Publicat in: Diverse
4 aspecte-cheie pentru a creste randamentul culturii de porumb
Potrivit lucrarii Fitotehnie - Conf. univ.dr. Viorel Ion, porumbul are o capacitate de productie cu 50% mai mare fata de celelalte cereale si este o planta cu larga raspandire, fiind putin influentata de schimbarile climatice. Cultivat in intreaga lume, porumbul are o rezistenta mare la seceta, boli si daunatori, iar lucrarile agrotehnice si de recoltare sunt mecanizate total.
In plus, poate fi valorificat in foarte multe moduri: alimentatia umana, furaje pentru animale, biocombustibil, celuloza, medicina, etc. 

Randamentul bun al culturii de porumb depinde, insa, de anumiti factori. Descopera 4 aspecte-cheie care cresc randamentul culturii de porumb si garanteaza fermierilor productii bogate, de calitate. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Tine cont de regulile fertilizarii pentru cultura de porumb

Pentru a asigura un start bun al culturii de porumb si randamente ridicate, fermierii trebuie sa acorde o atentie deosebita particularitatilor solului. O analiza a solului este intotdeauna necesara pentru identificarea carentelor de microelemente, in special in fazele cu cerinte maxime. 

Porumbul are nevoie de o cantitate mare de elemente nutritive, de aceea fertilizarea porumbului este o practica agricola esentiala pentru a creste potentialul de productie al  culturii. In functie de conditiile pedoclimatice, porumbul necesita fertilizare cu azot, fosfor si potasiu. 

Pentru 100 de kg de boabe este nevoie de 1,8 - 2,6 kg azot (N), 0,86 - 1,4 kg pentaoxid de fosfor (P2O5), 2,4 - 3,6 kg oxid de potasiu (K2O). Si aplicarea ingrasamintelor foliare ajuta la stabilirea unui echilibru nutritional al plantelor. Astfel, se fac 1-2 administrari, prima in faza de 4-6 frunze, iar a doua la un interval de circa 2 saptamani de la prima administrare. Se utilizeaza volume de solutie cuprinse intre 200-400 litri/ha, cu o concentratie de 1,0-1,5%. 
Inhibitorul de ureaza Limus® Care este un produs care incetineste activitatea enzimei de ureaza, reduce volatilizarea amoniacului, creste disponibilitatea azotului, avand un impact redus asupra mediului.

Combate eficient buruienile problema, bolile si daunatorii

Printre cele mai mari probleme ale fermierilor care cultiva porumb sunt buruienile. Amaranthus spp. (Stir) si Ambrosia artemisifolia (Ambrozie) sunt buruieni-problema care pot provoca mari pierderi de recolta. Pentru a scapa de aceasta amenintare este esential ca fermierii sa adopte un management integrat de combatere a acestora, care sa combine metode fitosanitare si agrotehnice. 

Combaterea eficienta a buruienilor din culturile de porumb se poate face prin:
  • alegerea unor erbicide cu spectru larg de actiune;
  • respectarea lucrarilor agrotehnice (prasit, rotatia culturilor, igienizarea culturii);
  • respectarea adancimii la semanat si densitatea plantelor;
  • Buna pregatire a patului germinativ;

Pe langa acestea, aplicarea erbicidelor potrivite asigura o protectie sporita a culturii. Wing® P este un erbicid pe baza de pendimetalin, din clasa dinitroaniline si dimetenamid-P, din grupa amidelor, cu o buna complementaritate a celor doua substante active. 

Frontier® Forte este un alt erbicid eficient pe baza de dimetenamid-P, din grupa amidelor care are o actiune sistemica si o dispersie foarte buna in sol. Are eficacitate foarte buna impotriva principalelor buruieni graminee anuale si a unor importante buruieni dicotiledonate. 

Folosit in postemergenta, pachetul Rekord® Max ofera eficacitate maxima impotriva principalelor buruieni, pentru campuri curate si recolte bogate, gratie actiunii sigure si a sinergiei celor 3 substante active cu actiune sistemica.

Efectuarea corecta a lucrarilor agrotehnice

Pentru a obtine un randament bun si o productivitate ridicata a culturilor de porumb, este necesar ca fermierii sa acorde atentie deosebita lucrarilor agrotehnice. 

Respectarea tehnologiei de cultivare a porumbului, adaptarea practicilor agricole la clima, relief si particularitatile solului asigura productii bogate si recolte de calitate. Lucrarile solului, irigarea, fertilizarea, erbicidarea, aplicarea tratamentelor pentru combaterea agentilor patogeni si daunatorilor sunt principalele lucrari agrotehnice care optimizeaza randamentul culturilor de porumb.

Irigarea culturii si momentul optim de recoltare

Irigarea influenteaza intreg ciclul de cultura, dar si indicii de calitate ai porumbului. Numarul de irigari necesare culturii de porumb este de 3-4, la intervale de 12-14 zile, cu norme de udare de 700-800 m3/ha pe solurile cu permeabilitate buna si 400-500 m3/ha pe solurile cu permeabilitate mai redusa. In primaverile secetoase poate fi necesara o udare de rasarire si se face o irigare de 200-250 m3/ha.

Recoltarea porumbului se face mecanizat, cand boabele au o umiditate sub 18-20%. 

Tine cont de factorii care influenteaza randamentul culturilor de porumb si bucura-te de cele mai bogate, sanatoase si profitabile culturi.

Sursa foto: shutterstock.com 
 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cum protejezi eficient cultura de porumb - 3 solutii smart pentru orice fermier
Cum protejezi eficient cultura de porumb - 3 solutii smart pentru orice fermier
In continuare, vei descoperi trei solutii smart care te vor ajuta sa-ti protejeze eficient...
Erbicidul glifosat a primit aprobare de utilizare pentru inca 7 ani
Erbicidul glifosat a primit aprobare de utilizare pentru inca 7 ani
Reautorizarea folosirii erbicidului, votata de parlamentatii europeni cu 374 de voturi pentru,...
AgriculTura HI-TECH: Falcon 1.11.2, program pentru managementul lucrarilor de fertilizare si erbicidare
AgriculTura HI-TECH: Falcon 1.11.2, program pentru managementul lucrarilor de fertilizare si erbicidare
Primul articol din rubrica HI-TECH va prezinta un produs destinat fermierilor care detin sau...
Ierbicid facut acasa
Vrei sa scapi de buruieni? Nimic mai simplu, stropeste cu un ierbicid! Exista multe produse...

Ultima ora

Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...

Idei de afaceri in agricultura

Sofranul este cel mai scump condiment din lume, pretul sau de vanzare pe pietele europene variind intre 8.000 si 13.000 euro/kilogram! Fiecare floare, care infloreste doar o data pe an, timp de o saptamana, produce 3 stamine care trebuie culese delicat cu mana, apoi uscate, din nou cu mare atentie,... citeste mai mult
Gestionarea unei ferme productive necesita utilizarea unor echipamente specializate, care sa asigure atat randamentul, cat si bunastarea animalelor. Printre cele mai importante dispozitive se numara grupurile de muls si mansoanele, care sunt concepute pentru a simplifica procesul de muls si a obtine... citeste mai mult
Industria laptelui este un sector vital in domeniul agroalimentar, jucand un rol crucial in alimentatia umana. Laptele este un aliment complex si nutritiv, insa este si foarte sensibil la conditiile de mediu, putandu-se altera rapid daca nu este stocat corespunzator. Haideti sa descoperim practicile... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton