Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Romania, acuzata ca incalca legislatia europeana cu privire la exportul de animale vii
Acuzele vin din partea directorului pentru Uniunea Europeana al organizatiei nonguvernamentale Animals International, in urma unei investigatii asupra exporturilor de animale efectuate de tara noastra.
„Aceasta investigatie scoate la lumina un esec cras din partea oficialilor de a monitoriza exportul de animale vii. Animalele crescute in Romania sunt transportate in maniere care incalca reglementarile UE si hotararile Curtii Europene de Justitie, in timp ce animalele sunt sacrificate in mod barbar cu incalcarea standardelor internationale”, a aratat Paun.
Romania exporta anual peste 1,5 milioane de vitei si oi, in principal in Libia, Iordania si Israel, tara noastra fiind cel mai mare exportator de animale vii din UE.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Potrivit ONG-ului, imagini inregistrate in Egipt, Turcia, Liban, Palestina, Israel si Iordania arata animale romanesti inspaimantate, pe deplin constiente, manipulate si legate brutal cu franghii si lanturi sau chiar ridicate spre tavan de unul sau doua picioare, inainte de a fi sacrificate prin taieturi multiple in conditii neigienice, intr-un mediu care prezinta riscuri pentru sanatatea umana.
In plus, la bordul camioanelor sau al navelor de transport lipseste cu desavarsire un medic veterinar oficial care ar trebui sa asigure conformitatea cu regulamentul UE privind transporturile si Hotararea Curtii Europene de Justitie.
Paun a aratat ca organizatia pe care o reprezinta a trimis zeci de sesizari in acest sens catre Ministerul Agriculturii si catre ANSVSA, insa nu a primit niciun raspuns.
„Am prezentat deja o parte din aceasta investigatie Comisiei Europene si Parlamentului European. Am inmanat alaturi de Eurogroup for Animals un milion de semnaturi Comisiei Europene acum doua luni. Domnul Vytenis Andriukaitis, comisarul European pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, a instituit imediat un grup de lucru pentru definirea unei strategii pe termen lung, care sa inlocuiasca exportul de animale vii cu carcase. In acelasi timp, Parlamentul UE a initiat procedurile de infiintare a unui comitet de ancheta, pentru a investiga alegatiile legate de aplicarea defectuoasa a Regulamentului Consiliului privind protectia animalelor in timpul transportului”, a adaugat Paun.
Totodata, el a aratat ca Romania ar castiga mult mai mult daca nu ar exporta animale vii, ci carne congelata si refrigerata.
„Nu inteleg de ce exportam miei sau vitei, cand acestia ar putea fi crescuti, ingrasati si sacrificati in Romania, apoi sa exportam produse cu valoare adaugata mare, in loc sa exportam locuri de munca. Este vorba de a ne vedea interesul national, nu interesul unor anumite firme de import-export, pentru ca doar ele castiga”, a continuat directorul Animals International.
Potrivit acestuia, de la noi oaia pleaca cu 6 lei kilogramul si se vinde in tarile de destinatie cu circa 6 euro. Gabriel Paun a adaugat ca organizatiile partenere din Europa vor incepe o campanie mediatica ampla in mai multe tari, intrucat astfel de nereguli au fost descoperite si la transporturi de animale din alte state europene.
Totodata, Mary Pana, Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine, a precizat ca aceasta este o problema europeana, nu doar a Romaniei.
„Din cele 42 de nave care asigura transportul animalelor pana la destinatie, niciuna nu este romaneasca. Sub diverse pavilioane ale statelor membre sau tari terte, sunt angajate persoane care nu sunt instruite, care provin din diverse tari din Africa si care pur si simplu lasa animalele neingrijite”, a precizat ea.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturiUltima ora
Idei de afaceri in agricultura