Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bolile porumbului: MOZAICUL PORUMBULUI (Sorghum red stripe virus)

bolile-porumbului-mozaicul-porumbului-sorghum-red-stripe-virus

Mozaicul PORUMBULUI - cum se previne mozaicul porumbului, referat boli viroze la porumb. Vezi SIMPTOME ale mozaicului porumbului, mozaicul european la porumb.


Mozaicul european al porumbului este o viroză întâlnită mai ales în sudul, sud-estul şi sud-vestul ţării, care poate afecta serios cultura de porumb în cazul unei infecţii timpurii. Una din cauzele răspândirii este prezenţa plantei-gazdă (Costrei - Sorghum halepense) în cultura de porumb.

Mozaicul porumbului este cauzat de virusul striaţiei ruginii a sorgului (Sorghum red stripe virus) şi este transmis în principal de insecte (afide).

Simptomele infectării cu mozaicul european
În cultura porumbului, simptomele se observă de abia când plantele au 50-60 cm înălţime, deşi, în cazul unui atac timpuriu, plantele afectate sunt cu până la 40% mai mici în înălţime.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Mozaicul european apare la baza frunzelor tinere de porumb sub forma unor pete mici, de cele mai multe ori rotunde, de culoare verde-deschis. În timp, petele se măresc şi formează mici şanţuri, paralele cu nervurile, ale căror culoare variază în funcţie de soiul de porumb: de la alb-gălbui, la roşu-închis ori cafeniu. Afecţiunea este uşor de observat, pentru că frunza are un aspect mozaicat, iar zona afectată contrastează cu zonele sănătoase. Într-o fază mai avansată a bolii, frunzele devin firave şi se îngălbenesc în mare parte, pentru ca apoi, pe măsură ce planta ajunge la maturitate, să devină roşiatice.

În funcţie de momentul infectării, planta se poate ofili.

Condiţii de mediu favorabile apariţiei mozaicului porumbului
Costreiul (Sorghum halepense) poartă de la natură acest virus şi îl poate răspândi în cultura de porumb prin intermediul mai multor specii de afide, dar şi prin folosirea unor seminţe contaminate la semănatul culturii. Evident, şi costreiul prezintă simptomele obişnuite ale bolii: frunze mozaicate, şanţuri gălbui de-a lungul nervurilor, tesut înroşit sau necrozat.

Prezenţa costreiului în cultură este o sursă constantă de infecţie, pentru că virusul rezistă pe rădăcinile tuberizate de la un an la altul. În plus, când temperatura de afară este scăzută şi lumina insuficientă, perioada de incubaţie a virusului se prelungeşte, iar simptomele sunt greu observabile şi recunoscute.

Măsuri de prevenire şi combatere a mozaicului porumbului Pentru a evita infectarea culturii cu mozaicul porumbului, este recomandată cultivarea hibrizilor de porumb rezistenţi, urmărirea cu atenşie a culturii, combaterea insectelor care transmit boala (afidele in special) şi, poate cel mai important, distrugerea costreiului de fiecare dată când apare in cultură.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.77 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016