Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Platanii din Oradea, atacati de un daunator nou pentru tara noastra
In urma controalelor efectuate de catre inspectorii Politiei Fitosanitare din cadrul Directiei pentru Agricultura Bihor in parcurile si spatiile verzi din municipiul Oradea, in vederea monitorizarii anumitor organisme de daunare, a fost depistat si identificat la platan in parcul Universitatii Oradea daunatorul Corythucha ciliata (tigrul platanului).
Daunatorul a fost semnalat pe platoul din parcul Universitatii Oradea si identificat in laboratorul de protectia plantelor din cadrul Directiei pentru Agricultura Bihor si confirmat de catre Laboratorul Central Fitosanitar Bucuresti.
Adultii si nimfele tigrului platanului traiesc pe partea inferioara a frunzelor hranindu-se cu seva celulara a acestora. Pe partea superioara a frunzelor producand o decolorare pronuntata. Frunzele puternic infestate au o fotosinteza redusa, se decoloreaza si se ofilesc.
Pe langa afectiunile fiziologice cauzate arborelui, dejectiile acestui daunator produc degradarea spatiilor verzi precum si a obiectelor amplasate sub coroana acestuia iar in contact cu pielea umana cauzeaza iritatii.
In verile secetoase prezenta acestui daunator este in numar foarte mare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Tigrul platanului nu a produs pagube insemnate in Romania, acesta nu a fost mentionat nici in cartile de specialitate ca fiind prezent pe teritoriul tarii noastre. Din aceasta cauza, in Romania nu exista substante chimice de sinteza omologate pentru combaterea lui.
Directia Agricola Bihor a anuntat, intr-un comunicat, ca doreste ca producatorii si distribuitorii de produse pentru protectia plantelor sa faca demersuri pentru omologarea de substante chimice recomandate pentru combaterea daunatorului Corythucha ciliata.
Pana la aparitia substantelor omologate, specialistii recomanda luarea masurilor de igienizare a spatiilor verzi din zona platanilor, adunarea si arderea frunzelor infestate, in vederea reducerii rezervei biologice pentru anul viitor.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.33 din 3 voturiUltima ora
- » Stare de urgenta in Somalia. Lacustele consuma tot
- » Alerta alimentara. Fructele si legumele, contaminate cu imazaliu
- » EFISC: Atentie la prezenta metalaxyl in floarea soarelui din Romania
- » ANF porneste controalele la producatorii de cartofi
- » Raport EFSA: Reziduurile de pesticide din alimente raman la un nivel de peste 97% pentru al treilea an consecutiv