Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buruieni-problema care afecteaza culturile de cereale paioase

buruieni-problema-care-afecteaza-culturile-de-cereale-paioase

Culturile de cereale paioase pot fi afectate de numeroase specii de buruieni. Plante erbacee perene, anuale si bienale, acestea se afla intr-o competitie continua cu plantele de cultura din perspectiva resurselor de lumina, apa si elemente nutritive.


Este si motivul pentru care buruienile pot produce pagube importante, chiar compromiterea culturilor. Ca sa te asiguri ca vei obtine recolte bogate si sanatoase, este esential sa realizezi lucrarile agricole la timp si corect si sa aplici masurile fitosanitare pentru prevenirea si combaterea buruienilor, dar si a bolilor si a daunatorilor.


 

In cele ce urmeaza, afli care sunt buruienile-problema care afecteaza culturile de cereale paioase si ce poti face pentru combaterea lor eficienta.  

Principalele buruieni care afecteaza culturile de cereale paioase

Cele mai periculoase buruieni care afecteaza culturile de cereale paioase sunt cele dicotiledonate, insa nici cele monocotiledonate nu trebuie ignorate. Pentru a sti cum sa actionezi corect si la timp, este bine sa monitorizezi culturile si sa cunosti care sunt buruienile-problema pentru cerealele paioase: 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

 

  • volbura (Convolvulus arvensis) – planta dicotiledonata perena, care creste pe aproape toate tipurile de sol, preferandu-le insa pe cele usoare si permeabile; perioada de inflorire: primavara devreme - toamna devreme; 
  • turita (Galium aparine) – planta dicotiledonata, anuala sau anual hibernanta, urcatoare si lipicioasa; prefera solurile argiloase umede si bogate in humus; perioada de inflorire: inceputul verii - toamna; o singura planta poate produce 100-500 de seminte si este considerata una dintre cele mai pagubitoare buruieni;
  • albastrita (Centaurea cyanus/Cyanus segetum) – planta dicotiledonata anuala si rar bienala, care prefera solurile nisipoase si argiloase afanate, bogate in nutrienti; semintele pot ramane in sol si sa fie viabile si 5-10 ani; perioada de inflorire: inceputul primaverii - sfarsitul verii;
  • stirul salbatic (Amaranthus retroflexus) – planta dicotiledonata anuala; se inmulteste prin seminte; ii priesc solurile permeabile, bogate in humus si substante nutrititve; perioada de inflorire: iunie - septembrie;
  • palamida (Cirsium arvense) – buruiana perena dicotiledonata, care se dezvolta bine pe solurile bogate in azot; perioada de inflorire: vara; formeaza colonii extinse; semintele pot fi diseminate cu ajutorul vantului.


 

Combaterea buruienilor in culturile de cereale, precum si din jurul acestora, este importanta nu doar din perspectiva competitiei cu plantele de cultura, ceea ce afecteaza conditiile de crestere si de dezvoltare ale acestora, ci si pentru ca ele pot impiedica recoltarea si influenta puritatea semintelor (cum se intampla in cazul culturii de grau, afectate de buruieni ca turita (Gallium aparine) sau volbura (Convolvulus arvensis). Totodata, combaterea plantelor nedorite din culturile de cereale paioase este un mijloc prin care pot fi reduse pierderile cauzate de diversi agenti patogeni si insecte, pentru ca ele creeaza conditiile favorabile dezvoltarii si raspandirii acestora.

Masuri de prevenire a imburuienarii culturilor de cereale paioase

Chiar daca aparitia buruienilor in sine nu poate fi prevenita, exista unele masuri care pot reduce eficient riscul dezvoltarii acestora. Astfel, pe langa metodele agrotehnice, precum rotatia culturilor (monocultura favorizeaza inmultirea buruienilor), lucrarile solului (aratura, pregatirea patului germinativ), este foarte important sa respecti recomandarile specialistilor in ceea ce priveste metodele preventive si anume:


 

  • foloseste seminte conditionate, verificate si certificate;
  • asigura-te ca distrugi la timp focarele de infestare cu seminte de buruieni, din terenurile necultivate (canale de irigat, santuri, drumuri, alei);
  • verifica apa de irigat, astfel incat aceasta sa nu contina seminte de buruieni;
  • evita raspandirea semintelor de buruieni prin intermediul animalelor;
  • pregateste corect patul germinativ (afanat si curat);
  • respecta momentul optim de semanat, adancimea de semanat, densitatea optima a plantelor;
  • asigura-te ca in culturile de cereale paioase nivelul umiditatii nu este excesiv;
  • foloseste gunoi de grajd care a fermentat complet;
  • urmareste cu atentie evolutia speciilor segetale;

  • recolteaza la timp si corect culturile de cereale paioase.

Combaterea buruienilor problema in cultura de grau

Dintre toate culturile de cereale paioase, cea de grau este una dintre cele mai raspandite si poate fi afectata de numeroase specii de buruieni, cu impact nu numai asupra dezvoltarii corecte a plantelor, ci si asupra recoltarii. Potrivit lucrarii Fitotehnie” (Viorel Ion, 2010), lipsa unor masuri de prevenire si combatare a imburuienarii poate afecta intre 10 si 70% din productia potentiala. Buruienile pot afecta cultura de grau fie inainte de rasarire sau simultan cu aceasta faza de dezvoltare a plantelor, fie dupa rasarirea graului. 


 

In general, culturile de cereale paioase, asa cum este si graul, pot concura buruienile pentru ca acopera foarte bine solul si nu permit dezvoltarea acestora, insa invazii periculoase se pot produce toamna sau primavara devreme, adica inainte ca solul sa fie acoperit de grau. La fel de problematice sunt si speciile de buruieni bienale sau perene, care au un ritm de crestere mai bun decat al graului. Totodata, unele specii, cum sunt turita (Gallium aparine), volbura (Convolvulus arvensis), palamida (Cirsium arvense) sunt daunatoare nu atat prin concurenta, ci prin faptul ca impiedica recoltarea si au o influenta nociva asupra puritatii semintelor. 


 

Pe langa realizarea la timp a lucrarilor agrotehnice si aplicarea masurilor fitosanitare pentru prevenirea si combaterea bolilor si a daunatorilor, erbicidarea are un rol major in realizarea un productii de grau satisfacatoare. Astfel, un erbicid grau ca Biathlon® 4D actioneaza in dublu sens, datorita celor doua substante active: tritosulfuron (cu actiune sistemica si la sol) si florasulam (stopeaza dezvoltarea buruienilor sensibile, la doar cateva ore de la aplicare). Erbicidul Biathlon® 4D asigura un control eficient al buruienilor dicotiledonate si din alte culturi de paioase, prin flexibilitatea in aplicare, independenta fata de conditiile meteo, compatibilitatea cu alte produse si spectrul larg de combatere a buruienilor. 


 

Combaterea buruienilor, in special a celor agresive, ce pot produce pagube insemnate, este una dintre cele mai importante masuri fitosanitare, alaturi de combaterea bolilor si a daunatorilor. Pentru un control eficient al acestora este nevoie de un management integrat, in care aceste masuri fitosanitare sunt completate de lucrarile agrotehnice specifice fiecarei culturi. Retine ca toate aceste operatiuni sunt esentiale pentru a avea o recolta de cereale bogata si sanatoasa. 


 

Sursa foto: Shutterstock


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016