Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum se manifestă focul bacterian la pomi (Erwinia amylovora)
FOCUL BACTERIAN - TRATAMENTE. Cu ce solutii se stropesc pomii pentru combaterea focului bacterian erwinia amylovora, tratament insecticide, fungicide, aliette, turdacupral, zeama bordeleza, cum se manifesta focul bacterian la pomi.
Focul bacterian - o boală foarte gravă care afectează multe specii pomicole din ţara noastră - atacă toate organele aeriene ale pomilor: fructe, lăstari, inflorescenţe, frunze. Potrivit unei descrieri prezentate într-un material publicat de SCDP Băneasa, primul semn este aspectul ars al inflorescenţelor, care se observă primăvara devreme. Poate fi afectată o singură floare sau toată inflorescenţa. Florile se ofilesc, se brunifică şi se înnegresc. Boala se extinde repede şi bacteriile invadează frunzele vecine. Pe lăstar apar uneori şi mici ulceraţii.
Inflorescenţele infectate pot să cadă sau să rămână ataşate de pom; după inflorescenţe, lăstarii sunt organele cele mai sensibile, boala progresând foarte rapid. Pe timp umed, începând cu perioada înfloritului, pe lăstarii bolnavi apar de obicei picături de exsudat, care au culoare variabilă, de la alb până la roşu - închis, cu diferite nuanţe de brun-galben sau portocaliu.
Boala apare numai pe fructele verzi şi cu totul ocazional pot să apară leziuni şi după recoltare. Penetrarea bacteriilor se realizează direct prin lenticele în scoarţă, prin răni sau prin vase. Perele prezintă de-a lungul zonei necrotice o margine verde - închis, hidrozată, în timp ce pe mere se produce o înroşire prematură, care înconjoară zona putredă. Fructele atacate se înnegresc la păr şi se brunifică la măr.
La pomii mai sensibili la această boală, infecţia poate coborî de la inflorescenţe, lăstari sau fructe la ramurile mai vechi, şarpante sau trunchi producând leziuni, ulcere sau exsudări.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Leziunile sunt uşor cufundate, de forme diferite, înconjurate de crăpături neregulate, bine delimitate de ţesut sănătos. Ulcerele formate pe tulpini sunt mici, înconjurate de calus. Ele pot încercui întreaga şarpantă, producând moartea părţii superioare sau dacă sunt localizate pe trunchi, moare tot pomul.
Tratament Erwinia amylovora (focul bacterian)
- Streptomicină (500 mg la 5 l apă)
- Tăierea ramurilor afectate
- Tratamente cu insecticide împotriva insectelor care pot fi vectori de răspândire
- Tratamente preventive cu zeamă bordeleză, în perioada de repaus vegetativ
Tratamente cu fungicide
ALIETTE 80 WG se foloseşte la măr, păr, gutui, în concentraţie de 0,3% pentru combaterea focului bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora). Se aplică un tratament din fenofaza de buton roz - începutul înfloritului pâna la scuturarea petalelor, pentru a preveni infectia care are loc prin stigmatul florii. Cantitatea de soluţie variază între 1000- 1500 l în functie de tipul, vârsta plantaţiilor şi echipamentul de stropit.
Ultima avertizare fitosanitară emisă în ţara noastră a fost în 20 aprilie 2010, la staţia de prognoză Arad. Specialiştii arădeni recomandau atunci:
- ALCUPRAL 50 PU – 0,04% ;
- CHAMPION 59 WP – 0,04%;
- CUPRITIM 50 PU – 0,04 %;
- FUNGURAN OH 50 WP – 0,04.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.22 din 37 voturiUltima ora
- » Detectorul de mamita: tehnologia care salveaza sanatatea animalelor si creste productivitatea fermelor
- » Pesta micilor rumegatoare continua in Romania
- » Productia de miere scade din cauza temperaturilor ridicate
- » Crescatorii de animale iau masuri
- » ANSVSA: Romania nu se mai afla pe primul loc la focarele de PPA
Idei de afaceri in agricultura