Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Productia de miere scade din cauza temperaturilor ridicate

productia-de-miere-scade-din-cauza-temperaturilor-ridicate

Apicultorii romani solicita autoritatilor acordarea unui sprijin financiar de 10 euro/familia de albine. Sectorul se confrunta cu dificultati majore din cauza conditiilor meteorologice extreme din acest an si a impactului negativ al importurilor de miere extracomunitara asupra pietei interne.


"Anul 2024 a fost marcat de o serie de evenimente meteorologice extreme care au afectat drastic productia apicola. In Europa si nu numai, conditiile atmosferice, schimbarile de clima provoaca mari probleme familiilor de albine si, din pacate, nici Romania nu face exceptie. 
 
In acest an, am pierdut cam 40-45% din productia de miere la nivel national. Productia a fost afectata incepand cu primul cules, cel de rapita, continuand cu cel de salcam, unde productia a fost calamitata pana la 70% in unele zone, teiul la fel, iar la floarea-soarelui productia a fost compromisa in cea mai mare parte a tarii din cauza temperaturilor excesive", a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.
 
Apicultorii fac eforturi pentru supravietuirea si pastrarea familiilor de albine, in conditiile in care cheltuielile cresc continuu. Fara vreun sprijin financiar din partea statului, efectivele de albine s-ar putea reduce in 2024.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, dificultatile sunt agravate si de prezenta pe piata interna a mierii extracomunitare. Aceasta a dus la scaderea semnificativa a preturilor si a afectat capacitatea apicultorilor romani de a-si valorifica productia modesta obtinuta in acest an.
 
"Suntem in al treilea an in care exporturile de miere au scazut foarte mult, iar apicultorii trebuie sa faca fata acestor provocari legate de valorificarea mierii. 
 
Mierea care intra si in Romania si se valorifica pe rafturile magazinelor mari este o miere-amestec cu miere din Ucraina sau din China, amestecuri care nu au nimic cu calitatea deosebita pe care o are produsul romanesc, dar preturile la care acestea sunt importate sigur ca fac o concurenta acerba produsului romanesc. Astazi se importa cu 6-7 lei kilogramul de miere, iar pe noi ne costa aproape dublu, undeva la peste 12-13 lei un kilogram de miere", a spus Ioan Fetea.
 
Criza din apicultura romaneasca nu va fi rezolvata prea usor, chiar daca in prezent UE incearca sa implementeze o etichetare care sa indice tara de provenienta a mierii, in cazul amestecarii si procentul de amestec, deoarece in continuare in Europa intra destula miere indoielnica.
 
Avand in vedere aceste probleme, ACA a transmis inca din luna iulie o adresa la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in care solicita acordarea "unui sprijin financiar concret pentru apicultorii romani". Cu ajutorul acestuia, apicultorii vor putea face fata provocarilor actuale si isi vor putea continua activitatea.
 
In plus, organizatia a solicitat si implementarea unor masuri legislative pentru protejarea pietei interne de mierea extracomunitara, care afecteaza grav valorificarea productiei autohtone, dar si pentru sprijinirea cresterii consumului de miere din tara.
 
Din cauza schimbarilor climatice si a temperaturilor extreme, albina si-a modificat comportamentul. In ultima perioada au fost o serie de atentionari referitoare la faptul ca albinele au devenit irascibile si ataca.
 
De asemenea, seful ACA a sustinut ca, in cazul in care nu va exista vreun sprijin financiar, sectorul apicol risca sa intre in colaps, o situatie care nu s-a mai intalnit in tara noastra de peste 40-50 de ani.
 
"Guvernul nu gaseste inca solutii pentru a valorifica mierea romaneasca pe plan local, pentru copiii din Romania, pentru bolnavii din spitale, pentru batranii nostri, chiar daca in ultimii trei ani a scazut posibilitatea de valorificare si de export a mierii romanesti si, bineinteles, a scazut si consumul. Vedeti, nu a reusit sa gaseasca solutii pentru programul 'Mierea in Scoli'. 
 
In aceste conditii, mierea se vinde de-a lungul drumurilor, pe toate soselele din tara, se vinde in piete, noi incercam sa promovam in continuare mierea romaneasca si produsele apicole prin targurile apicole pe care le organizam, dar si pentru a sprijini apicultorii si a mentine acest sector atat de frumos la un nivel de dezvoltare si de productie cat se poate de bun", a sustinut reprezentantul apicultorilor romani.
 
In ceea ce priveste pretul de achizitie al mierii, Fetea a mentionat ca productia slaba din acest an va aduce si preturi mai mari.
 
In prezent, Romania are 2,3 milioane de familii de albine, insa seful ACA este de parere ca este destul de greu de tinut o evidenta corecta, atata timp cat nu se face si un inventar. Aproximativ intre 5 si 10% dintre apicultori nu sunt inregistrati nicaieri.
 
Romania ocupa locul doi in Europa la numarul de familii de albine, dupa Spania, cu un total de 2,395 milioane, si locul trei la productia de miere.
 
Consumul mediu de miere din tara noastra se situeaza undeva intre 600 - 750 de grame pe om anual, conform ACA. Institutul National de Statistica indica un consum de aproape un kilogram pe locuitor anual.
 
La nivel national sunt inregistrati peste 35.000 - 37.000 de apicultori, in jur de 50% fiind membrii ACA, care detin peste 60% din efectivele de albine din tara.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016