Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Agricultura ecologica

Seful MADR a anuntat ca se lucreaza la elaborarea unei legislatii in acest sens, cala sa clarifice conditiile de utilizare a acestui termen pentru produsele alimentare.
Agentia Zonei Montane, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara, precum si celelalte directii din cadrul MADR lucreaza in prezent la elaborarea unui proiect legislativ care sa reglementeze aplicarea etichetei de „produs montan” pentru o serie de produse alimentare care trebuie sa stabileasca anumite contitii.
„Se afla in elaborare, in cadrul grupului de lucru de specialisti, o hotarare privind stabilirea cadrului institutional a unor masuri pentru punerea in aplicare a Regulamentului european in ceea ce priveste mentiunea de calitate facultativa produs montan si un ordin pentru verificarea, atestarea, inregistrarea dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultativa produs montan”, a anuntat Achim Irimescu, care a mai facut precizarea ca initiativa a venit din partea premierului Dacian Ciols.
Scopul acestei initiative este cresterea valorii adaugate a produselor realizate in zona de munte, in conditiile in care calitatile acestora sunt cunoscute, insa este nevoie si de o recunoastere oficial a acestora, astfel incat oamenii s a fe incredintati de faptul ca este intr-adevar vorba de un produs montan atunci cand merg sa il achizitioneze.
„Pana in prezent politica de calitate prevede trei aspecte importante: denumirea de origine, denumirea de indicatie geografica si specialitati traditionale garantate. Din pacate nu ne putem lauda cu foarte multe lucruri aici. Am avut primul produs protejat la nivel european Magiunul de Topoloveni. Sunt ca si recunoscute, sa spunem, Telemeaua de Ibanesti, Salamul de Sibiu si mai avem un produs pe circuit pentru care avem semne de intrebare deocamdata” a mai precizat seful MADR.
In continuare acesta a explicat care sunt conditiile pe care va trebui sa le indeplineasca un produs pentru a purta mentiunea de „produs montan”. Conform precizarilor ministrului, productia de lapte si oua trebuie realizata in zona montana, iar pentru produsele obtinute din carne, acesta trebuie sa provina de la animale crescute in zona montana cel putin doua treimi din viata.
In cazul produselor realizate din animale transhumate, acestea trebuie sa petreaca cel putin un sfert din viata pe pasuni din zone montane. La productia vegetala se poate aplica mentiunea produs montan doar daca sunt cultivate in zona montana, iar daca se utilizeaza zahar din afara zonei montane acesta nu trebuie sa detina o pondere mai mare de 5% din greutatea ingredientului.
„Se afla in elaborare, in cadrul grupului de lucru de specialisti, o hotarare privind stabilirea cadrului institutional a unor masuri pentru punerea in aplicare a Regulamentului european in ceea ce priveste mentiunea de calitate facultativa produs montan si un ordin pentru verificarea, atestarea, inregistrarea dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultativa produs montan”, a anuntat Achim Irimescu, care a mai facut precizarea ca initiativa a venit din partea premierului Dacian Ciols.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Scopul acestei initiative este cresterea valorii adaugate a produselor realizate in zona de munte, in conditiile in care calitatile acestora sunt cunoscute, insa este nevoie si de o recunoastere oficial a acestora, astfel incat oamenii s a fe incredintati de faptul ca este intr-adevar vorba de un produs montan atunci cand merg sa il achizitioneze.
„Pana in prezent politica de calitate prevede trei aspecte importante: denumirea de origine, denumirea de indicatie geografica si specialitati traditionale garantate. Din pacate nu ne putem lauda cu foarte multe lucruri aici. Am avut primul produs protejat la nivel european Magiunul de Topoloveni. Sunt ca si recunoscute, sa spunem, Telemeaua de Ibanesti, Salamul de Sibiu si mai avem un produs pe circuit pentru care avem semne de intrebare deocamdata” a mai precizat seful MADR.
In continuare acesta a explicat care sunt conditiile pe care va trebui sa le indeplineasca un produs pentru a purta mentiunea de „produs montan”. Conform precizarilor ministrului, productia de lapte si oua trebuie realizata in zona montana, iar pentru produsele obtinute din carne, acesta trebuie sa provina de la animale crescute in zona montana cel putin doua treimi din viata.
In cazul produselor realizate din animale transhumate, acestea trebuie sa petreaca cel putin un sfert din viata pe pasuni din zone montane. La productia vegetala se poate aplica mentiunea produs montan doar daca sunt cultivate in zona montana, iar daca se utilizeaza zahar din afara zonei montane acesta nu trebuie sa detina o pondere mai mare de 5% din greutatea ingredientului.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News