Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Piedici in afaceri. Bolile plantelor

piedici-in-afaceri-bolile-plantelor

Primele imbolnaviri apar odata cu zilele calde ale primaverii. Frunzele si bobocii tineri incep sa se ingalbeneasca, in cele mai multe cazuri intr-o singura parte a plantei, si apoi se usuca. La scoaterea tuberculului, tesutul vascular este mai mult sau mai putin brunificat.


 

Prevenire si combatere

 
Pentru a preveni raspandirea mai puternica a ciupercii dupa transplantare, temperatura nu se va ridica prea mult. Unica posibilitate de evitare a raspandirii bolii este dezinfectarea substratului de cultura, lazi, ghivece, a locului unde se cultiva (sere, rasadnite) si prin distrugerea plantelor bolnave.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Dezinfectarea substratului se va face cu fungicide sistemice: Benlate 50WP 0,05-1%. Plantele care in timpul vegetatiei prezinta simptome de vestejire trebuie sa fie inlaturate impreuna cu radacinile si pamantul din jur.

Este necesara spalarea perfecta a mainilor, mai ales inainte de ingrijirea unei plante sanatoase, dupa ce s-a umblat cu o planta bolnava. La plantare vor fi folositi numai tuberculi sanatosi, iar cultura se va stropi cu Syllit 65 WP 0,1%.
 

Brunificarea radacinilor 

Brunificarea radacinilor este cauzata de ciuperca THIELAVIOPSIS BASICOLA, care traieste in pamant atacand radacinile si tuberculul plantelor slabe, stagnate din vegetatie.
 
Boala se caracterizeaza prin aceea ca frunzele, in special cele batrane, incep sa se ofileasca, se smulg usor si intreaga crestere a plantei stagneaza. Radacinile prezinta pete de culoare neagra-bruna, localizate uniform pe toata intinderea lor. Au, la inceput, un centru albicios, apoi se necropeaza.
 
Pericolul bolii este mai puternic in lunile iunie – iulie, dupa prima transplantare in ghivece, cand tuberculul este acoperit cu pamant, iar plantele sunt tinute in spatii prea umede si calduroase. Atacul ciupercii este favorizat si de excesul de azot care sensibilizeaza plantele. 
 
Ca urmare, se evita ingrasarea prea abundenta, udarea exagerata si scaderea brusca a temperaturii solului.
 

Combaterea

 
In stadiul incipient al imbolnavirii s-au obtinut rezultate bune in urma stropirilor cu Captan 0,5%. Se recomanda dezinfectarea substratului de cultura, ghivecelor, laditelor si serelor. La repicat, daca se observa ca tinerele plante prezinta pe radacini portiuni brunificate, acestea se vor elimina.
 

Mucegaiul cenusiu 

 
Mucegaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea si se manifesta prin putrezirea pedunculilor si chiar a frunzelor si florilor in intregime, iar bobocii florali nu se mai deschid, se brunifica si se usuca. Dezvoltarea ciupercii este favorizata de excesul de umiditate si insuficienta luminii.
 
La suprafata organelor atacate se formeaza o pasla alba-cenusie, care este de fapt miceliul ciupercii, la suprafata careia se dezvolta, mai tarziu, corpii de fructificatie. Se observa ca la soiurile cu flori albe si roz, aceste pete sunt rosiatice, iar la cele cu flori rosii-inchis sunt aproape transparente.
 

Prevenire si combatere

 
Pentru prevenirea atacului ciupercii este necesara aerisirea puternica si lumina suficienta. Repicarea si transplantarea se vor face la distante corespunzatoare, nu prea mici, se va asigura o umiditate moderata. Frunzele atacate se vor elimina si planta se pulverizeaza cu fungicide: Daconyl 0,2%, Benlate 0,05%, Rovral 0,1%.
 

Fainarea

 
Aceasta boala ataca, in special, frunzele. Ciupercile care produc fainarea se pot dezvolta si atunci cand umiditatea este redusa (sub 70%), nu numai pe timp umed. Boala poate produce distrugerea tesuturilor atacate, impiedicand desfasurarea normala a unei serii de procese fiziologice ale plantei.
 
Boala apare sub forma de pete acoperite cu pulbere fainoasa, alba sau cenusie care devin apoi mai mari, iar impreuna cu stratul fainos, in scurt timp, poate acoperi suprafata intregii plante.
 

Prevenire si combatere

 
Organele bolnave se aduna si se ard. La 10 zile se fac tratamente chimice repetate cu produse din grupele: Benlate 50 WP 0,05-0,07%, Topsin M 70 WP – 0,1%; Karathane LC –0,05%; Bayleton 25 WP – 0,05%, Systhane 12,5 CE – 0,04%
 

Patarea frunzelor

 
Pe fata superioara a frunzei apar pete rosiatice cu centrul albicios. Combaterea: ruperea si arderea frunzelor bolnave; stropiri cu Benomyl 50 WP – 0,06%, Mancozeb 800 –0,2%.
 

Putrezirea radacinilor 

 
Ciuperca provoaca putrezirea radacinilor si florilor. Combatere: stropiri cu solutii fungicide pe pamant si frunze – Ridomil 0,25% la interval de 2-3 saptamani.
 

Deformarea frunzelor

 
Pe plante se observa o scurtare accentuata a pedunculilor florali, insotita de o gofrare a petalelor pe care se mai pot observa si striuri necrotice brune.
 

Prevenire si combatere

 
Se recomanda dezinfectarea termica a amestecului de pamant cu care se umplu ghivecele si distrugerea imediata a plantelor virotice.
 

Putregaiul moale 

 
Frunzele se ingalbenesc si apoi planta se ofileste rapid. Pe petiol apar pete brune, uleioase, specifice bacteriozelor. Boala se transmite prin seminte, pamant, apa de udare si lucrarile de ingrijire.
 
Combatere: dezinfectia semintelor, pamantului, uneltelor, distrugerea plantelor atacate, evitarea temperaturilor ridicate si a excesului de apa si ingrasaminte.
 
O proasta ingrijire in timpul culturii la florile in ghiveci poate determina inflorirea sub nivelul frunzelor, putrezirea tuberculului, alungirea pedunculilor frunzei.
 
Inflorirea sub nivelul frunzelor poate fi determinata de lipsa de umiditate din timpul infloritului, mentinerea unei temperaturi scazute, udarea cu apa prea rece. Putrezirea tuberculului poate surveni si din cauza excesului de umiditate.
 
Insuficienta luminii, temperatura ridicata, nerarirea la timp a plantelor au ca efect obtinerea de plante cu pedunculii frunzei alungiti si limbul mic.

Afla mai multe detalii despre plantele floricole cu ajutorul ghidului practic "Afacere la cheie cu flori in ghiveci"...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton