Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamente la capsuni: calendar si recomandari

tratamente-la-capsuni-calendar-si-recomandari

Capsunele sunt fructe ale primaverii si au o aroma inconfundabila. Pe cat sunt de pretentioase cand vine vorba de intretinerea culturii de capsuni, pe atat sunt de apreciate, prin urmare pot fi valorificate in diverse moduri.



Plantele de capsun sunt cultivate cu succes in aproape toate regiunile din Romania. Capsunul este o planta care rodeste in anul urmator plantarii, ceea ce o face extrem de rentabila in cazul unei investitii. Printre principalele probleme cu care se confrunta cultivatorii de capsuni se numara perisabilitatea fructelor si costurile mari cu recoltarea lor.

In articolul de mai jos iti dezvaluim cateva secrete din schema de tratament pentru capsuni, astfel incat sa te poti bucura de o recolta bogata si delicioasa.
 

Boli capsuni: principalii daunatori ai culturii de capsuni

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Aplicati primele tratamente la capsuni imediat dupa grablarea culturii. Se pot combate si preveni boli ca: patarea alba, patarea purpurie, putregaiul coletului (Phytophtora cactorum) arsura bacteriana, mana capsunului (Phytophtora fragariae). 
 
Momentul optim de aplicare este aparitia primelor frunzulite si este obligatoriu dupa igenizarea culturi si eliminarea plantelor bolnave sau cu simptome de atac.
 
Folositi produse cuprice pentru acest tratament: Champion 50 WP - 0.3 % ; Cuproxat Flowable - 0.35 % Triumf 40 WG - 0.3 %. 
 
Folosit la primele tratamente, Cuprul diminueaza pericolul ingheturilor tarzii de primavara. Are si efect bactericid. Prin acest tratament se dezinfecteaza si solul din jurul plantelor.
 

Cand se stropeste cu Aliette cultura de capsuni

 
Plantele cu simptome de mana capsunului si/ sau mana coletului (putregaiul coletului) se smulg, se distrug prin ardere local se dezinfecteaza cu solutii de substante cuprire iar tratamentul la plante indicat a se efectua cu: Aliette 80 WG - 0.3 % sau Aleatto 80 WDG - 0.3 %.
 
Rezultate bune au si tratamentele cu fungicide cu dubla actiune sistemica si de contact (actioneaza din interior dar si previn boala din exterior) ca: Cupertine Super 0.3 % sau Drago 76 WP - 0.2 % sau Curzate Manox 0.25 % sau Moltovin - 0.35 %.
 

Cand se stropeste cu Mospilan

 
In cazul in care apare gargarita coletului, gargarita florilor afide, insecte defoliatoare, etc. se pot utiliza insecticide pe baza de:
 
- tiacloprid (Calypso 480 SC – conc. 0,02%),
- acetamiprid (Mospilan 20 SG – conc. 0,02%),
- tau-fluvalinat (Mavrik 2F – conc. 0,05%).
 

Cand se stropeste cu Bravo cultura de capsuni

 
In cazul putregaiului cenusiu, ori a patarilor frunzelor se pot utiliza fungicide pe baza de:
 
- captan: Captan 80 WDG – conc. 0,15%, Merpan 80 WDG – conc. 0,15%),
- mancozeb (Dithane M 45 – conc. 0,2%, Vondozeb – conc. 0,2%),
- clorotalonil (Bravo 500 SC – conc. 0,15%),
- tiofanat metil (Topsin 70 W DG – conc. 0,1%)
 
In cazul in care avem de-a face cu acarieni (acarianul capsunului sau acarianul rosu comun) se pot utiliza substante pe baza de:
 
- pyridaben (Sanmite 20 WP – conc. 0,075%),
- milbemectin (Milbeknock – conc. 0,05%)
 

Intretinere cultura de capsuni

 
Masurile de igiena culturala au o mare importanta in preventia celor mai periculoase boli din cultura de capsun (folosirea de plante sanatoase la plantat; rotatia culturilor; eliminarea frunzelor uscatesi bolnave primavara si vara. 

De asemenea, este importanta si fertilizarea echilibrata cu NPK, mulcirea solului cu paie sanatoase sau folie de culoare neagra; evitarea excesului de umiditate si a solurilor compacte grele pentru infiintarea culturii.

Se recomanda udarea prin picurare; dezinsectia solului in cazul monoculturii (impotriva ciupecii Verticillium dahlie); aerisirea in spatiile inchise; eliminarea plantelor bolnave ( mana capsunului) si tratamente preventive si curative cu substante chimice.
 
 
Alte recomandari pentru cultivatorii de capsune:
 
1. Folositi produsele cu cupru doar pentru tratamentele preflorale.
2. Pe vreme umeda, ploioasa, folositi si un adjuvant pentru o eficacitate mai mare a tratamentului 
3. Nu deversati solutiile ramase in apropierea cursurilor de apa.
4. Recuperati ambalajele folosite. Predati-le la centrele SCAPA.
5. Respectati toate regulile de siguranta (operator, mediu, animale, albine, pesti) la folosirea produselor de protectia plantelor.


 


Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.81 din 70 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016