Romania: Producatorii de carne de porc si pasare, aproape de faliment
Publicat la data de 07 Ian. 2022 in:
Zootehnie Un comunicat al AFF arata ca producatorii de carne de porc si pasare din Romania sunt aproape de faliment! Motivul este simplu: preturile la energie.
"In numeroase cazuri, costul cu gazele naturale si electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, se preconizeaza a fi de 6-7 ori mai mare decat in cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar. In procesul de productie, gazele naturale sunt esentiale pentru unitatile din sectorul zootehnic, fiind necesara ventilarea spatiului si mentinerea unei temperaturi constante pentru purcei si pui", se precizeaza in comunicat.
Asociatia Forta Fermierilor apreciaza ca in prezent doar 25% din consumul de carne de porc proaspata mai provine din productia interna.
"Cu aceste majorari de pret, in sase luni vom ajunge la 100% consum de carne de porc din afara tarii, am fi singurul stat din UE care nu isi asigura nici macar un kilogram de carne din productia interna. In sectorul pasare, situatia este diferita, dar la fel de dramatica. Aici aveam singura zona de productie unde Romania isi acoperea din productia interna peste 90% din consum. In jumatate de an, aceasta performanta va fi istorie", subliniaza organizatia patronala in comunicat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Asociatia Forta Fermierilor atrage atentia ca daca nu se vor gasi solutii pentru ca producatorii romani de carne de pasare si porc sa plateasca facturi rezonabile pentru consumul de gaz si energie electrica, in acest an deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare va creste cu aproximativ o treime, la minimum 3 miliarde de euro.
Presedintele Asociatiei Forta Fermierilor, Vlad Macovei, a transmis companiilor de utilitati ca nu exista nicio justificare economica pentru majorarea intr-o singura luna a energiei de 6-7 ori.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>