Buruieni-problema care afecteaza culturile de cereale paioase
Culturile de cereale paioase pot fi afectate de numeroase specii de buruieni. Plante erbacee perene, anuale si bienale, acestea se afla intr-o competitie continua cu plantele de cultura din perspectiva resurselor de lumina, apa si elemente nutritive.

Este si motivul pentru care buruienile pot produce pagube importante, chiar compromiterea culturilor. Ca sa te asiguri ca vei obtine recolte bogate si sanatoase, este esential sa realizezi lucrarile agricole la timp si corect si sa aplici masurile fitosanitare pentru prevenirea si combaterea buruienilor, dar si a bolilor si a daunatorilor.


 

In cele ce urmeaza, afli care sunt buruienile-problema care afecteaza culturile de cereale paioase si ce poti face pentru combaterea lor eficienta.  

Principalele buruieni care afecteaza culturile de cereale paioase

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cele mai periculoase buruieni care afecteaza culturile de cereale paioase sunt cele dicotiledonate, insa nici cele monocotiledonate nu trebuie ignorate. Pentru a sti cum sa actionezi corect si la timp, este bine sa monitorizezi culturile si sa cunosti care sunt buruienile-problema pentru cerealele paioase: 


 

  • volbura (Convolvulus arvensis) – planta dicotiledonata perena, care creste pe aproape toate tipurile de sol, preferandu-le insa pe cele usoare si permeabile; perioada de inflorire: primavara devreme - toamna devreme; 
  • turita (Galium aparine) – planta dicotiledonata, anuala sau anual hibernanta, urcatoare si lipicioasa; prefera solurile argiloase umede si bogate in humus; perioada de inflorire: inceputul verii - toamna; o singura planta poate produce 100-500 de seminte si este considerata una dintre cele mai pagubitoare buruieni;
  • albastrita (Centaurea cyanus/Cyanus segetum) – planta dicotiledonata anuala si rar bienala, care prefera solurile nisipoase si argiloase afanate, bogate in nutrienti; semintele pot ramane in sol si sa fie viabile si 5-10 ani; perioada de inflorire: inceputul primaverii - sfarsitul verii;
  • stirul salbatic (Amaranthus retroflexus) – planta dicotiledonata anuala; se inmulteste prin seminte; ii priesc solurile permeabile, bogate in humus si substante nutrititve; perioada de inflorire: iunie - septembrie;
  • palamida (Cirsium arvense) – buruiana perena dicotiledonata, care se dezvolta bine pe solurile bogate in azot; perioada de inflorire: vara; formeaza colonii extinse; semintele pot fi diseminate cu ajutorul vantului.


 

Combaterea buruienilor in culturile de cereale, precum si din jurul acestora, este importanta nu doar din perspectiva competitiei cu plantele de cultura, ceea ce afecteaza conditiile de crestere si de dezvoltare ale acestora, ci si pentru ca ele pot impiedica recoltarea si influenta puritatea semintelor (cum se intampla in cazul culturii de grau, afectate de buruieni ca turita (Gallium aparine) sau volbura (Convolvulus arvensis). Totodata, combaterea plantelor nedorite din culturile de cereale paioase este un mijloc prin care pot fi reduse pierderile cauzate de diversi agenti patogeni si insecte, pentru ca ele creeaza conditiile favorabile dezvoltarii si raspandirii acestora.

Masuri de prevenire a imburuienarii culturilor de cereale paioase

Chiar daca aparitia buruienilor in sine nu poate fi prevenita, exista unele masuri care pot reduce eficient riscul dezvoltarii acestora. Astfel, pe langa metodele agrotehnice, precum rotatia culturilor (monocultura favorizeaza inmultirea buruienilor), lucrarile solului (aratura, pregatirea patului germinativ), este foarte important sa respecti recomandarile specialistilor in ceea ce priveste metodele preventive si anume:


 

  • foloseste seminte conditionate, verificate si certificate;
  • asigura-te ca distrugi la timp focarele de infestare cu seminte de buruieni, din terenurile necultivate (canale de irigat, santuri, drumuri, alei);
  • verifica apa de irigat, astfel incat aceasta sa nu contina seminte de buruieni;
  • evita raspandirea semintelor de buruieni prin intermediul animalelor;
  • pregateste corect patul germinativ (afanat si curat);
  • respecta momentul optim de semanat, adancimea de semanat, densitatea optima a plantelor;
  • asigura-te ca in culturile de cereale paioase nivelul umiditatii nu este excesiv;
  • foloseste gunoi de grajd care a fermentat complet;
  • urmareste cu atentie evolutia speciilor segetale;

  • recolteaza la timp si corect culturile de cereale paioase.

