Tarile UE care folosesc o cantitate mica de pesticide nu pot fi fortate sa le reduca mai mult
Tarile membre UE care folosesc o cantitate mica de pesticide nu pot fi fortate sa le reduca si mai mult, a afirmat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultura. Aceasta situatie include mai multe tari, in principal din Eurpa Centrala si de Est.
In sectorul agricol se doreste o atentie mai mare pentru reducerea pesticidelor. Dupa o perioada de timp, pesticidele devin daunatoare.
"Este nevoie de reducerea pesticidelor, adica in agricultura ar trebui sa ne straduim pentru mai multa biologie, mai putina chimie. Aceasta este o directie care ar trebui continuata. Exista pesticide care, dupa un timp, se dovedesc a fi daunatoare (…) Nu neg asta”, a declarat Janusz Wojciechowski.
De asemenea, comisarul a sustinut faptul ca intelege situatia actuala. In numeroase tipuri de productie agricola, cantitatile de pesticide sunt necesare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Principala problema a reducerii pesticidelor este cerinta aritmetica pentru tarile membre UE individuale care au acelasi procent. Astfel, toate statele trebuie sa reduca cu aceeasi cifra sau cu o cifra similara cantitatile de pesticide. Comisarul este de parere ca acest lucru nu este corect avand in vedere agricultura diversa.
Avand in vedere ca exista discrepante foarte mari intre tarile UE, comisarul european doreste sa initieze o discutie pe aceasta tema.
Consumul mediu de substanta activa la hectar prezent in Uniunea Europeana este de aproximativ 3 kg, conform datelor din 2020. Insa, exista tari pe teritoriul Uniunii Europene ce folosesc cantitati mai mari de pesticide. In acest sens, Olanda foloseste o cantitate de 8,8 kg de substanta activa la hectar, in timp ce Bulgaria foloseste in medie 1,5 kg la hectar.
"Aceasta abordare este discutabila. Se va discuta, pentru ca este un proiect al Comisiei. Tarile care folosesc foarte putine pesticide nu pot fi fortate sa reduca si mai mult, pentru ca deja folosesc putin. Si acesta este un grup mare de tari, in principal din Europa Centrala si de Est", a precizat Wojciechowski.
Consiliul European va evalua aceste indoieli ale reducerii utilizarii de pesticide. Astfel, modificarile aduse trebuie aprobate de statele membre si de Parlamentul European. Decizia finala se afla in mainile liderilor din Consiliul European.
Pe langa lansarea Green Deal, Comisia Europeana doreste ca pana in 2030 sa se reduca la jumatate utilizarea si riscul pesticidelor chimice in UE.
In prezent, autoritatea de la Bruxelles a demarat acest proces de verificare. Directia Generala pentru Sanatate si Siguranta Alimentara a UE a pregatit un text legal, prin care sa oblige statele membre sa atinga obiectivul de reducere.
Scopul este de a reduce cu 50% utilizarea pesticidelor chimice pe teritoriul Uniunii Europene pana in anul 2030. Perioada de referinta este utilizarea medie in anii 2015 - 2017 a protectiei plantelor.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult>>
Afacere profitabila pe un teren de 100 mp
Flori in ghiveci?! De ce nu? Va propunem o idee prin care puteti exploata inteligent si profitabil un teren de doar 100 de mp care va va aduce pana la 30.000 de euro pe an doar prin cultivarea si comercializarea de flori in ghiveci.... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>