51 de produse traditionale, respinse de la atestare
Oficialii MADR afirma ca regulile de selectie au devenit foarte stricte, scopul fiind curatarea pietei de falsele produse traditionale.
Obtinerea atestatului de produs traditional se dovedeste un demers tot mai dificil pentru producatori, insa acest lucru nu trebuie sa-i sperie pe cei care fac produse traditionale strict autentice. Dupa intrarea in vigoare a noilor norme de atestare, criterile de selectie folosite de MADR sunt mult mai stricte, scopul declarat fiind acela de a curata treptat piata de falsele produse.
 
Legat de acest aspect, Viorel Morarescu, seful Direcţiei Generale de Industrie Alimentara din cadrul MADR, a declarat ca din zecile de dosare primite pana acum spre avizare, doar 21 au fost avizate pozitiv, in timp ce alte 51 au fost respinse.
 
Primul produs incris in Registrul  Naţional al Produselor Tradiţionale este painea traditionala Adriana, produsa la Brasov. De altfel, din cele 21 de produse, cinci sunt paini produse dupa metode traditionale. Pe langa painea de la Brsasov, in registru a fost inregistrata  si painea secuiasca de casa cu cartofi, produsa de Mihail Bodosca din Covasna, in vreme ce pe pozitia a treia din RNPT se afla pita pe vatra batuta de Santimbru, urmata de alte specialitati din aceeasi localitate, ca pita neagra integrala sau pita impletita in tava.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Conform datelor din RNPT, producatorul Matias din Samtimbru, Alba, se numara printre cei care au printre cele mai multe produse traditionale atestate dupa noile reguli. Pitelor li se adauga in lista pupuri de Samtimbru, colacul de Samtimbru si batonul cu miere de Samtimbru.
 
Alaturi de produsele de panificatie, in RNPT gasim si produse din carne, cum sunt micii de casa, pieptul de porc crud afumat, toba de casa, lebarul de casa sau muschiul taranesc, inregistrate de producatorul SC Produse Tradiţionale Gabioti din satul Plescoi, comuna Berca, judetul Buzau.
 
Brasovenii nu s-au lasat mai prejos si au inclus in Registrul naţional al produselor tradiţionale carnatii de porc, casul, branza de burduf, muschiul de porc afumat, urda, slanina afumata si branza telemea. Producatorul care a reusit sa obtina toate avizele este Elena Dragoiu, din Snirnea, care este in prezent producatorul cu cele mai multe produse traditionale inscrise in Registru.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
In acest sens, aplicatia ofera posibilitatea initierii procedurilor prevazute de Legea nr....
MADR: Schema de energie se prelungeste
MADR: Schema de energie se prelungeste
Noul termen limita pentru depunerea proiectelor este 15 ianuarie 2024.   "Deja...
MADR: Derogare la GAEC 7 si GAEC 8
MADR: Derogare la GAEC 7 si GAEC 8
Conform secretarului de stat, Adrian Pintea, anuntul oficial pare a fi doar o chestiune de timp,...
Bruxelles: Petre Daea discuta teme importante pentru producatorii agricoli din Romania
Bruxelles: Petre Daea discuta teme importante pentru producatorii agricoli din Romania
Ministrii vor discuta despre situatia pietelor, bioeconomie, etichetarea mierii, directiva...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton