Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Au aparut primii daunatori in culturile de rapita. Ce sfaturi dau specialistii
Inca din anii trecuti, s-a observat ca in multe locatii a fost inregistrat un atac mediu spre puternic de gargarita tulpinilor de rapita. Insecta se intalneste in toate zonele de cultura a rapitei.
Cel mai periculos daunator care ameninta culturile agricole este gargariţa tulpinilor de rapiţa care hiberneaza in sol ca adult si incepe migrarea in conditii neasteptate, cand temperatura solului la 2 cm adancime ajunge la 6°C.
Perioada de activitate a daunatorului incepe in ferestrele iernii, atunci cand temperaturile au valori mai mari de 6°C cu zile insorite atunci cand plantele pornesc in vegetatie si continuand pana la sfarsitul inmuguritului, iar perioada de atac a daunatorului incepe la temperaturi de 9-12°C.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
Combaterea pe cale chimica a gargaritelor hibernante se face atunci cand se constata aparitia lor in capcanele galbene. Tratamentul trebuie aplicat imediat ce au aparut primii adulti, inainte de depunerea pontei. Larvele din interiorul tulpinilor sunt foarte dificil sau chiar imposibil de combatut. Dupa depunerea oualor, practic, nu mai exista metoda de combatere.
Riscul de atac al daunatorului apare la inceperea cresterii vegetative, mai ales la inceputul cresterii tulpinii. Din punct de vedere calendaristic, aceasta perioada este la inceputul lunii martie.
In general, atacul adultilor nu produce pagube semnificative, in schimb larvele pot produce pagube mari, prin galeriile pe care le sapa in tulpina. Plantele puternic atacate ramifica abundent, stagneaza in crestere si se pot frange la vanturi mai puternice.
Pentru a observa aparitia gargaritelor in cultura se folosesc bolurile galbene, care se amplaseaza deasupra nivelului culturii. Este foarte important ca aplicarea tratamentelor sa se faca inainte de depunerea pontei. Larvele aparute in interiorul tulpinii sunt foarte dificil sau imposibil de combatut.
Pentru o combatere eficienta se recomanda folosirea produselor organofosforice (Novadim Progress 1-1,5 l/ha), piretroizi de sinteza (Faster 10 CE, 0,25 l/ha) sau amestec de produse din aceste 2 grupe chimice.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.3 din 5 voturiUltima ora
- » Detectorul de mamita: tehnologia care salveaza sanatatea animalelor si creste productivitatea fermelor
- » Pesta micilor rumegatoare continua in Romania
- » Productia de miere scade din cauza temperaturilor ridicate
- » Crescatorii de animale iau masuri
- » ANSVSA: Romania nu se mai afla pe primul loc la focarele de PPA
Idei de afaceri in agricultura