Trichineloza in Romania. 10 cazuri, doar in Satu Mare
DSVSA anunta ca exista cateva cazuri izolate de trichineloza, insa in Satu Mare a fost depistata la zece (10) porci din 2019. Din fericire, carnea n-a ajuns sa fie consumata.
"Porcul identificat pozitiv, respectand procedurile legale, se despagubeste, se plateste la pretul pietei. Avem si fondurile necesare. N-am avut cazuri pozitive la om in acest an, am avut 12 cazuri la porci, fara consum. Este un lucru important. Incercam prin echipele pe care le avem, cu un program prelungit, incrucisat, sa asiguram suplimentarea personalului, servicii prompte si de calitate", a precizat Dumuta.
Totodata, el a precizat ca in judet mai este activ un caz de pesta porcina africana intr-o gospodarie, dar si trei la mistret.
"La ora aceasta in judetul Satu Mare avem un singur caz de pesta porcina africana, la o gospodarie in Bolda, unde suntem pe final. Daca totul decurge normal si n-o sa mai apara probleme, deja ne-am linistit, undeva in jurul datei de 15 decembrie vom stinge si acel focar. Din pacate avem pozitiv la mistret in fondul din Beltiug, pe fondul Gerausa si pe Sauca", a mai spus Dumuta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
El a aratat ca este important ca oamenii sa apeleze la medicul din comuna cand au orice suspiciune, pentru ca boala sa nu se raspandeasca.
Trichineloza sau trichinoza este o boala parazitara, contractata de om prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic care contine larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella spiralis sau cu specii inrudite de Trichinella.
Simptomele trichinelozei includ initial iritare gastro-intestinala, urmata de edem periorbital, durere musculara, febra si eozinofilie.
Multe infestatii sunt asimptomatice sau usoare. In prima saptamana pot aparea greata, crampele abdominale si diareea. La 1-2 saptamani dupa infectie apar semnele si simptomele sistemice: edemul facial sau periorbital, mialgia, febra persistenta, cefaleea, hemoragiile si petesiile subconjuctivale. Durerea oculara si fotofobia preced adesea mialgia.
Simptomele invaziei muscularea pot mima polimiozita. Muschii respiratori, masticatori si ai deglutitiei pot fi durerosi. Dispneea severa poate surveni in infestariile severe. Febra este, in general, remitenta, pana la 39 grade C sau mai mult, ramanand ridicata timp de mai multe zile, apoi scazand gradat. Eozinofilia incepe, de obicei, atunci cand larvele noi invadeaza tesuturile, atinge maximul la 2-4 saptamani de la infectie si scade gradat pe masura ce larvele se inchisteaza.
In infestatiile severe, inflamatia poate determina complicatii cardiace (miocardita, insuficienta cardiaca, aritmii), neurologice (encefalita, meningita, tulburari vizuale sau auditive, convulsii) sau pulmonare (pneumonita, pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau encefalitei.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>