
Daca solele cultivate cu rapita sunt infestate cu buruieni, cultura poate fi chiar și compromisa în totalitate. Un alt efect nedorit al buruienilor e faptul ca plantele de rapita se alungesc foarte mult luptand pentru lumina. Aceasta creste riscul pierderii culturii în timpul lunilor de iarna, cand acestea pot fi expuse inghetului, în cazul în care stratul de zapada nu este suficient de gros pentru a le putea acoperi. Capacitatea redusa de a trece de iarna inseamna pierderi de productie care pot ajunge chiar și la 100%, în cazurile grave.
Din pacate pentru fermieri, multe dintre buruieni se aseamana cu rapita, avand cicluri de viata relativ similare. Unele buruieni care rasar toamna pot supravietui peste iarna. Altele fac parte din aceeasi familie ca și rapita, cruciferele, ceea ce face dificila combaterea lor fara a afecta plantele. O alta categorie de buruieni poate impacta mult recoltarea.
Unele dintre cele mai mai pagubitoare buruieni care afecteaza rapita sunt: neghina, romanita, scanteiuta, traista ciobanului, nemtisorul de camp, voinicita, musetelul, turita, mazarichea sau trei frati patati. Tot în aceasta categorie intra și samulastra de cereale. Unele dintre aceste buruieni sunt crucifere, precum: traista ciobanului, voinicica, rapita salbatica sau mustarul salbatic. Acestea pot fi eliminate doar prin metode chimice, folosind erbicide pentru rapita.
Fara o combatere adecvata a buruienilor, rapita poate avea mult de suferit.. Chiar și cu ajutorul unei fertilizari corecte, elementele nutritive vor fi folosite mai degraba de buruieni decât de rapita, în lipsa erbicidarii eficiente.
Cum se pot recunoaste carentele culturii de rapita
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Lipsa azotului se vede ușor, frunzele plantelor fiind ingalbenite. Frunzele se pot ingalbeni și din cauza lipsei de magneziu, dar în acest caz se vor și opri din crestere. Carenta de fosfor face ca frunzele de rapita sa capete culori rosiatice. Aceasta se poate vedea chiar de la primele frunze, deoarece fosforul din sol se poate epuiza în mai putin de o saptamana. Lipsa de potasiu face ca tulpinile tinere sa fie slabe și flexibile, capatand nuante inchise de verde. Rapita care nu are suficient sulf va prezenta cloroze intre nervurile frunzelor.
Ce tipuri de rapita se pot cultiva în tara noastra
Agricultorii au la dispozitie peste 24 de hibrizi de rapita în tara noastra, din care pot alege tipul adecvat conditiilor de sol și mediu din ferma. Nu exista un hibrid de rapita perfect, de aceea fermierul trebui sa acorde atentie deosebita procesului de selectie, pentru a incerca sa echilibreze pe cat posibil caracteristicile plantei, rezistenta la temperaturile scazute, toleranta la anumite boli cu productivitatea sa la recoltare, cantitatea de ulei, și, bineinteles, costurile de productie.
Hibrizii de rapita pot fi de tip conventional sau Clearfield. Un sistem de productie Clearfield combina un erbicid cu spectru larg de combatere a buruienilor și aplicare postemergenta cu hibrizi toleranti care rezista la actiunea sa. Aceasta combinatie face ca erbicidarea sa poata elimina buruieni dificile, precum cruciferele, fara a afecta cultura de rapita.
Cresterea rapitei trebuie tinuta sub control
Asa cum am aratat, o planta de rapita prea inalta, alungita in toamna, este posibil sa nu supravietuiasca peste iarna. De aceea, pentru a regla procestul de crestere, fermierii utilizeaza regulatori de crestere. Pe langa prevenirrea alungirii tulpinii respectiv i a varfului de crestere, radacinile acestora se dezvolta mai bine, planta fiind mult mai capabila sa absoarba și sa utilizeze elementele nutritive din sol, facand astfel fata mult mai bine iernii. Unele produse cu rol de reglare a cresterii pot avea și efecte fungice, putand asigura o protectie inca din toamna impotriva unor boli pagubitoare precum fainarea, , putregaiul negru sau alternarioza.
Sursa foto: Shutterstock

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.