Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt cele mai daunatoare insecte pentru cultura de rapita si cum protejezi eficient plantele

care-sunt-cele-mai-daunatoare-insecte-pentru-cultura-de-rapita-si-cum-protejezi-eficient-plantele

Atestata documentar de acum 4.000 de ani si cultivata in Europa, de mai bine de doua milenii, rapita (Brassica napus L., Brassica napus oleifera, Brassica rapa oleifera) face parte din familia Brassicaceae (Crucifere), genul Brassica.


Exista peste 30 de specii de rapita, dintre care doar cinci sunt cultivate pentru uleiul utilizat in consumul uman si ca biodiesel, ca sursa de nutret pentru animale ori ca planta melifera, de pe un hectar de cultura putandu-se obtine pana la 100 de kilograme de miere. 

 

Rapita este una dintre cele mai apreciate plante oleaginoase, alaturi de floarea-soarelui, soia, sau in, insa recolta poate fi afectata de foarte multi factori, dintre care cei mai importanti sunt buruienile, daunatorii, agentii patogeni, compozitia solului, deficitul de minerale si substante nutritive, scuturarea. De aceea, este esential sa efectuezi lucrarile de intretinere specifice acestei culturi, sa aplici la timp masurile fitosanitare de prevenire si de combatere a buruienilor (erbicide), a daunatorilor (insecticide) si a bolilor (fungicide).

In ceea ce priveste insectele daunatoare, acestea pot compromite, in general, 30-50% din productie, insa exista riscul distrugerii totale a culturii, in cazul in care atacul survine in primele faze ale vegetatiei. Iata de ce este important sa stii care sunt cele mai periculoase dintre ele si care sunt metodele eficiente prin care iti poti proteja cultura de rapita. 

Principalii daunatori ai culturii de rapita

Este necesar sa cunosti care sunt principalii daunatori ai culturii de rapita, sa monitorizezi constant cultura si sa te consulti cu specialistii, pentru a identifica din timp semnele atacurilor insectelor si pentru a aplica tratamentele adecvate, cu insecticide, in functie de specie. Astfel, potrivit lucrarii Ghid pentru determinarea rezistentei la boli si daunatori” (2009), principalii daunatori ai culturii de rapita sunt: 

Viespea rapitei (Athalia colibri sau rosae)

 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Ataca mai multe specii de crucifere, cum ar fi rapita, mustarul, varza, guliile, conopida. Ierneaza sub forma de larva, intr-un cocon, la 5-10 cm adancime, are doua generatii anuale, iar un atac puternic poate distruge cultura in totalitate. 

 

  • Descriere: Adultii sunt galben-roscati, au capul negru si ating 7-9 mm lungime. Larvele ating, la maturitate, 17-20 mm, sunt negre pe spate si cenusii-verzui pe laturi.

  • Cand ataca: Prima generatie de adulti apare la sfarsit de aprilie-inceput de mai. Acestia depun oua, pe partea inferioara a frunzelor, iar dupa 6-10 zile, larvele incep sa roada frunzele. A doua generatie de adulti apare in iulie.

  • Cum ataca: Initial, larvele produc perforatii de mici dimensiuni, in mijlocul sau pe marginea frunzelor, pentru ca ulterior sa roada frunzele complet, lasand doar nervurile principale. Frecvent, larvele rod si florile ori fructele in formare.
     

Gargarita semintelor (Ceutorhynchus assimilis)

 

Ataca diverse crucifere, cultivate sau spontane (rapita, mustar, varza, conopida, broccoli, gulie). Ierneaza in stratul superficial al solului si prezinta o generatie pe an. 

 

  • Descriere: Adultii sunt de culoare neagra, au corpul de 2-2,8 mm lungime, acoperit cu peri si solzi cenusii. Larvele ating 3-5 mm lungime si sunt albe. 

  • Cand ataca: In aprilie-mai, in conditiile in care temperaturile urca pana la 15°C, gargaritele parasesc locul de hibernare, se muta initial la speciile spontane de crucifere, iar apoi pe speciile cultivate, cum este si rapita. In mai-iunie, depun oua. 

  • Cum ataca: Adultii rod tulpinile, pedunculii si butonii florii, in vreme ce larvele se hranesc cu semintele din silicva. O larva poate distruge de la 6 pana la 9 seminte, pe parcursul dezvoltarii ei. 
     

Gargarita patata (Ceutorhynchus quadridens)

 

Ataca speciile de crucifere cultivate si spontane, cele mai mari pagube inregistrandu-se in cazul rapitei si al verzei. Ierneaza la suprafata solului, pe sub frunzele uscate. Prezinta, in general, o generatie pe an, dar uneori, pot fi si doua. 

 

  • Descriere: Adultii au 2,5-3,5 mm lungime, sunt negru-albastrui si au un aspect patat, datorat pilozitatii neregulate. Larvele ating 4-5 mm lungime.

  • Cand ataca: Primavara, la temperaturi de 12-15°C, adultii se duc pe cruciferele spontane, iar la 18-20°C se muta in culturi. 

  • Cum ataca: Ouale sunt depuse in zonele inferioare si medii ale nervurilor frunzei, care se umfla si par patate. In maduva plantelor, se regasesc larve si canale de culoare bruna, cu aspect neregulat. Peretii tulpinii sunt slabiti, iar aceasta se poate indoi. 
     

Tantarul sau tantarusul silicvelor (Dasineura brassicae)


Este o insecta a carei gazda sunt mai multe specii de crucifere. Hiberneaza in sol, in culturile anterioare de rapita si eclozeaza la temperaturi intre 12 si 15°C. Perforatiile facute de gargarita semintelor sunt folosite de tantar pentru a patrunde in silicve, la fel cum fac si alti agenti patogeni, cum ar fi diverse specii de ciuperci. Poate prezenta pana la trei generatii pe an.

 

  • Descriere: Adultii au intre 1,2 si 1,5 mm lungime, toracele negru-brun, cu peri albiciosi, iar abdomenul este dungat roscat si brun. Larvele ating 2 mm lungime, sunt albe, ulterior alb-galbui. 

  • Cand ataca: Atacurile se produc in timpul infloririi rapitei. 

  • Cum ataca: Larvele ataca peretii interiori ai silicvelor si se hranesc cu boabele. Silicvele se umfla, devin galbene si plesnesc prematur, boabele si larvele tantarului cazand. 
     

Gargarita mare a tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi)

 

Este o insecta cu o generatie pe an si care hiberneaza pe resturile vegetale de rapita, din anul precedent. 

 

  • Descriere: Adultii ating o lungime de 3-4 mm, prezinta peri pe corp si pe picioare si au o culoare negru-albastruie. Larvele sunt alb-galbui, au capul brun inchis, ulterior galben-maroniu. Ating 7 mm lungime.

  • Cand ataca: Primavara, cand temperatura solului ajunge la 7°C, larvele eclozeaza si incep sa atace tesuturile plantelor, formand galerii in tulpini. Adultii incep sa zboare la 10-12°C si depun ouale la scurt timp, de obicei, pe varfurile lastarilor. 

  • Cum ataca: Primele semne ale atacului gargaritei mari a tulpinilor sunt umflaturile de 1 mm de sub varful lastarilor. Pornind de aici, odata cu cresterea plantei, apar crapaturi ale tulpinii si inflamatii cu aspect de gogoasa. Larvele sapa galerii in maduva tulpinii. Deasupra zonei in care au fost depuse ouale, pot sa apara indoiri in forma de S.
     

Gandacul lucios (Meligethes aeneus)


Este una dintre insectele care ataca generalizat cultura de rapita, dar si pe cea a mustarului, prin urmare pagubele pot fi foarte mari. Gandacul lucios hiberneaza in sol, la 2-3 cm adancime, si are o generatie anuala. Produc pagube mari in culturile tardive, cand rapita imboboceste la inceput de aprilie, dar si atunci cand ataca butonii nedeschisi, in primaverile reci si lungi. 

 

  • Descriere: Adultii ating intre 2 si 2,7 mm lungime, au corp oval, negru cu reflexe verzi-metalice. Larvele mature sunt alb-cenusii si au 4 mm lungime.

  • Cand ataca: Primavara, la sfarsit de aprilie, apar adultii, care se hranesc cu florile pomilor fructiferi sau ale altor plante spontane, pana in momentul imbobocirii rapitei. Atunci, ei se muta in cultura de rapita, pentru a-si depune ouale.  

  • Cum ataca: Adultii se hranesc cu bobocii florali nedeschisi. Depun oua, treptat, in bobocii florali de rapita, incepand din mai si pana in iunie. Larvele ataca organele florale.
     

Gandacul paros (Epicometis hirta)


Este o specie polifaga (ataca mai multe specii de plante), atacand culturile de pomi fructiferi (mar, par, cires), vita de vie, rapita si alte crucifere, porumb si cereale, in perioada infloririi. Ierneaza, ca adult, in sol, la o adancime de 10-20 cm, si prezinta o generatie pe an. 

 

  • Descriere: Adultii ating 9-12 mm lungime, sunt de culoare neagra si prezinta peri galbui (aspect paros). Larvele sunt alb-galbui, au capul brun si in jur de 14-16 mm lungime. 

  • Cand ataca: Adultii devin activi din aprilie pana in iunie-iulie, ziua, preferand ca noaptea sa se retraga in sol sau pe partea inferioara a frunzelor. In mai, depun ouale, in sol, la 2-7 cm adancime. 

  • Cum ataca: Adultii se hranesc cu organele florale producand importante pierderi de productie. 

Cum protejezi cultura de rapita de atacul daunatorilor

O recolta bogata si sanatoasa depinde si de masurile de prevenire si de combatere a atacurilor daunatorilor si in acest sens sunt cateva aspecte de care este bine sa tii cont, dupa cum urmeaza:

 

  • lucrarile agrofitotehnice - rotatia corespunzatoare, lucrarile solului, incorporarea resturilor vegetale la cultura precedenta, fertilizarea optima, semanatul in perioada optima au influenta asupra dezvoltarii populatiilor de daunatori.  

  • combaterea buruienilor - foarte multe insecte daunatoare se dezvolta mai intai pe specii spontane de crucifere sau pe buruieni, dupa care trec pe speciile cultivate, prin urmare, folosirea erbicidelor si indepartarea buruienilor poate fi o masura de prevenire a atacurilor daunatorilor; 

  • utilizarea insecticidelor - cea mai eficienta metoda de control al atacurilor insectelor este folosirea de insecticide, de exemplu folosirea unui insecticid pietroid, care este rezistent la lumina si combate daunatorii in toate etapele lor de dezvoltare (oua, larve, adulti), in functie de tipul daunatorului; este important sa citesti cu atentie instructiunile de folosire, pentru ca dozele recomandate difera in functie de specie; de exemplu, pentru gargarita tulpinilor de rapita, gargarita patata, viespea rapitei se pot folosi 0,3 l/ha, in vreme ce pentru combaterea gargaritei semintelor, a tantarului silicvelor ori a gandacului lucios, este nevoie de 0,2 l/ha; pentru stabilirea momentului potrivit pentru aplicarea tratamentelor cu insecticide, se recomanda folosirea de capcane/vase de control de culoare galbena pentru monitorizarea aparitiei si dezvoltarea populatiei de daunatori

 

Atacurile daunatorilor pot afecta de la jumatate pana la 100% din recolta de rapita, in lipsa unor masuri fitosanitare eficiente. Retine ca este foarte importanta o monitorizare frecventa a culturii, pentru a observa din timp semnele de atac si a putea actiona corect. 

 

Sursa foto: Shutterstock


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.9 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016