Tarile UE care folosesc o cantitate mica de pesticide nu pot fi fortate sa le reduca mai mult
Tarile membre UE care folosesc o cantitate mica de pesticide nu pot fi fortate sa le reduca si mai mult, a afirmat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultura. Aceasta situatie include mai multe tari, in principal din Eurpa Centrala si de Est.
In sectorul agricol se doreste o atentie mai mare pentru reducerea pesticidelor. Dupa o perioada de timp, pesticidele devin daunatoare.
"Este nevoie de reducerea pesticidelor, adica in agricultura ar trebui sa ne straduim pentru mai multa biologie, mai putina chimie. Aceasta este o directie care ar trebui continuata. Exista pesticide care, dupa un timp, se dovedesc a fi daunatoare (…) Nu neg asta”, a declarat Janusz Wojciechowski.
De asemenea, comisarul a sustinut faptul ca intelege situatia actuala. In numeroase tipuri de productie agricola, cantitatile de pesticide sunt necesare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Principala problema a reducerii pesticidelor este cerinta aritmetica pentru tarile membre UE individuale care au acelasi procent. Astfel, toate statele trebuie sa reduca cu aceeasi cifra sau cu o cifra similara cantitatile de pesticide. Comisarul este de parere ca acest lucru nu este corect avand in vedere agricultura diversa.
Avand in vedere ca exista discrepante foarte mari intre tarile UE, comisarul european doreste sa initieze o discutie pe aceasta tema.
Consumul mediu de substanta activa la hectar prezent in Uniunea Europeana este de aproximativ 3 kg, conform datelor din 2020. Insa, exista tari pe teritoriul Uniunii Europene ce folosesc cantitati mai mari de pesticide. In acest sens, Olanda foloseste o cantitate de 8,8 kg de substanta activa la hectar, in timp ce Bulgaria foloseste in medie 1,5 kg la hectar.
"Aceasta abordare este discutabila. Se va discuta, pentru ca este un proiect al Comisiei. Tarile care folosesc foarte putine pesticide nu pot fi fortate sa reduca si mai mult, pentru ca deja folosesc putin. Si acesta este un grup mare de tari, in principal din Europa Centrala si de Est", a precizat Wojciechowski.
Consiliul European va evalua aceste indoieli ale reducerii utilizarii de pesticide. Astfel, modificarile aduse trebuie aprobate de statele membre si de Parlamentul European. Decizia finala se afla in mainile liderilor din Consiliul European.
Pe langa lansarea Green Deal, Comisia Europeana doreste ca pana in 2030 sa se reduca la jumatate utilizarea si riscul pesticidelor chimice in UE.
In prezent, autoritatea de la Bruxelles a demarat acest proces de verificare. Directia Generala pentru Sanatate si Siguranta Alimentara a UE a pregatit un text legal, prin care sa oblige statele membre sa atinga obiectivul de reducere.
Scopul este de a reduce cu 50% utilizarea pesticidelor chimice pe teritoriul Uniunii Europene pana in anul 2030. Perioada de referinta este utilizarea medie in anii 2015 - 2017 a protectiei plantelor.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>