Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Metode sigure prin care poti obtine o recolta sanatoasa de ceapa anul acesta

metode-sigure-prin-care-poti-obtine-o-recolta-sanatoasa-de-ceapa-anul-acesta

Ceapa este una dintre legumele care nu lipsesc niciodata de pe mesele romanilor, fie ca e vorba despre cea verde, fie de ceapa uscata. In tara noastra, este cultivata extensiv, de la gradini pana la solarii si in camp deschis. Cu toate astea, ceapa este o planta care poate fi afectata de diversi factori care pun in pericol culturi intregi, de la seceta pana la daunatori si boli.


Doua dintre cele mai periculoase boli care pot afecta calitatea si productivitatea culturii de ceapa, ca sa nu mai vorbim de faptul ca o pot distruge aproape in totalitate, sunt alternarioza si rugina. Ambele pot fi prevenite si tratate cu Dagonis®, un fungicid puternic ce combina doua substante active care contribuie la prevenirea si la controlul curativ al bolilor.


Combaterea si prevenirea bolilor nu sunt singurele masuri care, utilizate corect, sustin o cultura sanatoasa a cepei. Iata care sunt, pas cu pas, cele mai importante metode care contribuie la o productivitate si o calitate superioara a culturii.

Cerintele culturii de ceapa


Cultura de ceapa are nevoie de anumite conditii pentru a se dezvolta cat mai bine, iar solul, lumina, umiditatea si temperatura sunt principalii factori de care trebuie sa se tina seama inaintea plantarii. Culturile premergatoare au un rol important in pregatirea terenului in care va fi infiintata cultura de ceapa, iar plantele recomandate sunt ardeiul, rosiile, vinetele sau castravetii.


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Iata care sunt celelalte cerinte ale culturii de ceapa:


  • Solul - pentru a obtine o recolta bogata, trebuie sa tii cont de particularitatile solului. Sunt recomandate cele usoare, nisipos-lutoase, cu structuri care permit apei sa circule, dar capabile sa retina umezeala. Ceapa are nevoie de soare, asa ca va trebui sa tii cont si de acest criteriu atunci cand alegi solul - trebuie sa fie in zone insorite.

  • Lumina - este unul dintre cele mai importanti factori, pentru ca afecteaza in mod direct productia de ceapa. Fiind o planta de zi lunga, are nevoie de aproximativ 14-16 ore de lumina in perioada de formare a bulbilor, asa ca nu e indicata cultivarea in zone umbroase, cum ar fi pe pantele dealurilor.

  • Temperatura - ceapa este o planta rezistenta la frig. In conditii optime, in functie de soi si de cat de puternica e radacina, poate face fata si la temperaturi scazute de pana la minus opt grade Celsius. Pe de alta parte, temperaturile optime pentru crestere si dezvoltare sunt intre 19 si 24 de grade Celsius.

  • Umiditatea - este importanta pentru dezvoltarea plantelor, mai ales pentru ca ceapa nu are o radacina bine dezvoltata. Cerintele legate de apa scad odata cu maturizarea culturii, dar in perioada de inceput - cand se dezvolta radacinile si frunzele -, umiditatea trebuie sa atinga pana la 90% din capacitatea solului.


Semanatul cepei


Cultura de ceapa poate fi infiintata prin trei metode - prin arpagic, prin semanare direct in camp sau prin rasad (in aceasta categorie intra ceapa de apa). Ultima metoda are o raspandire limitata, cauzata de cheltuielile ridicate de productie, asa ca ne vom axa pe celelalte doua metode de plantare:

Cultura prin arpagic


Semanatul de primavara are loc, de obicei, intre 10 si 20 martie, daca sunt indeplinite conditiile legate de temperaturi si daca solul este optim pentru cultivare. Bulbii de arpagic se planteaza in randuri aflate la o distanta de 28 de centimetri unul de celalalt si 3 sau 3,5 centimetri intre bulbi pe rand. Alt detaliu important este adancimea de plantare: doi-trei centimetri in solurile compacte si patru-cinci centimetri in solurile afanate sau nisipoase.

Cultura prin semanat in camp


Semanatul de primavara are loc, in mod obisnuit, in primele zile ale lunii martie. Semintele se planteaza mecanizat, la o adancime de aproximativ doi-trei centimetri. Semanatul se face in benzi de cate doua randuri distantate la 20 de centimetri. Intre benzi se lasa o distanta de aproximativ 44 de centimetri. O importanta aparte are tavalugirea solului, lucrare care se efectueaza imediat dupa semanare.

Lucrari de ingrijire la culturile de ceapa


In cazul culturilor de ceapa plantate toamna, una dintre primele lucrari de ingrijire care se fac la inceputul primaverii este spargerea crustei formate la suprafata solului. Pe parcursul perioadei de vegetatie, principalele lucrari de ingrijire la cultura de ceapa sunt:


  • prasila si erbicidarea - prasila poate fi mecanica sau manuala si se efectueaza, in principal, in cazul cepei cultivate prin arpagic. Pe de alta parte, erbicidarea este o lucrare esentiala mai ales la cultura de ceapa in camp. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, e important sa fie folosite produse cu eficienta maxima, create special pentru cultura de ceapa.


  • fertilizarea - si la ceapa cultivata in camp, si la cultura prin arpagic, fertilizarea solului se face in acelasi fel: de doua ori, la aparitia primelor doua-trei frunze si la formarea bulbului.


  • irigarea - trebuie sa tina seama de tipul de cultura - de exemplu, ceapa semanata in camp are nevoie de cantitati mai mari de apa decat cultura de arpagic. Intr-un an obisnuit sunt necesare pana la opt udari.

Protejarea culturii de ceapa


Asa cum am vazut mai sus, alternarioza si rugina sunt printre cele mai periculoase boli care pot afecta cultura de ceapa, dar sunt nici pe departe singurele. Pe lista mai sunt si putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa, mana cepei, putregaiul cenusiu al cepei sau putregaiul alb. Printre daunatori se numara gandacul rosu al cepei, musca cepei, carabusul de mai sau nematodul bulbilor.


Pentru combaterea eficienta a bolilor si daunatorilor, este recomandat sa utilizati doar produse fitosanitare de la producatori de incredere si sa tineti cont de modul de utilizare specific fiecarui produs in parte.


Asadar, o recolta sanatoasa si bogata de ceapa se obtine tinand cont de toate elementele care formeaza tehnologia de cultura, de la alegerea solului pana la protejarea plantelor de boli si daunatori.


Sursa foto: Shutterstock

 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.88 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton