Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
IDSA: Nu mai avem probleme majore de boli ale animalelor, dupa lichidarea pestei porcine si a gripei aviare
Anuntul a fost facut in cadrul unei conferinte de catre Stefan Nicolae, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, acesta precizand ca totusi persista in tara scrapia, anemia infectioasa a calului sau rinotraheita infectioasa bovina.
Cu ocazia implinirii a 10 ani de la infiintarea ANSVSA, la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, structura ce isi desfasoara activitatea in subordinea agentiei, a fost organizata o conferinta de presa in cadrul careia directorul Stefan Nicolae a prezentat principalele activitati ale institutului si a facut un bilant al situatiei referitoare la bolile animalelor.
In ceea ce priveste activitatea desfasurata de cei 146 de medici veterinari, biologi, ingineri chimisti si ingineri de industrie alimentara care lucreaza in cadrul institutului, directorul Stefan Nicolae a precizat ca acestia efectueaza aproximativ 100.000 de analize pe an, analize ce sunt notate cu 10 in 98 la suta din cazuri de catre laboratoarele europene de referinta care le evalueaza, aceste rezultate fiind raportate Comisiei Europene.
In institut funcţioneaza 33 de laboratoare nationale de referinta, unde sunt facute analize pentru depistarea de boli, dar si de reziduuri de medicamente, poluanti sau organisme modificate genetic in animale si produsele animaliere, analizele institutului limitandu-se la bolile majore ale animalelor, precum febra aftoasa, boala veziculoasa a porcului, pesta porcina clasica, pesta porcina africana, gripa aviara, pseudopesta aviara etc. IDSA mai face analize pe unele boli, ca boala vacii nebune si anemia infectioasa a calului, pentru a confirma un rezultat pozitiv obtinut la unul din cele 42 de laboratoare ale directiilor sanitare veterinare si pentru siguranţa alimentelor judetene si a Municipiului Bucuresti.
Printre activitatile de referinta din istoria institutului, directorul unitatii a mentionat participarea, impreuna cu serviciile veterinare, la eradicarea pestei porcine din Romania precum si izolarea primului virus al gripei aviare in Europa. Dupa eradicarea acestor boli, „Romania nu are problme majore de boli ale animalelor, dar trebuie facuta monitorizarea ceruta de relatiile comerciale ale Romaniei. Totusi, persista in tara scrapia, anemia infectioasa a calului sau rinotraheita infectioasa bovina”, dupa cum a precizat directorul IDSA.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Stefan Nicolae, a mai declarat totodata ca 60 la suta dintre bolile infectioase si parazitare ale animalelor sunt transmisibile la om, 75 la suta din bolile emergente ale animalelor sunt zoonoze, 90 la suta dintre agentii potentiali de bioterorism sunt de natura animala, iar 90 la suta dintre factorii de risc alimentar sunt tot de origine animala.
In ceea ce priveste importanta activitatii institutului, Nicolae a precizat ca „inseamna extraordinar de mult pentru Romania. O tara care nu are un astfel de institut risca ori sa devina o groapa de gunoi in procesul globalizarii, ori ea sa nu-si poata valorifica produsele pentru ca nu are cine sa o sustina. Marfuri sunt pe piata, diferenta o face certificarea calitatii acestor marfuri. Ai un institut care sa-ti certifice ca marfurile tale sunt de calitate, le promovezi, nu-l ai, stai cu ele acasa. Rezultatele noastre sunt monitorizate de Comisia Europeana şi, pe aceasta baza, marfurile romanesti purtatoare de buletin de IDSA pot sa circule liber, pentru ca sunt credibile. Institutul a fost in acelasi timp capabil sa protejeze tara de patrunderea unor marfuri animaliere cu factor de risc, care au venit insotite de certificate, de buletine si carora institutul le-a spus STOP”.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora