Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Florin Barbu: La porumb si la floarea-soarelui vor fi pierderi semnificative din cauza secetei

florin-barbu-la-porumb-si-la-floarea-soarelui-vor-fi-pierderi-semnificative-din-cauza-secetei

In acest an, fermierii vor putea primi despagubiri intre 200 si 250 de euro pe hectar pentru culturile distruse de seceta. Suprafata calamitata pana in prezent este de aproape doua milioane de hectare la porumb si floarea-soarelui si de 100.000 de hectare la grau si rapita, potrivit ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu.


"Avem constituite Comisiile de situatii de urgenta la nivelul directiilor agricole, prefectura, primarie. Din estimari, calamitatea este undeva la aproape doua milioane de hectare la culturile de primavara, porumb si floarea-soarelui, si la 100.000 de hectare la culturile de toamna, grau si rapita. Aici procesele verbale sunt finalizate, pentru ca nu mai avem decat foarte putin de recoltat", a afirmat Barbu.
 
Productia la grau din acest an va depasi 7 milioane de tone, iar pierderile din cauza secetei nu vor fi foarte mari. Totusi, nu se poate spune acelasi lucru si despre proumb si floarea-sorelui, unde se vor inregistra pierderi semnificative din cauza secetei.
 
Fondurile totale estimate pentru plata despagubirilor de seceta sunt situate intre 500 si 600 de milioane de euro, potrivit sefului MADR.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
"La porumb si la floarea-soarelui vor fi pierderi semnificative din cauza secetei, pentru ca avem deja aproape doua milioane de hectare afectate. 
 
Vrem sa finalizam pana pe 15 septembrie evaluarea si, din discutiile pe care le-am avut, intentionam sa dam despagubiri intre 200 si 250 euro pe hectar. Facem solicitari pentru culturile afectate de seceta la Comisia Europeana, in primul rand pentru pomicultura, vii si legume in camp, dar si pentru cultura mare vom solicita bani de la Comisia Europeana. 
 
Asteptam sa vedem sumele pe care Comisia le va aloca pentru seceta. Daca nu, vom aloca din bugetul national. Suma totala estimata este intre 500 si 600 de milioane de euro", a subliniat Florin Barbu.
 
De asemenea, solicitarile catre Executivul comunitar vor fi trimise in aceasta saptamana, avand in vedere ca de la 1 august CE va intra in vacanta, in timp ce banii ar putea veni in jurul datei de 15 septembrie.
 
In zonele unde s-a irigat nu au fost probleme legate de seceta (aproximativ 1,2 milioane hectare). Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a mentionat ca foarte multe societati sunt in pericol de insolventa, iar MADR va incerca sa intervina urgent cu un mecanism prin care sa le fie amanate ratele la banci o anumita perioada, dupa ce va avea discutii cu reprezentantii bancilor si cu cei de la BNR.
 
"Cand eram director general al ANIF se irigau 180.000 de hectare; in momentul de fata se iriga undeva la peste 1,2 milioane hectare. Asta inseamna ca nu ne afecteaza, practic, partea de cantitate de cereale, dar afecteaza cumva partea financiara a societatilor. Foarte multe societati sunt in pericol de insolventa. 
 
Aici trebuie sa intervenim cu un mecanism. O sa am o discutie cu bancile luni, voi face o solicitare si la BNR, pentru ca trebuie sa gasim un mecanism prin care sa vedem cum putem sa suspendam ratele la credite, dobanzile, timp de un an. Incep discutiile cu bancile mai intai si apoi la BNR. 
 
Aceasta masura trebuie luata urgent, obligatoriu de la 1 august, pentru ca altfel degeaba le dau eu in septembrie despagubiri, pentru ca vin si ii executa si intra firmele in insolventa. Pot spune ca sumele care vor fi date pe despagubiri nu vor intra sub incidenta executarii silite. Voi trece expres in actul normativ ca sumele sa fie utilizate doar pentru functionare si nu vor fi supuse executarii silite", a concluzionat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016