Publicat in: Diverse
18 iunie este Ziua Gastronomiei Durabile
In fiecare an, pe 18 iunie, se sarbatoreste Ziua Gastronomiei Durabile. Iata de ce este aceasta importanta atat pentru comunitatea internationala, cat si pentru Romania.
Decizia ONU recunoaste gastronomia ca fiind "o expresie culturala legata de diversitatea naturala si culturala a lumii". Avand in vedere ca pandemia de COVID-19 se desfasoara inca pe tot globul, gastronomia durabila - care celebreaza ingredientele si produsele de sezon si contribuie la pastrarea vietii salbatice, precum si a traditiilor noastre culinare - este astazi mai relevanta ca niciodata.
 
Gastronomia este uneori numita arta de a prepara mancaruri alese. De asemenea, se poate referi la un mod de a gati dintr-o anumita regiune. Cu alte cuvinte, gastronomia se refera adesea la mancarea si bucataria dintr-un anumit loc. Durabilitatea implica desfasurarea unei activitati (de exemplu, agricultura, pescuit sau chiar pregatirea unei mese) fara a ne irosi resursele naturale, iar aceasta activitate poate fi continuata in viitor fara a dauna mediului sau sanatatii noastre.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
Prin urmare, gastronomia durabila este sinonima cu o bucatarie care tine cont de originea ingredientelor, de felul in care acestea sunt cultivate si de modul in care ajung in piete si, in cele din urma, in farfuriile noastre.
 
Pana in 2050, lumea va avea peste 9 miliarde de guri de hranit, evidentiaza www.fao.org. Cu toate acestea, o treime din totalul produselor alimentare se pierd sau se irosesc. Ca producatori, trebuie sa fim mai atenti cu privire la modul in care folosim resursele naturale si, in calitate de consumatori, trebuie sa fim mai selectivi in alegerea alimentelor.
 
Consumul de produse locale contribuie la stimularea economiei unei regiuni, ii sprijina pe fermieri, reduce gazele cu efect de sera si economiseste resursele utilizate pentru transportul alimentelor. Cumparand produse cultivate la nivel local vom crea cerere pentru acestea, fapt ce ii ajuta pe fermieri sa isi mentina traiul.
 
Avand grija de alimentele si de pietele locale putem ajuta la pastrarea radacinilor noastre culinare. Inseamna ca suntem constienti de resursele care au fost utilizate pentru a creste alimentele care ne plac si ca ajutam la mentinerea traditiilor culinare.
 
Alegand alimente cultivate local si consumand produse de sezon, putem ajuta la schimbarea obiceiurilor de cumparare ale intreprinderilor locale, cum ar fi restaurantele si hotelurile, si putem sustine pescarii si fermierii din zona.
 
Asadar, putem sa-i sprijinim pe fermieri cumparand produse alimentare din pietele locale. Aprovizionandu-ne de la micii producatori sau de la fermieri de familie, le vom sustine traiul si vom consolida comunitatile. In calatoriile noastre, putem incerca mancarea locala: fie ca gustam feluri de peste despre care nu am auzit niciodata sau fructe pe care nu le-am vazut vreodata, consumul de produse locale ne va ajuta sa intelegem mai bine cultura unui loc si sa sustinem economiile locale. Putem pastra vii traditiile culinare, ce ne amintesc de radacinile noastre ancestrale. De asemenea, putem evita risipa de alimente: in timp ce gatim si chiar dupa masa, sa ne asiguram ca folosim cu cumpatare ingredientele si sa pastram resturile. Sa fim atenti la marimea portiilor, la termenele de valabilitate si sa reutilizam resturile este una dintre cele mai usoare metode de a economisi si de a conserva resursele naturale.
 
Adunarea Generala a ONU, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), in colaborare cu statele membre, cu structurile ONU, cu alte organizatii internationale si regionale, precum si cu societatea civila, depun eforturi pentru a facilita marcarea Zilei gastronomiei durabile, pentru a atrage atentia publicului asupra contributiei gastronomiei la dezvoltarea durabila.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Top 7 greseli frecvente in turnarea betonului si cum sa le eviti
Top 7 greseli frecvente in turnarea betonului si cum sa le eviti
Din pacate, multe dintre greselile frecvente in turnarea betonului sunt comise din graba,...
Mosmonul intre traditie si stiinta. Cultivare, utilizari si beneficii
Mosmonul intre traditie si stiinta. Cultivare, utilizari si beneficii
Mosmonul este usor de cultivat si extrem de productiv, necesitand putina taiere. Acesta produce...
Ghidul fermierului modern: 6 aspecte-cheie pentru cresterea randamentului culturii de cartof in sezonul 2025
Ghidul fermierului modern: 6 aspecte-cheie pentru cresterea randamentului culturii de cartof in sezonul 2025
Iata sase factori-cheie care pot face diferenta in urmatorul sezon de cultura.  1. Alege...
Somonul se sufoca in Alaska! Incalzirea globala injumatateste populatiile
Somonul se sufoca in Alaska! Incalzirea globala injumatateste populatiile
Un pescar pasionat de kayaking a surprins imagini infioratoare in Alaska. Incalzirea globala...

Ultima ora

Plante care rezista iarna afara in Romania
Plante care rezista iarna afara in Romania
Plante ornamentale rezistente la frig Printre cele mai populare plante ornamentale care pot...
Pregatirea solului - primul pas catre o recolta bogata si sanatoasa
Pregatirea solului - primul pas catre o recolta bogata si sanatoasa
Pregatirea solului nu se rezuma doar la o simpla aratura, ci presupune o serie de etape care...
Cand se plantează spanacul toamna: sfaturi utile
Cand se plantează spanacul toamna: sfaturi utile
De ce sa cultivi spanac toamna? Spanacul este o cultura foarte potrivita pentru sezonul...
THC-O: Canabinoidul Sintetic de Noua Generatie - Ghid Complet
THC-O: Canabinoidul Sintetic de Noua Generatie - Ghid Complet
THC-O: Canabinoidul Sintetic de Noua Generatie - Ghid Complet   Evolutia industriei...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Anunturi
Vezi toate anunturile
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton