Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
51 de produse traditionale, respinse de la atestare
Oficialii MADR afirma ca regulile de selectie au devenit foarte stricte, scopul fiind curatarea pietei de falsele produse traditionale.
Obtinerea atestatului de produs traditional se dovedeste un demers tot mai dificil pentru producatori, insa acest lucru nu trebuie sa-i sperie pe cei care fac produse traditionale strict autentice. Dupa intrarea in vigoare a noilor norme de atestare, criterile de selectie folosite de MADR sunt mult mai stricte, scopul declarat fiind acela de a curata treptat piata de falsele produse.
Legat de acest aspect, Viorel Morarescu, seful Direcţiei Generale de Industrie Alimentara din cadrul MADR, a declarat ca din zecile de dosare primite pana acum spre avizare, doar 21 au fost avizate pozitiv, in timp ce alte 51 au fost respinse.
Primul produs incris in Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale este painea traditionala Adriana, produsa la Brasov. De altfel, din cele 21 de produse, cinci sunt paini produse dupa metode traditionale. Pe langa painea de la Brsasov, in registru a fost inregistrata si painea secuiasca de casa cu cartofi, produsa de Mihail Bodosca din Covasna, in vreme ce pe pozitia a treia din RNPT se afla pita pe vatra batuta de Santimbru, urmata de alte specialitati din aceeasi localitate, ca pita neagra integrala sau pita impletita in tava.
Conform datelor din RNPT, producatorul Matias din Samtimbru, Alba, se numara printre cei care au printre cele mai multe produse traditionale atestate dupa noile reguli. Pitelor li se adauga in lista pupuri de Samtimbru, colacul de Samtimbru si batonul cu miere de Samtimbru.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Alaturi de produsele de panificatie, in RNPT gasim si produse din carne, cum sunt micii de casa, pieptul de porc crud afumat, toba de casa, lebarul de casa sau muschiul taranesc, inregistrate de producatorul SC Produse Tradiţionale Gabioti din satul Plescoi, comuna Berca, judetul Buzau.
Brasovenii nu s-au lasat mai prejos si au inclus in Registrul naţional al produselor tradiţionale carnatii de porc, casul, branza de burduf, muschiul de porc afumat, urda, slanina afumata si branza telemea. Producatorul care a reusit sa obtina toate avizele este Elena Dragoiu, din Snirnea, care este in prezent producatorul cu cele mai multe produse traditionale inscrise in Registru.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » CE interzice erbicidul daunator sanatatii umane si albinelor
- » Seful AFM: Se mareste bugetul programului Casa Verde Fotovoltaice
- » Valoarea productiei agricole a ajuns la 110 miliarde de lei
- » MADR lanseaza cursuri pentru utilizarea produselor de protectie a plantelor
- » Uniunea Europeana: Romania ocupa locul doi in topul exporturilor de cereale
Idei de afaceri in agricultura