Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 16-20 iunie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-16-20-iunie

Administratia Nationala de Meteorologie estimeaza ca urmatoarele zile vor fi caracterizate de ploi in aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si caderi de grindina, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.


Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare  parte a tarii. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 13…24°C, in aproape toata tara, limite apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 20…29°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului se va situa intre 6…19°C, in aproape toata tara.

Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi locale sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si caderi de grindina, in cea mai mare parte a teritoriului. De asemenea, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. In Maramures, Crisana, pe suprafete extinse din Banat, Dobrogea, nordul, vestul si izolat in centrul Transilvaniei, local in estul Munteniei, sud-estul Moldovei, se vor inregistra deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata si puternica.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-50 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in majoritatea zonelor de cultura. Seceta pedologica moderata si puternica se va semnala in Maramures, cea mai mare parte a Crisanei, Dobrogei, nordul si vestul Transilvaniei, estul Munteniei, sud-estul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice prognozate, procesele fiziologice ale plantelor vor evolua in general normal pe majoritatea suprafetelor agricole si mai intens in zonele de campie, precum si pe terenurile agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. In semanaturile efectuate in epoca optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, iar in culturile intarziate fenologic, medie spre slaba, in special pe arealele agricole cu deficite de umiditate in sol.

Sub aspect fenologic, la culturile de orz si grau de toamna vor predomina fazele de inspicare (80-100%) şi inflorire (50-100%), precum si maturitatea in lapte si ceara (10-100%).

In sudul, sud-estul, estul si centrul tarii, rapita va parcurge formarea boabelor in silicve si  maturitatea deplina (10-100%).
Cultura de floarea-soarelui va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (13-22 frunze) si aparitia  capitulului (10-30%).
Functie de data semanatului si precocitatea hibridului, porumbul se va afla predominant in fazele de formare a frunzei a treia (70-100%) si infrunzire (6-15 frunze).

Sfecla de zahar din principalele bazine de cultura va inregistra infrunzirea (10-100%) şi alungirea/ingrosarea axei hipocotile (10-60%), iar cartoful isi va continua cresterea lastarilor  laterali si tuberizarea (30-100%), precum si imbobocirea si inflorirea (10-30%) la soiurile de vara.

Pomii fructiferi (samburoase şi semintoase) vor parcurge infrunzirea, cresterea fructelor si a lastarilor, dezvoltarea rodului, iar la soiurile timpurii de cires si visin ajunse la maturitatea deplina se vor continua lucrarile de recoltare.
La viţa de vie din majoritatea podgoriilor se vor semnala fazele de infrunzire, crestere a lastarilor si inflorire, iar soiurile timpurii de masa, formarea si cresterea boabelor.
In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon vor fi sistate temporar.

Recomandari de specialitate
  • Continuarea aplicarii tratamentelor fito-sanitare in culturile de camp, precum si in plantaţiile pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice si manuale);
  • Administrarea ingrasamintelor chimice la culturile prasitoare.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016