18 iunie este Ziua Gastronomiei Durabile
Publicat la data de 18 Iun. 2020 in:
Diverse In fiecare an, pe 18 iunie, se sarbatoreste Ziua Gastronomiei Durabile. Iata de ce este aceasta importanta atat pentru comunitatea internationala, cat si pentru Romania.
Decizia ONU recunoaste gastronomia ca fiind "o expresie culturala legata de diversitatea naturala si culturala a lumii". Avand in vedere ca pandemia de COVID-19 se desfasoara inca pe tot globul, gastronomia durabila - care celebreaza ingredientele si produsele de sezon si contribuie la pastrarea vietii salbatice, precum si a traditiilor noastre culinare - este astazi mai relevanta ca niciodata.
Gastronomia este uneori numita arta de a prepara mancaruri alese. De asemenea, se poate referi la un mod de a gati dintr-o anumita regiune. Cu alte cuvinte, gastronomia se refera adesea la mancarea si bucataria dintr-un anumit loc. Durabilitatea implica desfasurarea unei activitati (de exemplu, agricultura, pescuit sau chiar pregatirea unei mese) fara a ne irosi resursele naturale, iar aceasta activitate poate fi continuata in viitor fara a dauna mediului sau sanatatii noastre.
Prin urmare, gastronomia durabila este sinonima cu o bucatarie care tine cont de originea ingredientelor, de felul in care acestea sunt cultivate si de modul in care ajung in piete si, in cele din urma, in farfuriile noastre.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Pana in 2050, lumea va avea peste 9 miliarde de guri de hranit, evidentiaza www.fao.org. Cu toate acestea, o treime din totalul produselor alimentare se pierd sau se irosesc. Ca producatori, trebuie sa fim mai atenti cu privire la modul in care folosim resursele naturale si, in calitate de consumatori, trebuie sa fim mai selectivi in alegerea alimentelor.
Consumul de produse locale contribuie la stimularea economiei unei regiuni, ii sprijina pe fermieri, reduce gazele cu efect de sera si economiseste resursele utilizate pentru transportul alimentelor. Cumparand produse cultivate la nivel local vom crea cerere pentru acestea, fapt ce ii ajuta pe fermieri sa isi mentina traiul.
Avand grija de alimentele si de pietele locale putem ajuta la pastrarea radacinilor noastre culinare. Inseamna ca suntem constienti de resursele care au fost utilizate pentru a creste alimentele care ne plac si ca ajutam la mentinerea traditiilor culinare.
Alegand alimente cultivate local si consumand produse de sezon, putem ajuta la schimbarea obiceiurilor de cumparare ale intreprinderilor locale, cum ar fi restaurantele si hotelurile, si putem sustine pescarii si fermierii din zona.
Asadar, putem sa-i sprijinim pe fermieri cumparand produse alimentare din pietele locale. Aprovizionandu-ne de la micii producatori sau de la fermieri de familie, le vom sustine traiul si vom consolida comunitatile. In calatoriile noastre, putem incerca mancarea locala: fie ca gustam feluri de peste despre care nu am auzit niciodata sau fructe pe care nu le-am vazut vreodata, consumul de produse locale ne va ajuta sa intelegem mai bine cultura unui loc si sa sustinem economiile locale. Putem pastra vii traditiile culinare, ce ne amintesc de radacinile noastre ancestrale. De asemenea, putem evita risipa de alimente: in timp ce gatim si chiar dupa masa, sa ne asiguram ca folosim cu cumpatare ingredientele si sa pastram resturile. Sa fim atenti la marimea portiilor, la termenele de valabilitate si sa reutilizam resturile este una dintre cele mai usoare metode de a economisi si de a conserva resursele naturale.
Adunarea Generala a ONU, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), in colaborare cu statele membre, cu structurile ONU, cu alte organizatii internationale si regionale, precum si cu societatea civila, depun eforturi pentru a facilita marcarea Zilei gastronomiei durabile, pentru a atrage atentia publicului asupra contributiei gastronomiei la dezvoltarea durabila.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>