Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum combati pierderile de recolta la grau, orz si rapita

cum-combati-pierderile-de-recolta-la-grau-orz-si-rapita

Calitatea si rentabilitatea unei culturi sunt strans legate de respectarea tuturor etapelor care au loc din momentul achizitionarii semintelor, pana la transportarea si depozitarea recoltelor. Indiferent de cultura, pentru a putea reduce pierderile ce au loc in procesul de dezvoltare a unei culturi, este necesar sa se respecte cateva aspecte importante. Respectarea conditiilor de clima, adoptarea unor masuri fitosanitare eficiente, folosirea unor soiuri/hibrizi rezistenti la boli si aplicarea corecta a tratamentelor sunt cativa dintre factorii care influenteaza semnificativ randamentul si rentabilitatea culturii.


Respectarea masurilor fitotehnice
 
Culturile de cereale pot fi compromise de un complex de agenti patogeni, pe toata perioada de vegetatie. Frecvent atacate de daunatori, culturile de grau, orz si rapita merita atentia si ingrijirea cuvenite. Pentru protejarea productiilor de rapita si cereale paioase impotriva bolilor, fermierii au la indemana o serie de masuri preventive, curative, dar si mai multe tipuri de fungicide. Folosirea fungicidelor sistemice, cu spectru larg de actiune, cum ar fi Caramba® 60 SL asigura o  protectie excelenta impotriva bolilor, avand rol secundar de regulator de crestere la rapita. Produsul poate fi integrat cu succes in schemele de tratamente la cerealele paioase sau rapita, pentru prevenirea si combaterea patogenilor. In cazul cerealelor paioase, produsul se poate utiliza in cel de-al doilea sau al treilea tratament. Pe langa faptul ca protejeaza impotriva a  numeroase boli foliare si ale spicului, exceleaza in combaterea fuzariozei la grau, contribuind la maximizarea productiei.

Folosirea unor soiuri sau hibrizi rezistenti la boli

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Tinand cont de numeroasele intrebuintari ale orzului, graului si rapitei, aceste culturi se remarca prin ocuparea unor suprafete tot mai extinse de teren in tara noastra. Pentru a beneficia de culturi profitabile, de calitate, in raport cu investitiile facute, este importanta respectarea   masurilor agrofitotehnice, dar si a celor fitosanitare , pentru prevenirea si combaterea bolilor, daunatorilor si a buruienilor. Protejarea culturii de cereale in fata atacurilor diversilor agenti patogeni si ale insectelor incepe, insa, dinainte de semanatul propriu-zis, prin tratarea corecta a semintelor. Tratamentul semintelor de cereale asigura un start excelent culturii si poate creste semnificativ randamentul de productie. Fungicidul Kinto® Plus, de exemplu, a dus la un randament de productie cu 4% mai mare decat in lipsa tratamentului semintelor la cereale

Pe langa tratamentul semintelor de cereale si folosirea fungicidelor in vegetatie in cultura propriu-zisa, alegerea soiurilor/hibrizilor si a sistemelor de productie adecvate sunt esentiale pentru a obtine culturi productive si recolte de calitate. Pentru a creste randamentul culturilor, marii cultivatori se bazeaza pe soiuri/hibrizi bine adaptati la conditiile de clima locale si cu un potential de productie mare.

Rotatia culturii si igiena adecvata
 
Monocultura si resturile vegetale ramase de la o cultura la alta favorizeaza aparitia si dezvoltarea agentilor patogeni si a daunatorilor. Respectarea tehnologiei de cultivare si efectuarea corecta si la timp a lucrarilor agrotehnice vor asigura succesul culturii, garantand productii calitative. Randamentul culturilor depinde in mare masura de igiena culturii si de atentia acordata combaterii agentilor patogeni. Rotatia culturilor, pregatirea solului, semanatul, aplicarea masurilor fitosanitare sunt importante pentru obtinerea unor culturi profitabile. Rotatia culturilor trebuie efectuata urmand principiul succesiunii rationale. Conform acestuia, plantele mari, care au tendinta de a consuma cea mai multa apa si cele mai multe substante nutritive din sol, trebuie plantate dupa cele mai mici, care consuma mai putine resurse.

Recoltarea si depozitarea corecte

Recoltarea cerealelor se face, de regula, cand plantele ajung la maturitate, iar boabele prezinta o umiditate ideala ce variaza intre 14-17%. Recoltarea se incheie in momentul in care boabele au ajuns la o umiditate de 12-13%. Atunci cand sunt recoltate cu un continut de umiditate ce depaseste 17%, boabele sunt zdrobite de recoltator. Procesul de recoltare se realizeaza cu ajutorul combinelor universale autopropulsate. Pentru a evita pierderile de recolta si spargerea boabelor la treierat, combinele trebuie reglate frecvent.

Recoltarea rapitei trebuie facuta cand umiditatea semintelor este sub 16%, evitandu-se recoltarea in perioada de arsita maxima, intervalele recomandate fiind dimineata devreme, seara tarziu sau chiar noaptea.

Pentru a nu pierde randamentul obtinut in culturi este esentiala mentinerea calitatii post-recoltare a graului, orzului si rapitei. Depozitarea corecta a recoltelor presupune conservarea si protejarea principalelor caracteristici ale culturilor, de la recoltare pana la distributie. Depozitarea poate fi facuta in silozuri din beton, metalice sau uscatoare de siloz.  

Sursa foto: shutterstock.com
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016