Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Au aparut primii daunatori in culturile de rapita. Ce sfaturi dau specialistii

au-aparut-primii-daunatori-in-culturile-de-rapita-ce-sfaturi-dau-specialistii

Inca din anii trecuti, s-a observat ca in multe locatii a fost inregistrat un atac mediu spre puternic de gargarita tulpinilor de rapita. Insecta se intalneste in toate zonele de cultura a rapitei.


Specialistii fitosanitari din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricola de la Lovrin le atrag atentia fermierilor care detin culturi de rapita ca,pe fondul recentelor conditii climatice , si-au afacut aparitia primii daunatori pentru aceste culturi si deja au fost semnalate primele atacuri.
 
Cel mai periculos daunator care ameninta culturile agricole este gargariţa tulpinilor de rapiţa care hiberneaza in sol ca adult si incepe migrarea in conditii neasteptate, cand temperatura solului la 2 cm adancime ajunge la 6°C.
 
Perioada de activitate a daunatorului incepe in ferestrele iernii, atunci cand temperaturile au valori mai mari de 6°C cu zile insorite atunci cand plantele pornesc in vegetatie si continuand pana la sfarsitul inmuguritului, iar perioada de atac a daunatorului incepe la temperaturi de 9-12°C.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Combaterea pe cale chimica a gargaritelor hibernante se face atunci cand se constata aparitia lor in capcanele galbene. Tratamentul trebuie aplicat imediat ce au aparut primii adulti, inainte de depunerea pontei. Larvele din interiorul tulpinilor sunt foarte dificil sau chiar imposibil de combatut. Dupa depunerea oualor, practic, nu mai exista metoda de combatere.
 
Riscul de atac al daunatorului apare la inceperea cresterii vegetative, mai ales la inceputul cresterii tulpinii. Din punct de vedere calendaristic, aceasta perioada este la inceputul lunii martie.
In general, atacul adultilor nu produce pagube semnificative, in schimb larvele pot produce pagube mari, prin galeriile pe care le sapa in tulpina. Plantele puternic atacate ramifica abundent, stagneaza in crestere si se pot frange la vanturi mai puternice. 
 
Pentru a observa aparitia gargaritelor in cultura se folosesc bolurile galbene, care se amplaseaza deasupra nivelului culturii. Este foarte important ca aplicarea tratamentelor sa se faca inainte de depunerea pontei. Larvele aparute in interiorul tulpinii sunt foarte dificil sau imposibil de combatut.
 
Pentru o combatere eficienta se recomanda folosirea produselor organofosforice (Novadim Progress 1-1,5 l/ha), piretroizi de sinteza (Faster 10 CE, 0,25 l/ha) sau amestec de produse din aceste 2 grupe chimice.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.3 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016