Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Seful ANSVSA ofera noi detalii despre despagubirea fermierilor afectati de pesta porcina africana
Seful ANSVSA spune ca in momentul de fata sunt in diferite faze de evolutie 440 de focare confirmate, din care 438 se afla in gospodariile populatiei si doua in exploatatii comerciale din judetul Tulcea, in prima exploatatie urmand sa se finalizeze sacrificarea a 45.000 de porci.
Romania se afla in stare de alerta atat pe plan intern, cat si la frontierele cu Moldova si Ucraina, pentru a gestiona evolutia epidemiologica a pestei porcine africane, dar si pentru a preveni aparitia de noi focare, in conditiile in care la ora actuala sunt in evolutie 440 de focare in sapte judete, a declarat presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu.
„Noi actionam cu toata forta, cu toate structurile statului, avem sprijin din partea armatei, jandarmeriei, politiei de frontiera. Veghem in continuare sa nu apara noi focare. Avem expusa toata frontiera de nord si de vest, desi boala a penetrat prin extremitati in nord-vest si sud-est, avem frontiera cu Republica Moldova cu Ucraina. Suntem in permanenta stare de alerta atat pe plan intern pentru a gestiona evolutia epidemiologica cat si la frontiere, pentru a preveni aparitia de noi focare. Boala este cat se poate de agresiva, iar la noi a intrat mai tarziu fata de alte tari de pe coridorul nordic”, a spus Branescu.
Acesta a precizat ca in momentul de fata sunt in diferite faze de evolutie 440 de focare confirmate, din care 438 se afla in gospodariile populatiei si doua in exploatatii comerciale din judetul Tulcea, in prima exploatatie urmand sa se finalizeze sacrificarea a 45.000 de porci.
„Din nefericire PPA a mai fost confirmata intr-o noua exploatatie din Tulcea, un depozitar cu 17.000 de capete porcine, la care au inceput deja procedurile de sacrificare. Sunt 7 judete afectate, respectiv Satu Mare, unde a debutat primul focar de pesta porcina africana, in care sunt 5 focare la gospodariile populatiei si 8 cazuri la porci mistreti. 440 de focare sunt la porcul domestic, iar la mistret sunt 16 cazuri pe teritoriul Romaniei. In Bihor sunt 17 focare in gospodarii si un caz la porc mistret, in Salaj, un caz la mistret, in Tulcea 397 de focare la populatie, doua in exploatatii comerciale si 6 cazuri la porci mistret, in Braila 7 focare toate la gospodariile populatiei, in Constanta - 7 focare si in Ialomita - 5, tot la gospodarii ale populatiei. Este bine sa precizez ca, prin focar de pesta porcina africana se intelege evolutia bolii intr-o exploatatie care numara unul sau mai multi porci, la care s-a confirmat infectia cu virusul pestei porcine africane”, a explicat presedintele ANSVSA.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
In ceea ce priveste pagubele inregistrate pana in prezent din cauza PPA, seful ANSVSA a spus ca se vor cuantifica doar la finalul actiunilor de ucidere, dezinfectie si dezinsectie cand se va cunoaste suma totala, pentru ca „ele au o dinamica continua”.
Totodata, Branescu a subliniat ca a fost solicitata si suplimentarea fondurilor europene alocate Programului de control, supraveghere si eradicare a PPA, consecutiv extinderii aplicarii acestuia, de la 8 judete initial, la intreg teritoriul Romaniei.
„Noi am facut o solicitare catre Comisia Europeana pentru suplimentarea fondurilor acordate deja Romaniei, prin programele cofinantate, sume care urmeaza a fi utilizate pentru plata despagubirilor proprietarilor de animale afectati de pesta porcina africana, in functie de contextul epidemiologic din Romania, pe care, la acest moment nu il putem inca aproxima. Am obtinut de facto acest acord si ramane ca noi sa comunicam spre decont cifrele exacte rezultate in urma actiunilor si a despagubirilor. Noi avem sume alocate in buget in acest sens, dar au fost depasite, de aceea am facut solicitarile de rigoare catre MFP si CE”, a explicat seful ANSVSA.
Potrivit sursei citate, despagubirile pentru proprietarii de animale vor tine cont de valoarea de piata.
„Prin Ordin al Prefectului au fost constituite comisii de evaluare in vederea acordarii de despagubiri proprietarilor afectati. Proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie, pentru animalele ucise, furaje, carnea si produsele din carne. Sumele compensatorii sunt stabilite de catre comisiile de evaluare. Despagubirile se stabilesc in functie de valoarea de piata. Aceasta evaluare a comisiei se cuantifica intr-o valoare de inlocuire, in ideea in care proprietarul poate sa isi cumpere alt porc sau sa regaseasca valoarea in cazul in care daca ar fi comercializat animalul. Valoarea de piata este practic pretul pe care l-ar fi putut obtine inainte de contaminare„, a mai spus Branescu.
Nu in ultimul rand, seful ANSVSA a mentionat ca Guvernul sprijina toate actiunile pe care le intreprinde autoritatea pentru gestionare bolii.
„S-a introdus o noua prevedere legislativa in HG 1214 care reglementeaza acordarea de despagubiri pentru animale ucise, respectiv aceea ca se despagubesc si animalele care nu au fost identificate. Tot pentru a preintampina extinderea virusului pestei porcine africane, au fost adoptate prevederi legislative si pentru controlul porcilor mistreti din zonele in care exista focare de pesta porcina africana. Ma refer la acordarea de stimulente financiare pentru vanatori, gestionari ai fondului cinegetic, persoanelor implicate in managementul silvic, dar si persoanelor fizice care notifica DSVSA judetene existenta unor cadavre de porci domestici sau a unor porci domestici care prezinta semne clinice de pesta porcina africana (HG 830)„, a afirmat Branescu.
In ceea ce priveste restrictiile pentru Romania din cauza PPA, seful ANSVSA sustine ca Romania are doua zone de restrictie, zona a treia, in est, din care fac parte judetele Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita si Calarasi, supranumita si zona rosie de protectie, dar si in partea de nord-vest, respectiv judetele Satu Mare, Bihor si Salaj, in care sunt in evolutie focare sau cazuri la mistreti.
„Acestea sunt cele care genereaza restrictii punctuale. Mai exista zona I care bordureaza practic zonele de restrictie anterior mentionate. Aceste judete au restrictii majore, deci din zona a treia nu pleaca nimic spre comert intracomunitar, catre celelalte state din UE”, a adaugat seful ANSVSA.
Branescu le transmite crescatorilor de animale sa anunte de urgenta medicii veterinari pentru orice suspiciune de boala.
„Vreau sa transmit un mesaj catre toti proprietarii de animale sa ne anunte, sa notifice de urgenta medicul veterinar cu privire la orice suspiciune de PPA. Elementul vital pentru gestiunea PPA il reprezinta "early detection", detectia rapida a acestor focare. In evolutia oricarei boli grave, interventia rapida este cruciala, cu cat o descoperi mai repede si intervii mai repede ai sanse de succes, cu cat o lasi sa progreseze, ai probleme din ce in ce mai mari mari. Noi avem nevoie de tot suportul cetatenesc, de reactie cetateneasca pentru ca este in interesul comun al tuturor romanilor sa avem o gestiune cat mai favorabila a bolii”, a mai spus presedintele Autoritatii.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturiUltima ora