Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Seful MADR vrea sa copieze modelul americam in domeniul agriculturii ecologice

seful-madr-vrea-sa-copieze-modelul-americam-in-domeniul-agriculturii-ecologice

Acesta considera ca piata americana este una dintre cele mai mari piete internationale de produse organice si si-a exprimat interesul cu privire la transferul de know-how pe acest sector.


In perioada 22-26 mai 2016, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Achim Irimescu, a facut parte din delegatia prim-ministrului Dacian Ciolos, care a efectuat o vizita de lucru in Statele Unite ale Americii, in vederea dinamizarii relatiilor economice bilaterale si prezentarii oportunitatilor de investitii in Romania, precum si consolidarii dialogului politic la nivel inalt.
 
In 24 mai 2016, Achim Irimescu, impreuna cu ceilalţi membri ai delegatiei romane conduse de premierul Dacian Ciolos, au avut intalniri de lucru cu mai multi oficiali americani – cu secretarul de stat american pentru agricultura Tom Vilsack, cu Secretarul Comertului Penny Pritzker si cu Vice Presedintele Statelor Unite, Joseph R. Biden.
 
In aceeasi zi, acesta a participat alaturi de prim-ministru si de ceilalti membri ai delegatiei la o intalnire cu reprezentanti ai mediului de afaceri in cadrul unei mese rotunde organizate de Atlantic Council iar in cursul serii a avut loc o receptie cu reprezentantii comunitatii romanesti din zona Washington DC.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Delegatia condusa de Dacian Ciolos a avut miercuri, 25 mai 2016, un dejun de lucru cu reprezentanti ai companiilor membre ale American Romanian Business Council precum si ai altor companii din afara acesteia.
 
In cadrul intalnirii cu secretarul de stat american pentru agricultura Tom Vilsack, ministrul Achim Irimescu a pus un accent deosebit pe cresterea schimburilor comerciale intre Statele Unite ale Americii şi Romania.
 
„Consider ca o atentie speciala trebuie acordata promovarii unor produse agricole si agroalimentare romanesti la care s-au identificat cereri de import in SUA, respectiv preparate alimentare, produse zaharoase, ciocolata, produse de panificatie si patiserie, bauturi alcoolice - bere, vermut, vinuri spumante”, a precizat ministrul Achim Irimescu.
 
Ministrul a subliniat si potentialul de crestere a exporturilor romanesti pe piata SUA pentru produsele alimentare ecologice: miere, fructe de padure si sucuri din acestea, arome alimentare, anumite fructe si legume proaspete, ceaiuri din plante.
 
Relatiile bilaterale sunt importante si prin prisma Parteneriatul Transatlantic de Comert si Investitii intre UE şi SUA. Romania, impreuna cu celelalte state membre, este un sustinator al incheierii acestui tratat, datorita dimensiunii sale strategice, economice si sociale.
 
In cadrul ultimelor runde de negocieri, propunerile UE si SUA sunt de reducere la zero a taxelor vamale la majoritatea produsele agro-alimentare, odata cu intrarea in vigoare a acestui acord.
 
In cadrul discutiilor cu Tom Vilsack, ministrul Irimescu a subliniat importanta restabilirii echivalentei sistemului de inspectie a carnii pentru a putea fi reluate exporturile de carne de porc si produse din carne din Romania in SUA, situatie care in prezent este ingreunata din cauza unor probleme tehnice.
 
Alte teme abordate cu oficialul american au vizat transferul de know-how si tehnologii in agricultura, cooperarea in domeniul cercetarii agricole, inclusiv managementul modern al fermei, cresterea investitiilor americane in agricultura romaneasca, acordarea de burse/specializari pentru reprezentantii institutionali si privati, agricultura ecologica/organica – cooperare in domeniul cercetarii si comertului.
 
In privinţa know-how-ului, un domeniu de interes il reprezinta cel al inspectiilor fitosanitare si cel al controlului calitatii produselor din carne urmarindu–se dezvoltarea de parteneriate US – RO pentru achizitie si management de laboratoare specializate.
 
Partea romana este interesata de studii privind sistemele de folosire a apei de irigatii, precum si de proiecte pentru realizarea puturilor de adancime medie si mare (inclusiv tehnologie) – in scopul reducerii investitiilor in sistemul primar de irigatii. Totodata, se are in vedere dezvoltarea unor programe comune de schimburi de experienta intre producatori.
 
Un alt subiect de discutie l-a constituit cresterea investitiilor americane in agricultura romaneasca prin atragerea de investitii americane directe, in special pentru crearea de proiecte investitionale si de actiuni de cooperare in realizarea de noi obiective economice generatoare de exporturi.
 
Avand in vedere ca agricultura si cercetarea agricola sunt domenii prioritare pentru cooperarea economica dintre cele doua state, a fost discutata si posibilitatea acordarii de burse sau specializari pentru reprezentantii institutionali si privati. Domeniile de interes pentru partea romana sunt reprezentate de schimbarile climatice, dezvoltarea durabila, economia agrara, zootehnia, protectia solului.
 
In discutiile cu partea americana, ministrul a mentionat si ca Romania este deosebit de interesata in dezvoltarea de parteneriate, la toate nivelele, pe domeniul agriculturii ecologice.
 
 
„Piata americana este una dintre cele mai mari piete internationale de produse organice, cu traditie indelungata in acest domeniu si ne exprimam interesul cu privire la transferul de know-how pe acest sector, care inregistreaza un trend ascendent in Romania, in Europa si in lume. Aproximativ 70-80% din productia ecologica romaneasca realizata este exportata anual, ponderea cea mai mare fiind detinuta de cereale, plante oleaginoase şi proteice”, a afirmat ministrul Achim Irimescu.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.33 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016