Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Noi actiuni ale ANSVSA pentru prevenirea aparitiei pestei micilor rumegatoare
Urmare a confirmarii evolutiei pestei micilor rumegatoare (PMR) in Bulgaria, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a intreprins actiuni de prevenire a introducerii virusului acesti boli in Romania.
Totodata, a fost dispusa instituirea de masuri suplimentare de preventie, precum:
– informarea reprezentantilor principalelor asociatii de crescatori de ovine si caprine de pe raza judetului cu date privind simptomele si evolutia bolii si despre obligativitatea de a anunta medicul veterinar despre animale care prezinta modificari de comportament, imbolnaviri sau cazurile de mortalitati;
– mediatizarea necesitatii si a obligatiei proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricand observa animale cu modificari de comportament, imbolnaviri sau orice caz de mortalitate;
– informari privind obligatia proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricand observa animale cu modificari de comportament, imbolnaviri sau cazuri de mortalitati, prin intermediul unor materiale printate (afise, postere, fluturasi) care sa fie postate la circumscriptiile de libera practica, primarii, biserici etc.;
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
– monitorizarea sporita a transporturilor de animale din speciile ovine si caprine din cadrul comertului intracomunitar cu Bulgaria;
-intensificarea controalelor in trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale;
– comunicarea catre operatorii economici care achizitioneaza ovine si caprine despre obligativitatea de a prenotifica DSVSA judeteana oricare achizitie de animale din speciile mai sus mentionate din Bulgaria. La fiecare transport de ovine si caprine, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport si va efectua un examen clinic al tuturor animalelor. Animalele nou introduse vor fi tinute izolate pentru o perioada de 21 zile pana la introducerea in efectivul indigen.
Aceste informari s-au realizat si se realizeaza in cadrul intalnirilor organizate de catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor cu reprezentantii principalelor asociatii de crescatori de ovine si caprine si cu cei ai operatorilor economici implicati in activitatea de comert cu rumegatoare, de pe raza judetului.
Pana in prezent, ANSVSA a transmis in teritoriu 5 note de serviciu care au avut ca subiect PMR, concretizate prin organizarea de intalniri cu partile implicate si interesate, intalniri care au vizat:
– informarea medicilor veterinari cu atributii specifice, a operatorilor economici si a tuturor persoanelor implicate in activitatea de comert cu rumegatoare din Bulgaria sau cu rumegatoare care tranziteaza Bulgaria;
– intensificarea actiunilor de supraveghere pasiva, in special in judetele din sudul tarii;
– instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoasterea semnelor clinice de boala in conformitate cu specificatiile Organizatiei Mondiale de Sanatate Animala (OIE);
– intarirea controalelor in punctele de trecere la frontiera in ceea ce priveste transporturile de rumegatoare din Bulgaria si Turcia, avand in vedere ca ultimele animalele la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea facandu-se in baza investigatiilor de laborator.
Este interzisa expedierea sau achizitionarea din din Bulgaria, din comunele enumerate mai jos, de rumegatoare mici si material seminal, ovule si embrioni de la rumegatoare mici si introducerea acestora pe teritoriul Romaniei: comunele Bolyarovo si Elhovo din regiunea Yambol, comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo si Tsarevo din regiunea Byrgas. Precizam ca ambele regiuni se afla in apropierea granitei Bulgariei cu Turcia.
Pe aceasta cale, ANSVSA solicita operatorilor economici din Romania implicati in activitatea de comert cu rumegatoare sa acorde maxima atentie instructiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judetene, pentru a isi proteja efectivele de rumegatoare mici de aceasta boala. Orice suspiciune de boala trebuie notificata in cel mai scurt timp DSVSA judetene.
Pesta Micilor Rumegatoare este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza rumegatoarele mici, respectiv ovinele si caprinele. Mortalitatea in cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. In Romania nu evolueaza aceasta boala, avand statut de tara libera de pesta micilor rumegatoare.
Agentul etiologic este un virus incadrat in familia Paramyxoviridae, subfamilia Paramyxovirinae, genul Morbillivirus.
Transmiterea infectiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv si putin probabil indirect, avand in vedere rezistenta scazuta a virusului in mediul exterior. Virusul patrunde in organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.
Evolutia bolii este supraacuta sau acuta, caracterizata clinic prin febra, tulburari digestive si respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni si ulcere la nivelul mucoasei digestive si a cailor respiratorii.
In caz de aparitie a bolii in tari indemne se recurge la stamping-out. In tarile in care boala evolueaza frecvent, animalele bolnave se izoleaza si, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infectiilor bacteriene secundare sau se sacrifica. Se aplica dezinfectia si vaccinarea animalelor sanatoase.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora