Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
4 aspecte-cheie pentru a creste randamentul culturii de porumb
Potrivit lucrarii Fitotehnie - Conf. univ.dr. Viorel Ion, porumbul are o capacitate de productie cu 50% mai mare fata de celelalte cereale si este o planta cu larga raspandire, fiind putin influentata de schimbarile climatice. Cultivat in intreaga lume, porumbul are o rezistenta mare la seceta, boli si daunatori, iar lucrarile agrotehnice si de recoltare sunt mecanizate total.
Randamentul bun al culturii de porumb depinde, insa, de anumiti factori. Descopera 4 aspecte-cheie care cresc randamentul culturii de porumb si garanteaza fermierilor productii bogate, de calitate.
Tine cont de regulile fertilizarii pentru cultura de porumb
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Pentru a asigura un start bun al culturii de porumb si randamente ridicate, fermierii trebuie sa acorde o atentie deosebita particularitatilor solului. O analiza a solului este intotdeauna necesara pentru identificarea carentelor de microelemente, in special in fazele cu cerinte maxime.
Porumbul are nevoie de o cantitate mare de elemente nutritive, de aceea fertilizarea porumbului este o practica agricola esentiala pentru a creste potentialul de productie al culturii. In functie de conditiile pedoclimatice, porumbul necesita fertilizare cu azot, fosfor si potasiu.
Pentru 100 de kg de boabe este nevoie de 1,8 - 2,6 kg azot (N), 0,86 - 1,4 kg pentaoxid de fosfor (P2O5), 2,4 - 3,6 kg oxid de potasiu (K2O). Si aplicarea ingrasamintelor foliare ajuta la stabilirea unui echilibru nutritional al plantelor. Astfel, se fac 1-2 administrari, prima in faza de 4-6 frunze, iar a doua la un interval de circa 2 saptamani de la prima administrare. Se utilizeaza volume de solutie cuprinse intre 200-400 litri/ha, cu o concentratie de 1,0-1,5%.
Combate eficient buruienile problema, bolile si daunatorii
Printre cele mai mari probleme ale fermierilor care cultiva porumb sunt buruienile. Amaranthus spp. (Stir) si Ambrosia artemisifolia (Ambrozie) sunt buruieni-problema care pot provoca mari pierderi de recolta. Pentru a scapa de aceasta amenintare este esential ca fermierii sa adopte un management integrat de combatere a acestora, care sa combine metode fitosanitare si agrotehnice.
Combaterea eficienta a buruienilor din culturile de porumb se poate face prin:
- alegerea unor erbicide cu spectru larg de actiune;
- respectarea lucrarilor agrotehnice (prasit, rotatia culturilor, igienizarea culturii);
- respectarea adancimii la semanat si densitatea plantelor;
- Buna pregatire a patului germinativ;
Pe langa acestea, aplicarea erbicidelor potrivite asigura o protectie sporita a culturii. Wing® P este un erbicid pe baza de pendimetalin, din clasa dinitroaniline si dimetenamid-P, din grupa amidelor, cu o buna complementaritate a celor doua substante active.
Frontier® Forte este un alt erbicid eficient pe baza de dimetenamid-P, din grupa amidelor care are o actiune sistemica si o dispersie foarte buna in sol. Are eficacitate foarte buna impotriva principalelor buruieni graminee anuale si a unor importante buruieni dicotiledonate.
Folosit in postemergenta, pachetul Rekord® Max ofera eficacitate maxima impotriva principalelor buruieni, pentru campuri curate si recolte bogate, gratie actiunii sigure si a sinergiei celor 3 substante active cu actiune sistemica.
Efectuarea corecta a lucrarilor agrotehnice
Pentru a obtine un randament bun si o productivitate ridicata a culturilor de porumb, este necesar ca fermierii sa acorde atentie deosebita lucrarilor agrotehnice.
Respectarea tehnologiei de cultivare a porumbului, adaptarea practicilor agricole la clima, relief si particularitatile solului asigura productii bogate si recolte de calitate. Lucrarile solului, irigarea, fertilizarea, erbicidarea, aplicarea tratamentelor pentru combaterea agentilor patogeni si daunatorilor sunt principalele lucrari agrotehnice care optimizeaza randamentul culturilor de porumb.
Irigarea culturii si momentul optim de recoltare
Irigarea influenteaza intreg ciclul de cultura, dar si indicii de calitate ai porumbului. Numarul de irigari necesare culturii de porumb este de 3-4, la intervale de 12-14 zile, cu norme de udare de 700-800 m3/ha pe solurile cu permeabilitate buna si 400-500 m3/ha pe solurile cu permeabilitate mai redusa. In primaverile secetoase poate fi necesara o udare de rasarire si se face o irigare de 200-250 m3/ha.
Recoltarea porumbului se face mecanizat, cand boabele au o umiditate sub 18-20%.
Tine cont de factorii care influenteaza randamentul culturilor de porumb si bucura-te de cele mai bogate, sanatoase si profitabile culturi.
Sursa foto: shutterstock.com
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi