MADR: 1,1 milioane ha, afectate de seceta
MADR transmite ca a finalizat centralizarea pagubelor cauzate de seceta si s-a ajuns pana la valoarea de 1,1 milioane de ha calamitate.
Suprafata agricola calamitata pana in prezent din cauza secetei se ridica la 1,1 milioane de hectare, a anuntat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, potrivit Agerpres. Potrivit acestuia, cea mai mare suprafata calamitata este in judetul Constanta, 416.000 hectare. La nivelul tarii sunt irigate doar 222.121 hectare.
Potrivit ministrului, pe langa Constanta mai sunt Tulcea, care are o suprafata calamitata de 129.000 de hectare, Ialomita cu 123.000 de hectare calamitate, Braila, cu 97.000 de hectare calamitate, Buzau cu 75.000 de hectare calamitate si Galati cu 61.000 de hectare calamitate.
Schimbarile in regimul climatic din Romania se incadreaza in contextul global, insa cu particularizari ale regiunii geografice in care este situata. In comparatie cu nordvestul Europei, spre exemplu, unde incalzirea cea mai pronuntata se asteapta in timpul iernii, pentru Romania se preconizeaza ca incalzirea va fi mai pronuntata in timpul verii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome
Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...
Oferta Speciala
valabila 48h
Dupa cele mai recente estimari prezentate in cel de al patrulea raport al Comitetului International pentru Schimbari Climatice IPCC (2007), din media pe ansamblu de multimodele globale, se asteapta in Romania, fata de perioada de referinta 1980-1990, aceeasi incalzire medie anuala ca cea de la nivelul intregii Europe, cu diferente mai mici in primele decenii ale secolului 21 si mai mari spre sfarsitul acestuia, si anume:
0.5 - 1.5 °C pentru perioada 2020-2029;
2.0 - 5.0 °C pentru 2029-2099, in functie de scenariu, de la cel mai optimist la cel mai pesimist.
In privinta temperaturilor extreme ale aerului, respectiv media maximelor in anotimpul de vara estimate pentru perioada 2070-2099, se prevede o crestere fata de 1961-1990 mai mare in sudul tarii (5.0 - 6.0 °C), fata de 4.0 - 5.0 °C in nord. Aceasta crestere diferentiata a temperaturii aerului a fost identificata deja in datele de observatie din perioada 1961-2000. De exemplu, temperatura medie multianuala a lunii iulie a crescut, in sudul, centrul si sudul Moldovei, cu cca. 1.6 - 1.9 °C, care este mult peste valorile inregistrate in restul tarii, unde aceasta a crescut cu cca. 0.4 - 1.5 °C.
Din punct de vedere pluviometric, peste 90% din modelele prezentate in raport proiecteaza pentru perioada 2090-2099 secete pronuntate in timpul verii in zona Romaniei, in special in sudul si sud-estul tarii. Este posibil ca abaterile negative fata de perioada 1980-1990 sa fie chiar mai mari de 20%. Aceste schimbari pot avea consecinte semnificative asupra cresterii si dezvoltarii culturilor agricole in perioada de vegetatie, functie de durata de actiune si gradul de intensitate al factorului perturbator, precum si vulnerabilitatea speciilor vegetale la acesti factori limitativi.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>