Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 15-19 septembrie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-15-19-septembrie

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal in aproape toata tara, exceptand ultimele zile ale intervalului, cand se va produce o racire treptata in evoluţia regimului termic.


Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 14...25°C, mai ridicata cu
1...7°C in raport cu mediile multianuale, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 21...30°C, in cea mai mare parte
a zonelor de cultura.Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 7...19°C, in toate regiunileagricole.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va inregistra valori de 16...27°C la nivelul intregii tari, optime pregatirii patului germinativ, insamantarii culturilor de toamna, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie la cele semanate pana la aceasta data.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Sunt posibile precipitatii sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, indeosebi in vestul si sud-vestul tarii, iar local, cantitaţile de apa pot depasi 15-20 l/mp.
 
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in majoritatea regiunilor agricole.
 
In Oltenia, vestul si local in nordul Munteniei, izolat in nord-vestul Transilvaniei, aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe ansamblu, regimul hidrotermic din aer si sol va permite desfasurarea normala a proceselor de vegetatie la culturile de camp si pomi-viticole, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar pe arealele cu deficite de apa in sol, ritmurile de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna semanate pana la aceasta data (rapita si orz) vor evolua mai lent.
 
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va inregistra maturitatea deplina (40-100%), continuandu-se totodata lucrarile de recoltare, in cea mai mare parte a teritoriului.
 
Porumbul va parcurge fazele de maturitate ceara (80-100%) si deplina (40-100%) in majoritatea regiunilor agricole, precum si recoltarea hibrizilor extratimpurii si timpurii.
 
La sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar local, in zonele de campie va fi posibila declansarea maturitatii tehnologice si recoltarea.
 
Cartoful din principalele bazine de cultura se va afla predominant in faza de maturitate tehnologica, extinzandu-se suprafetele recoltate.
 
In plantaţiile pomi-viticole se vor continua cresterea si coacerea fructelor/boabelor, acumularea zaharului si recoltarea la soiurile aflate la maturitatea de consum.
 
Cultura de rapita infiintata pana in prezent pe suprafete restranse va parcurge fazele incipiente de vegetatie (germinare-rasarire), continuandu-se lucrarile de semanat.
 
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon (recoltare, transport, depozitare,eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat etc.) se vor desfasura in condiţii bune.
 
Recomandari de specialitate
-Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
-Pregatirea patului germinativ si insamantarea speciilor de toamna (rapita,orz si grau de toamna) in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul arabil;
-Continuarea lucrarilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon.
 
Sursa: ANM
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016