Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum sa prelucrezi fructele din livada cu o investitie mica. 5 metode diferite
Atunci cand esti proprietarul unei livezi, e bine sa cunosti cat mai multe variante de valorificare a fructelor. Exista mai multe motive pentru care ar putea fi benefic sa investesti in prelucrare decat sa vinzi fructele proaspete.
Majoritatea sunt produse care au o durata de valabilitate mai mare, asa ca risti sa ai mult mai putine pierderi daca apar probleme cu distribuitorii. Totodata, vei putea avea o marja de profit mai mare - cu alte cuvinte, ai putea castiga mai bine.
Bineinteles, ai putea adopta la fel de bine un sistem dual, in care o parte din fructe sunt vandute ca atare, iar o alta parte sunt valorificate sub alte forme. Indiferent de decizia ta, e bine sa stii care sunt optiunile pe care le ai la dispozitie. In toate cazurile, ai nevoie de cunoasterea legislatiei in vigoare (in special in ceea ce priveste avizele, taxele si normele), echipament de specialitate si ambalaj atractiv si rezistent. Iata cateva idei prin care poti valorifica fructele din livada ta, dar si ce ai nevoie ca sa le pui in practica:
1. Tuica, lichior sau alte produse alcoolice din fructe
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
O idee ar fi sa folosesti o parte din fructe pentru a produce diferite bauturi alcoolice. Chiar daca concurenta este destul de mare, la fel e si popularitatea lor pe piata nationala. In primul rand, trebuie sa ai in dotare echipament de distilare. Ca sa fii eficient, ai nevoie de alambicuri cu un volum de procesare mare (masurat in litri). Mai toate alambicurile cu volum mare au si optiuni de automatizare; pentru o productivitate crescuta, e bine sa alegi un alambic cu motor.
In al doilea rand, trebuie sa cunosti legislatia in vigoare pentru producerea si comercializarea produselor alcoolice. Exemple includ legea nr. 521/2002, dar si O.U.G. nr. 50/1998 si O.U.G. nr. 82/1997. Ca sa fii sigur ca respecti toate prevederile legale, poti discuta cu un consultant pe probleme juridice.
2. Fructe uscate sau chipsuri de fructe
Consumatori sunt mereu in cautare de gustari sanatoase, iar multi dintre ei de abia asteapta sa incerce ceva nou. Multe fructe sunt potrivite pentru deshidratare, iar din unele poti chiar obtine chipsuri. Le poti vinde ca mixuri, daca ai mai multe tipuri de fructe in livada. In plus, poti folosi si fructe de import, care nu se pot creste in Romania, impreuna cu fructele produse de tine, daca doresti sa dai un aer exotic mixurilor de fructe uscate. Vei avea nevoie de cel putin un deshidratator profesional de fructe si legume.
3. Gem sau dulceata
Mai toate gospodariile produceau in trecut gemuri sau dulceturi, insa din ce in ce mai putine pastreaza aceasta traditie. Aceste produse sunt inca pe placul consumatorilor, asa ca ar putea fi o idee buna sa produci gem sau dulceata. Ai putea opta pentru retete simple, dintr-un singur fruct, sau mixte. Bineinteles, inainte de a alege aceasta varianta, trebuie sa cercetezi atat produsele deja disponibile pe piata, cat si preferintele consumatorilor. Ca sa ai succes in acest domeniu, alegerea unei retete in functie de preferintele acestora e esentiala.
4. Sucuri naturale de fructe
Sucurile acidulate scad in popularitate, iar cele naturale sunt din ce in ce mai dorite de consumatori. In prezent, gasesti la raft multe sucuri naturale de portocale si mere, insa optiunile sunt aproape nelimitate. Poti alege retete cu sau fara pulpa, mai dulci sau mai acrisoare, cu mai multe fructe sau cu unul singur - totul depinde de ce se cere pe piata locala sau nationala, in functie de distribuitorii alesi de tine, asa cum arata si Agrifarmbiz.
5. Sosuri si toppinguri de fructe
Orice iubitor de dulciuri stie ca un desert poate fi transformat complet cu ajutorul unor sosuri delicioase. Acestea sunt niste produse mai putin cunoscute, insa acest lucru inseamna totodata ca produsele tale ar avea mai putina concurenta la raft. Iar modalitatea de producere, incluzand echipamente si autorizatii, nu e foarte diferita de cea a gemurilor si dulceturilor.
Sursa foto: Shutterstock
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 3.3 din 5 voturiUltima ora
- » compost tipuri proces utilizare beneficii
- » CE interzice erbicidul daunator sanatatii umane si albinelor
- » Seful AFM: Se mareste bugetul programului Casa Verde Fotovoltaice
- » Valoarea productiei agricole a ajuns la 110 miliarde de lei
- » MADR lanseaza cursuri pentru utilizarea produselor de protectie a plantelor