E din ce in ce mai greu sa protejezi culturile de boli si daunatori
Presedintele AIPROM anunta ca protejarea culturilor de atacul bolilor si daunatorilor a devenit din ce in ce mai dificila in contextul reducerii numarului de solutii disponibile pe piata europeana.
AIPROM, impreuna cu specialistii din domeniu, cu fermierii si cu distribuitorii de input-uri pentru agricultura, au analizat situatia produselor de protectie a plantelor pentru cele mai importante culturi, pentru boli si daunatori specifici, evidentiind golurile de protectie si incercand sa estimeze pierderile de productie inregistrate in absenta acestor solutii.
"Rezultatele acestui demers analitic vor fi puse la dispozitia factorilor politici, a reprezentantilor MADR, ANF si a asociatiilor profesionale de fermieri. Scopul proiectului este acela de a trage un semnal de alarma cu privire la faptul ca protejarea culturilor de atacul bolilor si daunatorilor a devenit din ce in ce mai dificila in contextul reducerii numarului de solutii disponibile pe piata europeana. A interzice produsele de uz fitosanitar fara a pune absolut nimic in loc credem noi ca nu este sanatos. Astazi, mai avem aproximativ 30% - 40% din produsele de uz fitosanitar disponibile acum 15-20 de ani", a sustinut Vasile Iosif.
Potrivit sursei citate, fermierul roman ramane incet, dar sigur fara solutii viabile de protectia culturilor. Romania are organisme de daunare specifice, extrem de agresive, care nu sunt prezente in alte state europene.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Un exemplu in acest sens este Tanymecus Dilaticollis (Ratisoara Porumbului). In absenta unei derogari pentru tratamentul la samanta, fermierul roman nu are niciun produs eficient omologat pentru combaterea acestui daunator care pune in pericol cultura de porumb, o cultura extrem de importanta in Romania", a explicat acesta.
Reprezentantii AIPROM considera ca inovatia reprezinta o parte importanta a solutiei pentru o agricultura durabila si produse sanatoase intr-o societate care respecta mediul si gestioneaza cu inteligenta resursele.
"Impreuna cu fermierii, ne-am asumat misiunea de a furniza hrana suficienta, de calitate si accesibila pentru o populatie in continua evolutie. Putem realiza acest deziderat numai daca suntem pregatiti sa imbratisam tehnologia si sa permitem inovatiilor din agricultura sa isi exprime potentialul. Ne dorim ca factorii de decizie sa tina cont de realitatile curente vizavi de inovare si sa nu solicite industriei de protectia plantelor produse care ar putea fi disponibile in mod real in 20-30 ani de acum incolo. AIPROM crede ca acesta este momentul potrivit pentru ca toti factorii interesati sa coopereze pentru a pune la dispozitia autoritatilor responsabile argumente consistente care sa serveasca intereselor agriculturii romanesti", a mai spus Vasile Iosif.
Culturile de cereale paioase ocupa astazi cea mai mare suprafata cultivata a tarii, aproximativ 2,6-2,7 milioane de hectare. Pentru a ajunge la maturitate cerealele paioase petrec aproximativ zece luni in camp si sunt expuse unui numar foarte mare de agenti patogeni: boli, buruieni si daunatori.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>