Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Interdictia ANSVSA privind vanzarea bovinelor, criticata de secretarul Comisiei pentru Agricultura din Senat

Tanczos Barna, sustine ca restrictia la vanzarea bovinelor vii impusa de ANSVSA este o lovitura foarte dura la adresa fermierilor.
„Ne indreptam cu pasi repezi catre o situatie de criza. Este foarte posibil ca in urma acestei crize sa ajungem la discutii aprinse, chiar la conflicte intre statele membre pe anumite piete. Piata laptelui, din 2015, o sa fie o piata care va genera foarte multe dispute, acum avem si situatia cu productia de oua, o sa avem situatii similare si la productia de carne deporc si bovine, ne asteapta zile grele in negocierile cu UE”, a precizat acesta cu privire la decizia respectiva.
Totodata, acesta a mai precizat ca „nu mai sunt exceptii, pana acum erau interdicţii pe zone, pe judete, acum s-a dat interdictie pe toata ţara. Este o lovitura foarte dura la adresa fermierilor, nu numai pentru crescatorii raselor de carne, ci si pentru fermierii cu ferme medii, pentru ca ei vindeau foarte multi viţei intre 100 si 300 de kilograme. Piata s-a bulversat complet, am ramas practic cu toate stocurile de bovine de juninci si de taurasi blocate, cu exceptia celor care ajung la greutatea de sacrificare, dar in cazul acestora bulversarea va influenta pretul”.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Lucrarea & 39;Criptomonede Ghid practic pentru incepatori& 39; nu lasa nicio intrebare fara raspuns Te invitam sa o parcurgi chiar acum si sa devii fara nicio exagerare expert in bitcoin si in alte monede virtuale Este primul pas spre o investitie inspirata Iata 2 motive esentiale pentru care trebuie sa parcurgi lucrarea & 39;Criptomonede...
valabila 48h
In opinia acestuia, ar trebui sa fie acordata fermierilor prima de sacrificare, o subventie permisa in anumite conditii si in Uniunea Europeana, care ar putea fi incasata in cazul in care acestia vor vinde animalele la un abator autorizat in Romania.
„Trebuie sa gasim solutii pentru prime de sacrificare, sa sacrificam animalele in tara si sa exportam carcasa, nu animale vii, vitei la 100 de kilograme, sa gasim solutii pentru subventionarea programelor de prevenirea acestor boli. Raul s-a produs si interdictia s-ar putea sa ne pecetluiasca soarta pe urmatorii doi ani, cel putin”, a afirmat senatorul.
Totodata, el a atentionat ca situatii similare au fost si in alte tari, odata cu inchiderea pietei din Rusia, afirmand ca efectele subventiilor de compensare a pierderilor la fermierii din Polonia, de exemplu, se resimt in tarile vecine, produsele care nu au putut fi exportate spre Rusia ajungand, la preturi de dumping, in statele membre.
„Ei, practic, si-au marcat profitul si au realizat profit prin subvenţiile pe care le-au primit de la UE pentru compensarea acelor pierderi cauzate de inchiderea pierei din Rusia si produsele de pe stoc au ajuns in supermarketurile din Romania, pe toate rafturile - oua, de exemplu - la pretde dumping, deci crescatorii de pasari, porci, de bovine au o situatie extrem de dificila in momentul de fata. La nivelul statelor membre, deja conflictele exista - desi sunt bagate sub pres in momentul de fata -, mai ales intre statele puternice din punct de vedere agricol si statele in dezvoltare”, a sustinut Tanczos Barna.
Secretarul Comisiei pentru Agricultura a Senatului a adaugat ca Ministerul Agriculturii trebuie sa ia masuri imediate pentru a compensa pierderile fermierilor cauzate de interdicţiile de valorificare a animalelor vii spre exterior.
„Trebuie sa gasim, impreuna cu MADR, compensari pentru pierderile fermierilor, programe naţionale prin care vaccinarea impotriva limbii albastre sa fie un program strategic al ANSVSA Presiunea uriasa venita de pe piata UE va falimenta, in caz contrar, foarte multe ferme si foarte multi fermieri romani, care nu vor putea face fata concurenţei acerbe”, a conchis Tanczos Barna.
Romania nu mai poate vinde animalele receptoare ale bolii limbii albastre catre tarile membre UE decat pentru sacrificare imediata, putand insa sa exporte catre tarile terte care nu au impus restrictii, au declarat reprezentanţii ANSVSA.
Restricţiile de circulaţie a animalelor ce pot fi afectate de boala au fost impuse de ANSVSA in acord cu legislatia europeana, care este foarte stricta, au mai precizat reprezentantii autoritatii.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Activitatile pe care le poti face la tara daca renunti la traiul de la oras
- » Comisia Europeana a aprobat greierele de casa drept aliment
- » Romania: Producatorii de carne de porc si pasare, aproape de faliment
- » Lacusta calatoare, autorizata ca aliment in UE
- » APIA: Cererile de plata pentru ajutorul privind cresterea animalelor, depuse pana la 29 ianuarie
Idei de afaceri in agricultura