Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aceasta este ultima varianta a proiectului Legii fondului funciar

aceasta-este-ultima-varianta-a-proiectului-legii-fondului-funciar

De la 1 ianuarie 2014, potrivit acordului semnat intre Romania si Uniunea Europeana la data aderarii, cetatenii din statele membre UE vor avea dreptul sa detina si sa exploateze terenuri agricole in Romania, in conditiile legii.


Actualizare: proiectul de lege a fost aprobat in aceasta dupa-masa de Camera Deputatilor fara articolul care prevedea dreptul de preemtiune in cazul tinerilor fermieri de pana in 40 de ani!

"In vederea asigurarii securitatii alimentare", autoritatile au initiat proiectul de lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii/cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare. 

Proiectul a fost modificat in mai multe randuri iar ultima sa varianta a fost publicata pe pagina Ministerului Agriculturii la data de 11 decembrie. 

Prevederile acestei legi se aplica persoanelor fizice, cetateni romani, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE), precum si apatrizilor cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Procedura de vanzare / cumparare a terenurilor agricole

Potrivit proiectului de lege, vanzarea terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor persoane fizice, arendasilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu varsta de pana la 40 de ani care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv, precum si Statul Roman, in aceasta ordine, la pret si in conditii egale.

Conform procedurii descrise de legiuitor, vanzatorul este obligat sa inregistreze la primaria de care apartine terenul in cauza o cerere prin care solicita afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan, in vederea aducerii acesteia la cunostinta preemptorilor.

Primaria va afisa fiecare anunt, cu pretul si datele vanzatorului

Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe langa pretul cerut pentru terenul ce urmeaza a fi vandut, numele si prenumele vanzatorului, adresa completa unde are domiciliul vanzatorul, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vanzarii – cumpararii, precum si copia documentului care atesta calitatea de proprietar. in termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, primaria afiseaza oferta de vanzare la sediul sau. Oferta de vanzare va fi afisata la sediul primariei timp de 30 de zile.

Intre timp, Primaria are obligatia de a transmite la Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, oferta de vanzare, precum si lista preemptorilor, conform modelului stabilit prin normele metodologice la prezenta lege, in termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii.

In termen de 3 zile lucratoare de la data primirii ofertei de vanzare a terenului agricol, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare o va afisa pe site-ul sau. 

Asadar, toate ofertele de vanzare a terenurilor agricole vor fi centralizate obligatoriu initial la sediul primariilor, apoi de catre viitoarea Autoritate pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

Aceeasi Autoritate va avea in atributii verificarea conditiilor de vanzare-cumparare a terenuriloa agricole situate in extravilan. Legea nu se aplica terenurilor agricole situate in intravilanul localitatilor. 



Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016