Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nosemoza. Ce efect poate avea asupra albinelor?

nosemoza-ce-efect-poate-avea-asupra-albinelor

Nosemoza este o boala parazitara, produsa de Nosema apis, un protozor incadrat in ordinul microsporidiilor. Este important ca apicultorii sa stie ca acest parazit unicelular isi creeaza forme de rezistenta numite spori. Acesti spori au forma ovala, cu dimensiunea de 5 µm si sunt vizibili doar la microscop. Acesti spori sunt preluati de catre albine prin hrana si ajung in intestinul mijlociu unde germineaza, dand nastere formelor vegetative.


Formele vegetative se inmultesc in celulele intestinale, dand nastere altor spori, care sunt eliminati in mediu sau stupi, unde pot contamina alte albine. Capacitatea de germinare a sporilor si, implicit, inmultirea acestui parazit sunt legate esential de temperatura, optimul valorilor termice fiind intre 30 si 35 de grade. Sub 20 de grade si peste 35, inmultirea parazitului este redusa.
 
In ceea ce priveste raspandirea parazitului in natura, majoritatea cercetatorilor confirma faptul ca, practic, nu exista stupina care sa fie libera de spori de nosema. Ea apare mai frecvent la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, putand provoca depopularea familiilor de albine cand acestea sunt rau intretinute si iernate necorespunzator. Actiunea parazitului este favorizata de existenta familiilor slabe, de culesul de nectar si polen, de umezeala, de timpul nefavorabil etc.
 
De cele mai multe ori, nosemoza evolueaza cronic, insidios, nerelevant pentru un ochi neavizat. Dar si in aceste conditii, se poate constata ca familiile de albine au foarte mult puiet aflat in diferite stadii de dezvoltare, insa relativ putine albine culegatoare. Aceasta se datoreaza faptului ca parazitii scad mult longevitatea albinelor. Aceasta stare de fapt poate dura ani de zile, influentand negativ productiile.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Transmiterea bolii de la o familie la alta sau de la o stupina la alta se realizeaza prin intermediul trantorilor sau prin furtisag. De asemenea, stuparitul pastoral poate duce la contaminarea stupinei.
 
Cand albinele sunt incarcate cu nectar si sunt obosite, se pot rataci si sunt primite si in alti stupi, in cazul unui cules intens. De aceea, la deplasarile efectuate la diferite surse de cules, este bine ca distanta dintre stupine sa fie de cel putin 100-200 metri. Din pacate insa, acest aspect nu este respectat, de cele mai multe ori.
 
Foarte grave sunt perioadele de reacutizare ale bolii. Astfel, multi apicultori constata primavara, dupa zborul de curatire, ca stupinele se depopuleaza drastic. 
 
In iarba din fata stupilor se observa albine care se misca necontrolat, incercand sa isi ia zborul, fara succes, avand abdomenul umflat si eliminand excremente diareice de culoare cafenie.

Uneori, se constata ca anumite familii executa zboruri de curatire chiar pe timp nefavorabil. In astfel de cazuri, familiile se depopuleaza drastic, ajungandu-se chiar la disparitia intregii colonii.
 
Aceasta se datoreaza faptului ca boala a fost in forma latenta, in intestinul albinelor gasindu-se multi spori a caror germinare a fost determinata de activarea glandelor hipofaringiene, odata cu declansarea ouatului matcilor.

Aceste glande sunt responsabile de producerea laptisorului de matca necesar cresterii puietului si se realizeaza cu consum proteic. Proteina este preluata din polen, iar in lipsa acestora, din propriile rezerve stocate in corpul gras. Hrana de iernare de proasta calitate, precum si absenta rezervelor de polen, pot declansa aparitia bolii.
 
Tratamentul, ca si la celelalte boli, se bazeaza pe actiunea medicamentelor asociata cu masuri de ordin igienic si biologic. Boala considerata in mod oficial contagioasa, nosemoza poate fi combatuta in mod eficient cu un antibiotic, fumagilina, cunoscut in comert sub numele de Fumidil B. Acest medicament se prezinta in flacoane de 25 g substanta totala, din care 0,5 g substanta activa, din continutul unui flacon putandu-se trata 5 familii de albine.
 
Acest produs se poate administra in functie de anotimp, fie in sirop, fie in pasta sau serbet de zahar, administrandu-se 50 ml sirop medicamentos rezultat din 1 g Fumidil B la 1 litru sirop, in 10 doze la interval de doua zile.
 
In prezent, la noi in tara tratamentul se face cu Protofil, un produs care prin substantele continute impiedica realizarea ciclului evolutiv al lui Nosema apis, inhiba flora patogena intestinala si stimuleaza secretia enzimelor digestive ale albinelor si larvelor. Se administreaza in sirop 17 ml la litru si in pasta, 3 ml la kilogram.

Cantitatea de Protofil ce se administreaza intr-un anotimp unei familii variaza intre 50 si 80 ml, in functie de marimea si starea acestora. In cazul produselor bazate pe fumaginila se pune problema ca, fiind un antibiotic, nu sunt admise reziduurile acestuia in miere.
 
De aceea este important sa stim cand si cum se efectueaza tratamentele. Atunci cand stim cu certitudine ca boala este instalata in stupina noastra trebuie neaparat sa dezinfectam intregul inventar apicol. Totodata, cu rol preventiv, apa din adapatorile din stupina trebuie schimbata zilnic. Cadravele albinelor din fata stupului se vor aduna si se vor arde, iar in stupina se vor pastra doar familii puternice.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016