Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 27 aprilie - 1 mai

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-27-aprilie-1-mai

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toata tara.


Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 9...21°C, mai ridicata cu 1...7°C in raport cu mediile multianuale, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 14...27°C, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura minima a aerului va oscila intre 1...14°C, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 10...22°C, optima continuarii insamantarilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent.
 
Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului şi izolat, caderi de grindina. De asemenea, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.  
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim in Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumatatea de vest a Maramuresului, sudul si sud-estul Transilvaniei, centrul si sudul Moldovei.
 
Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in Banat, Crisana, pe suprafete extinse din Transilvania, Moldova si estul Maramuresului. Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb se va situa la valori satisfacatoare, apropiate de optim, in majoritatea regiunilor agricole.
 
In Banat, Crisana, vestul, centrul şi sud-estul Transilvaniei, vestul Maramuresului si jumatatea de nord a Moldovei se va semnala seceta pedologica moderata şi local puternica.
 
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile vegetative atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, in cea mai mare parte a tarii.
 
In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna isi vor continua fazele de formare a frunzei a treia (90-100%), infratire (60-100%) si alungirea tulpinii (10- 100%).
 
La cultura de rapita se va semnala infrunzirea (9-15 frunze), alungirea tulpinii (10-100%), aparitia inflorescentelor si inflorirea (10-100%).
 
La soiurile timpurii de samburoase se vor semnala inflorirea si legarea rodului, iar la semintoase se vor continua fazele de inmugurire, dezmugurire si aparitia butonilor florali.
 
La vita de vie se vor inregistra fazele de ”plans”, inmugurire si dezmugurire. Culturile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) infiintate pana la aceasta data vor parcurge germinarea si rasarirea (10-100%), continuandu-se lucrarile de semanat.
 
Sfecla de zahar si cartoful pentru consum isi vor continua primele faze de vegetatie, respectiv germinarea si rasarirea (10-40%). Conditiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrarilor agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) in condiţii bune.  
 
Rcomandari se specialitate
- Continuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);  
- Administrarea de ingrasaminte minerale complexe la speciile de toamna;
- Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si pomi-viticole.

Sursa: ANM

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016