Combaterea buruienilor problema in cultura de grau

Dintre toate culturile de cereale paioase, cea de grau este una dintre cele mai raspandite si poate fi afectata de numeroase specii de buruieni, cu impact nu numai asupra dezvoltarii corecte a plantelor, ci si asupra recoltarii. Potrivit lucrarii Fitotehnie” (Viorel Ion, 2010), lipsa unor masuri de prevenire si combatare a imburuienarii poate afecta intre 10 si 70% din productia potentiala. Buruienile pot afecta cultura de grau fie inainte de rasarire sau simultan cu aceasta faza de dezvoltare a plantelor, fie dupa rasarirea graului. 


 

In general, culturile de cereale paioase, asa cum este si graul, pot concura buruienile pentru ca acopera foarte bine solul si nu permit dezvoltarea acestora, insa invazii periculoase se pot produce toamna sau primavara devreme, adica inainte ca solul sa fie acoperit de grau. La fel de problematice sunt si speciile de buruieni bienale sau perene, care au un ritm de crestere mai bun decat al graului. Totodata, unele specii, cum sunt turita (Gallium aparine), volbura (Convolvulus arvensis), palamida (Cirsium arvense) sunt daunatoare nu atat prin concurenta, ci prin faptul ca impiedica recoltarea si au o influenta nociva asupra puritatii semintelor. 


 

Pe langa realizarea la timp a lucrarilor agrotehnice si aplicarea masurilor fitosanitare pentru prevenirea si combaterea bolilor si a daunatorilor, erbicidarea are un rol major in realizarea un productii de grau satisfacatoare. Astfel, un erbicid grau ca Biathlon® 4D actioneaza in dublu sens, datorita celor doua substante active: tritosulfuron (cu actiune sistemica si la sol) si florasulam (stopeaza dezvoltarea buruienilor sensibile, la doar cateva ore de la aplicare). Erbicidul Biathlon® 4D asigura un control eficient al buruienilor dicotiledonate si din alte culturi de paioase, prin flexibilitatea in aplicare, independenta fata de conditiile meteo, compatibilitatea cu alte produse si spectrul larg de combatere a buruienilor. 


 

Combaterea buruienilor, in special a celor agresive, ce pot produce pagube insemnate, este una dintre cele mai importante masuri fitosanitare, alaturi de combaterea bolilor si a daunatorilor. Pentru un control eficient al acestora este nevoie de un management integrat, in care aceste masuri fitosanitare sunt completate de lucrarile agrotehnice specifice fiecarei culturi. Retine ca toate aceste operatiuni sunt esentiale pentru a avea o recolta de cereale bogata si sanatoasa. 


 

Sursa foto: Shutterstock

Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...
Ghid pentru fermieri: cum sa imbunatatesti calitatea recoltelor de cereale
Ghid pentru fermieri: cum sa imbunatatesti calitatea recoltelor de cereale
Acest ghid iti ofera sfaturi esentiale despre depozitare, uscarea si monitorizarea cerealelor,...
Cum depozitezi corect cerealele dupa recoltare: 4 reguli esentiale
Cum depozitezi corect cerealele dupa recoltare: 4 reguli esentiale
Modul de manipulare a cerealelor, nivelul de umiditate si temperatura, precum si tipul de siloz...
Karate Zeon si Vertimec: putere dubla impotriva daunatorilor
Karate Zeon si Vertimec: putere dubla impotriva daunatorilor
Daunatorii pot provoca pagube insemnate plantelor de cultura, afectand atat cantitatea, cat si...

Ultima ora

Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016