Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mare parte din succesul culturii de rapita se determina in toamna

mare-parte-din-succesul-culturii-de-rapita-se-determina-in-toamna

Fermierii cu experienta spun ca succesul unei culturi de rapita se stabileste inca din toamna. Este o cultura sensibila, care are nevoie de atentie speciala din partea cultivatorilor. În primele etape de vegetatie, plantele de rapita de toamna trebuie sa faca fata nu doar conditiilor de mediu, ci în special buruienilor, cu care lupta pentru resursele solului: apa și elementele nutritive.


Daca solele cultivate cu rapita sunt infestate cu buruieni, cultura poate fi chiar și compromisa în totalitate. Un alt efect nedorit al buruienilor e faptul ca plantele de rapita se alungesc foarte mult luptand pentru lumina. Aceasta creste riscul pierderii culturii în timpul lunilor de iarna, cand acestea pot fi expuse inghetului, în cazul în care stratul de zapada nu este suficient de gros pentru a le putea acoperi. Capacitatea redusa de a trece de iarna inseamna pierderi de productie care pot ajunge chiar și la 100%, în cazurile grave. 

Din pacate pentru fermieri, multe dintre buruieni se aseamana cu rapita, avand cicluri de viata relativ similare. Unele buruieni care rasar toamna pot supravietui peste iarna. Altele fac parte din aceeasi familie ca și rapita, cruciferele, ceea ce face dificila combaterea lor fara a afecta plantele. O alta categorie de buruieni poate impacta mult recoltarea.

Unele dintre cele mai mai pagubitoare buruieni care afecteaza rapita sunt: neghina, romanita, scanteiuta, traista ciobanului, nemtisorul de camp, voinicita, musetelul, turita, mazarichea sau trei frati patati. Tot în aceasta categorie intra și samulastra de cereale. Unele dintre aceste buruieni sunt crucifere, precum: traista ciobanului, voinicica, rapita salbatica sau mustarul salbatic. Acestea pot fi eliminate doar prin metode chimice, folosind erbicide pentru rapita.

Fara o combatere adecvata a buruienilor, rapita poate avea mult de suferit.. Chiar și cu ajutorul unei fertilizari corecte, elementele nutritive vor fi folosite mai degraba de buruieni decât de rapita, în lipsa erbicidarii eficiente. 

Cum se pot recunoaste carentele culturii de rapita

Lipsa azotului se vede ușor, frunzele plantelor fiind ingalbenite. Frunzele se pot ingalbeni și din cauza lipsei de magneziu, dar în acest caz se vor și opri din crestere. Carenta de fosfor face ca frunzele de rapita sa capete culori rosiatice. Aceasta se poate vedea chiar de la primele frunze, deoarece fosforul din sol se poate epuiza în mai putin de o saptamana. Lipsa de potasiu face ca tulpinile tinere sa fie slabe și flexibile, capatand nuante inchise de verde. Rapita care nu are suficient sulf va prezenta cloroze intre nervurile frunzelor. 

Ce tipuri de rapita se pot cultiva în tara noastra

Agricultorii au la dispozitie peste 24 de hibrizi de rapita în tara noastra, din care pot alege tipul adecvat conditiilor de sol și mediu din ferma. Nu exista un hibrid de rapita perfect, de aceea fermierul trebui sa acorde atentie deosebita procesului de selectie, pentru a incerca sa echilibreze pe cat posibil caracteristicile plantei, rezistenta la temperaturile scazute, toleranta la anumite boli cu productivitatea sa la recoltare, cantitatea de ulei, și, bineinteles, costurile de productie.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Hibrizii de rapita pot fi de tip conventional sau Clearfield. Un sistem de productie Clearfield combina un erbicid cu spectru larg de combatere a buruienilor și aplicare postemergenta cu hibrizi toleranti care rezista la actiunea sa. Aceasta combinatie face ca erbicidarea sa poata elimina buruieni dificile, precum cruciferele, fara a afecta cultura de rapita. 

Cresterea rapitei trebuie tinuta sub control

Asa cum am aratat, o planta de rapita prea inalta, alungita  in toamna, este posibil sa nu supravietuiasca peste iarna. De aceea, pentru a regla procestul  de crestere, fermierii utilizeaza regulatori de crestere. Pe langa prevenirrea alungirii tulpinii respectiv i a varfului de crestere, radacinile acestora se dezvolta mai bine, planta fiind mult mai capabila sa absoarba și sa utilizeze elementele nutritive din sol, facand astfel fata mult mai bine iernii. Unele produse cu rol de reglare a cresterii pot avea și efecte fungice, putand asigura o protectie inca din toamna impotriva unor boli pagubitoare precum fainarea, , putregaiul negru sau alternarioza.

Sursa foto: Shutterstock

 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016