Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum combati pierderile de recolta la grau, orz si rapita
Calitatea si rentabilitatea unei culturi sunt strans legate de respectarea tuturor etapelor care au loc din momentul achizitionarii semintelor, pana la transportarea si depozitarea recoltelor. Indiferent de cultura, pentru a putea reduce pierderile ce au loc in procesul de dezvoltare a unei culturi, este necesar sa se respecte cateva aspecte importante. Respectarea conditiilor de clima, adoptarea unor masuri fitosanitare eficiente, folosirea unor soiuri/hibrizi rezistenti la boli si aplicarea corecta a tratamentelor sunt cativa dintre factorii care influenteaza semnificativ randamentul si rentabilitatea culturii.
Folosirea unor soiuri sau hibrizi rezistenti la boli
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Tinand cont de numeroasele intrebuintari ale orzului, graului si rapitei, aceste culturi se remarca prin ocuparea unor suprafete tot mai extinse de teren in tara noastra. Pentru a beneficia de culturi profitabile, de calitate, in raport cu investitiile facute, este importanta respectarea masurilor agrofitotehnice, dar si a celor fitosanitare , pentru prevenirea si combaterea bolilor, daunatorilor si a buruienilor. Protejarea culturii de cereale in fata atacurilor diversilor agenti patogeni si ale insectelor incepe, insa, dinainte de semanatul propriu-zis, prin tratarea corecta a semintelor. Tratamentul semintelor de cereale asigura un start excelent culturii si poate creste semnificativ randamentul de productie. Fungicidul Kinto® Plus, de exemplu, a dus la un randament de productie cu 4% mai mare decat in lipsa tratamentului semintelor la cereale.
Pe langa tratamentul semintelor de cereale si folosirea fungicidelor in vegetatie in cultura propriu-zisa, alegerea soiurilor/hibrizilor si a sistemelor de productie adecvate sunt esentiale pentru a obtine culturi productive si recolte de calitate. Pentru a creste randamentul culturilor, marii cultivatori se bazeaza pe soiuri/hibrizi bine adaptati la conditiile de clima locale si cu un potential de productie mare.
Rotatia culturii si igiena adecvata
Recoltarea si depozitarea corecte
Recoltarea cerealelor se face, de regula, cand plantele ajung la maturitate, iar boabele prezinta o umiditate ideala ce variaza intre 14-17%. Recoltarea se incheie in momentul in care boabele au ajuns la o umiditate de 12-13%. Atunci cand sunt recoltate cu un continut de umiditate ce depaseste 17%, boabele sunt zdrobite de recoltator. Procesul de recoltare se realizeaza cu ajutorul combinelor universale autopropulsate. Pentru a evita pierderile de recolta si spargerea boabelor la treierat, combinele trebuie reglate frecvent.
Recoltarea rapitei trebuie facuta cand umiditatea semintelor este sub 16%, evitandu-se recoltarea in perioada de arsita maxima, intervalele recomandate fiind dimineata devreme, seara tarziu sau chiar noaptea.
Pentru a nu pierde randamentul obtinut in culturi este esentiala mentinerea calitatii post-recoltare a graului, orzului si rapitei. Depozitarea corecta a recoltelor presupune conservarea si protejarea principalelor caracteristici ale culturilor, de la recoltare pana la distributie. Depozitarea poate fi facuta in silozuri din beton, metalice sau uscatoare de siloz.
Sursa foto: shutterstock.com
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura