Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vladimir Manastireanu, ANSVSA: Despagubiri de 7-8 sute de euro pe bovina, pentru proprietarii cu efectivele afectate de Boala limbii albastre

vladimir-manastireanu-ansvsa-despagubiri-de-7-8-sute-de-euro-pe-bovina-pentru-proprietarii-cu-efectivele-afectate-de-boala-limbii-albastre

Presedintele ANSVSA a mai precizat ca Romania ar putea primi fonduri europene pentru vaccinarea bovinelor din exploatatii impotriva acestei boli.


Romania ar putea primi fonduri europene pentru vaccinarea bovinelor din exploatatiile comerciale impotriva Boala limbii albastre, desi boala a aparut doar la animalele din gospodariile populatiei.
 
Informatia vine din partea presedintelui ANSVSA, Vladimir Manastireanu, care a declarat zilele trecute ca „evaluam posibilitatea vaccinarii acestor animale, care este foarte costisitoare, desi boala nu a aparut in exploatatii. Acolo se fac dezinsectii periodice. Boala a aparut la animalele din gospodariile populatiei, care in perioada verii au fost la pasunat, iar insectele hematofage care transmit boala au fost foarte active. Se pot primi 100% fonduri din partea Comisiei Europene pentru vaccin si de 50% pentru manopera, insa, restrictiile si supravegherea, indiferent daca se vaccineaza sau nu, trebuie facute pe o perioada de 2-3 ani, ca sa fim declarati de OIE liberi de aceasta boala. Noi trebuie sa facem supraveghere, sa recoltam probe de sange de la animale si sa demonstram ca virusul nu mai circula in Romania”.
 
Acesta a precizat ca, pentru animalele moarte din cauza bolii, proprietarii vor primi despagubiri, care insa nu sunt foarte ridicate, in comparatie cu costurile pentru efectuarea dezinsectiilor, deplasarea specialistilor in teritoriu si masurile de preventie.
 
„Despagubirile pentru animalele moarte nu reprezinta o suma foarte mare. Ele pot ajunge la cel mult la 700-800 de euro pe bovina, in functie de rasa si de valoarea animalului si de circa 700 de lei la ovine. Sume mari de bani se aloca pentru dezinsectie, deplasarea specialistilor in teritoriu si pentru toate masurile de preventie si de combatere a bolii. Toate calculele noastre arata o suma de 3 milioane de lei, inclusiv inspectiile pe care le facem in aceasta perioada in exploatatii ca sa vedem numarul de animale care pot sa fie receptive la boala. Banii vin de la rezerva de stat, asa s-a hotarat in Comitetul national pentru situatii speciale de urgenta, pentru ca Autoritatea nu a prevazut bani in buget anul acesta pentru aceasta situatie. Este pentru prima data cand a aparut aceasta boala in Romania”, a precizat Manastireanu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Potrivit datelor ANSVSA, numarul animalelor afectate de aceasta boala a ajuns la 347 in cele 12 judete unde au fost inregistrate focare, ceea ce reprezinta 0,011% din totalul animalelor receptive existente in aceste zone. De asemenea, au fost inregistrate si 32 de animale moarte, respectiv bovine si ovine.
 
Focarele unde evolueaza boala limbii albastre se afla in 63 de comune din judetele Buzau, Vrancea, Arges, Gorj, Valcea, Prahova, Ilfov, Olt, Bacau, Dolj, Botosani si Vaslui, iar efectivele de animale receptive la boala se ridica la 3.105.756.
 
Seful ANSVSA a precizat ca in prezent nu exista restrictii in privinta exportului de carne de ovine si taurine din zonele unde evolueaza boala, desi exista posibilitatea impunerii unor restrictii pe exportul de animale vii, cum este exemplul Iordaniei.
 
„Incercam sa purtam discutii cu tarile terte unde pleaca mai multe animale la export, sa putem exporta carne de ovine si de taurine. Daca tara terta impune restrictii pe circulatia animalelor atunci nu vor putea fi exportate, dar deocamdata nu avem nimic confirmat din tarile arabe. Pe teritoriul tarii animalele pot pleca, nu din focar, ci din zonele de supraveghere si de restrictie si doar in anumite conditii. Zona de supraveghere se stabileste la 150 de km din jurul focarului, practic sudul si sud-estul tarii intra in aceasta zona de supraveghere. Am comunicat celor interesati pentru ca sunt conditii destul de tehnice si trebuie cunoscute de crescatorii de animale”, a adaugat presedintele Autoritatii.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016