viitor daca nu vom incerca sa intram si pe pietele europene. Este foarte bine ca incercam sa promovam consumul de carne de ovine pentru ca prin traditie romanii sunt mari crescatori de ovine, dar eu consider ca ar trebui ca un astfel de program sa se deruleze pe o perioada de 20 de ani ca sa ajungem sa consumam mai multa carne de ovina, pentru ca in general carne de miel se consuma mai mult in perioada Sarbatorilor Pascale”.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Acesta a dat exemplul Frantei, care produce doar 40% din necesarul de consum de carne de oaie, diferenta fiind importata mai mult din Noua Zeelanda decat din tarile Uniunii Europene.
 
„Din pacate, noi nu reusim sa intram pe aceasta piata, pentru ca nu avem o calitate a carcasei asa cum o cer francezii, pentru ca vorbim de rase specializate de carne. Aici trebuie sa facem mai mult si sa finantam rasele specializate fie cele de carne, fie cele de lapte. Pentru cresterea consumului pe piata interna consider ca trebuie o perioada mult mai lunga de timp, iar educatia consumatorului nu se poate face decat prin masuri de promovare in care sa aratam care sunt beneficiile unui consum de carne ovine si sa incercam pe cat posibil sa sustinem crescatorii de ovine sa se duca inspre rase specializate de carne sau de lapte, tocmai pentru a fi competitivi pe piata unica europeana, unde competitia este destul de acerba si nu garanteaza nimeni ca se va consuma numai carne din productia autohtona”, a mai precizat presedintele ProAgro. 

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
Exporturile de cereale ale UE au inregistrat scaderi
Exporturile de cereale ale UE au inregistrat scaderi
Rezultatul se afla in scadere cu 31% comparativ cu cantitatea de 12,66 milioane de tone...
MADR: O noua subventie pentru crescatorii de bovine
MADR: O noua subventie pentru crescatorii de bovine
Subventia ar urma sa fie in cuantum de 246 euro/hectar, lucru ce ar putea duce sprijinul total la...
Noi beneficii pentru crescatorii de ovine: Export de berbecuti prin Casa Unirea
Noi beneficii pentru crescatorii de ovine: Export de berbecuti prin Casa Unirea
Casa Unirea se va ocupa si de distributia produselor, mai ales catre tarile arabe potrivit...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016