Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Producatorii BIO cer un Plan National de Actiune pentru Agricultura Ecologica

producatorii-bio-cer-un-plan-national-de-actiune-pentru-agricultura-ecologica

Acestia au cerut guvernului urgentarea procedurilor pentru adoptarea unui astfel de document valabil pentru perioada 2016-2020.


Asociatia Bio Romania si Federatia Nationala de Agricultura Ecologica au solicitat in cadrul unei conferinte de presa organizate special in acest scop aprobarea de urgenta a Planului National de Actiune pentru Agricultura Ecologica 2016-2020 si acordarea unui ajutor minim fermierilor detinatori de pajisti in zona de agromediu, in valoare de 500 euro pentru ferma de cel mult 10 hectare, in vederea opririi declinului sectorului de agricultura ecologica.
 
Reprezentantii sectorului bio au mai cerut ca programul de achizitii verzi sa cuprinda distinct obligativitatea achizitiilor de alimente pe lant alimentar scurt, din care minimum 50% sa provina din segmentul produselor alimentare de calitate, conform Regulamentului UE 1151/2012, respectiv alimente certificate in sistem ecologic, traditional, montan, local, etic.
 
De asemenea, se doreste promovarea conceptului de Agricultura Ecologica in unitatile scolare, printr-un program national denumit Ferma Agro-Pedagogica, prin intermediul unei curricule scolare specifice.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Reprezentantii sectorului de agricultura ecologica solicita, totodata, depasirea paradigmei nationale de tara exportatoare de materie agricola bruta si importatoare de alimente, pentru aceasta fiind necesara organizarea unui lant alimentar valoric de calitate, prin procesarea materiilor prime ecologice romanesti.
 
Nu in ultimul rand, acestia solicita eliminarea birocratiei din procedurile de inregistrare in agricultura ecologica prin modificarea OM 1253 in sensul, inregistrarii operatorilor, o singura data, dupa modelul tarilor europene cu traditie in agricultura ecologica si elaborarea unui ghid de bune practici pentru absorbtia fondurilor europene destinate agriculturii ecologice, dedicat functionarilor APIA si AFIR. Ghidul trebuie elaborat de MADR, impreuna cu reprezentantii bio.
 
Cele doua asociatii considera ca este nevoie de crearea unei institutii specializate in agricultura ecologica care sa functioneze pe principiul Parteneriatului Public Privat, constituita din reprezentantii sectorului bio si ai autoritatilor statului cu atributii in domeniu, argumentand ca acest mecanism functioneaza foarte eficient in Franta.
 
Romania detine la ora actuala o suprafata de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de hectare cu pajisti. Din pacate, peste 80% din ceea ce se obtine in sector pleaca la export, in special materie prima si doar cantitati foarte mici de produse procesate. 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.92 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton