Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum limitam pagubele produse de gandacul din Colorado in cultura de cartof

cum-limitam-pagubele-produse-de-gandacul-din-colorado-in-cultura-de-cartof

Gandacul din Colorado este un temut daunator al culturilor agricole. Acesta poate produce numeroase pagube in culturile de vinete si tomate, insa este principalul daunator al culturilor de cartof. Datorita trasaturilor specifice, precum corpul oval si culorile contrastante in dungi galbene si negre, poate fi usor de recunoscut.


Fiind stimulat de vremea calda, isi face aparitia primavara, intre inceputul lunii aprilie si pana la inceputul lunii mai, atunci cand temperatura medie este intre 12-17 grade Celsius. Gandacul din Colorado reuseste sa se raspandeasca rapid intr-un timp scurt, astfel este considerat unul din cei mai agresivi daunatori ai culturii de cartof. In lipsa unor masuri eficiente de prevenire si protectie fitosanitara, pot fi compromise culturi intregi. 
 
Gandacul din Colorado: masuri eficiente de combatere
 
In conditiile climatice din Romania, gandacul din Colorado poate avea pana la 3 generatii pe an. Efectele daunatorului sunt date, pe de o parte, de capacitatea de reproducere  a femelelor, dar si de viteza cu care adultii ataca frunzele. Un singur gandac poate ajunge sa consume pe durata vietii cantitatea de frunze de pe o suprafata de aproximativ 30-40 cm². Larvele tinere sunt mult mai periculoase decat adultii. Daca un adult roade frunzele producand gauri cu margini neregulate pe suprafata lor, larvele provoaca defolierea plantelor. În anumite situatii, ajung sa consume si lastarii.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
Desi exista unele metode mecanice de combatere a gandacului din Colorado la cartof, aplicarea insecticidelor este cea mai raspandita alternativa. Spre deosebire de metodele mecanice de combatere care pot fi aplicate doar pe suprafete mici, avand o eficacitate redusa, insecticidele sunt cea mai sigura si mai eficienta metoda de protejare a culturilor, pe o perioada mai lunga de timp.  
 
Alverde este un insecticid cu o eficacitate ridicata impotriva larvelor, dar si a adultilor. Acest produs ofera un mod nou de actiune impotriva gandacului din Colorado. Noua substanta activa, metaflumizon, actioneaza rapid asupra insectelor prin inhibarea impulsurilor nervoase si prin aparitia unei stari de paralizie, urmata la cateva ore de moartea acestora. Produsul asigura performante deosebite chiar si in perioadele cu temperaturi ridicate. Momentul oportun pentru aplicarea tratamentului este la inceputul infestarii, insa reuseste sa combata larvele si adultii in toate stadiile de dezvoltare. De obicei, in cazul unei infestari normale, un singur tratament este suficient pentru a elimina complet generatia instalata in cultura.
 
Alte lucrari utile in combaterea gandacului din Colorado
 
Daca nu este tinut sub control, gandacul din Colorado poate provoca daune majore culturilor. Acesti daunatori se raspandesc de la cultura de cartof la alte plante, fiind un real pericol pentru culturile de vinete, tomate si ardei. Pentru reducerea si combaterea numarului de daunatori din culturile de cartof, anumite lucrari pot avea un rol foarte important, ca de exemplu: 
 
  • Rotatia culturilor;
  • Aratura adanca din toamna;
  • Recoltarea cartofilor la timp;
  • Combaterea buruienilor.
 
Rotatia culturilor
 
Cartoful prefera solul reavan si nu suporta monocultura. De aceea, se impune o rotatie a culturii de cartofi, la 2-4 ani, cu alte culturi premergatoare precum: grau, orz, ovaz, porumb, mazare, varza, ceapa, care sa atraga inamicii naturali ai gandacului din Colorado (pasari si alte insecte).
 
Aratura adanca din toamna
 
Datorita rotatiei culturilor, aratura adanca din toamna, de la un an la altul, este o masura agrotehnica favorabila culturii de cartofi. Aratura se executa in diferite perioade, insa este foarte importanta alegerea momentului optim. Efectuata intr-un moment nepotrivit, poate distruge structura solului. Momentul optim de executare a acestei lucrari este in perioada de toamna atunci cand umiditatea solului este relativ mica de aproximativ 15-20%. Pe langa faptul ca favorizeaza drenarea solului, aratura facuta la o adancime de 18-20 cm va scoate la suprafata gandacii din Colorado.
 
Recoltarea cartofilor la timp
 
Cartoful se recolteaza, de regula, cand tuberculii au peste 30 de grame si coaja se exfoliaza usor.  Cartoful pentru consum de toamna-iarna si cartoful pentru industrializare se recolteaza la maturitate, cand 2/3 din vrej este uscat, iar 1/3 are culoarea galbena. Cartofii sunt sensibili la umezeala solului, de aceea, recoltarea se face pe sol uscat, in lipsa precipitatiilor. Recoltarea cartofilor la timp previne atat aparitia patogenilor, cat si a gandacilor din Colorado care vor afecta tuberculii ramasi in pamant.
Combaterea buruienilor
 
Aparitia si cresterea rapida a buruienilor pot produce mari pagube inca din primele faze de vegetatie a culturii de cartofi. Un sol bine pregatit si fertilizat favorizeaza o incoltire buna a tuberculilor, insa, in acelasi timp, este si momentul ideal pentru aparitia buruienilor. Buruienile cresc rapid si  concureaza cu plantele de cartof pentru apa, lumina si hrana. Mai mult, acestea favorizeaza aparitia bolilor si a daunatorilor. De aceea, pastrarea solului liber si eliminarea buruienilor cu ajutorul tehnologiilor de protectie iti vor asigura atat un randament ridicat al culturii, cat si limitarea pagubelor produse de gandacul din Colorado.
 
Sursa foto: freepik
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016