Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANSVSA anunta ca monitorizeaza prezenta ingredientelor modificate genetic in alimente

ansvsa-anunta-ca-monitorizeaza-prezenta-ingredientelor-modificate-genetic-in-alimente

Conform statisticilor, peste 97% dintre OMG utilizate la nivelul UE au destinatia furajarii animalelor in contextul semi-dependentei industriei furajere a Uniunii de importurile de soia si porumb. Agentia Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat, printr-un comunicat, ca monitorizeaza prezenta organismelor modificate genetic (OMG) in alimente.


Potrivit Agentiei, principiile de baza ale politicii comunitare in domeniul OMG sunt reprezentate de autorizare, trasabilitate si etichetare. La nivelul Uniunii Europene sunt autorizate pentru utilizarea ca aliment si hrana pentru animale 38 de OMG:

- soia modificata genetic - 3 tipuri
- porumb modificat genetic - 23 tipuri
- bumbac modificat genetic - 7 tipuri
- rapita modificata genetic - 3 tipuri
- sfecla de zahar modificata genetic - 1 tip

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

- cartof modificat genetic - 1 tip

Autorizarea se acorda de catre Comisia Europeana, ca urmare a unei opinii stiintifice favorabile a Autoritatatii Europeane pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) - institutie stiintifica independenta cu rol principal in evaluarea riscurilor alimentelor asupra sanatatii umane, sanatatii animale si protectiei mediului la nivelul intregii Uniuni Europene.

Trebuie mentionat ca in procesul de autorizare sunt implicate prin vot toate cele 27 de state membre .

De asemenea, pe teritoriul UE sunt autorizate pentru cultivare un tip de porumb modificat genetic si un tip de cartof (numai utilizare industriala).

Comercializarea alimentelor si furajelor ce contin, constau sau sunt obtinute din OMG este reglementata la nivelul Uniunii Europene de Regulamentele nr. 1829/2003/EC si 1830/2003/EC.

La nivel national, cadrul legal pentru implementarea legislatiei europene a fost adoptat in totalitate in legislatia nationala.

Sistemul de control oficial al OMG in Romania este structurat sub forma unei retele coordonate de ANSVSA, care reuneste Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului si Padurilor (prin Garda Nationala de Mediu) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

In acest sens exista un Protocol de cooperare, care a fost incheiat in iulie 2006. Astfel, atributiile tuturor autoritatilor implicate au fost clar delimitate.

Acest sistem de control oficial, evaluat de Comisia Europeana prin intermediul a 3 Misiuni de Evaluare in perioada 2006 - 2009, a fost apreciat ca functional.

Obiectivele controalelor desfasurate de ANSVSA sunt reprezentate de verificarea modului in care operatorii respecta prevederile de trasabilitate si etichetare a alimentelor si furajelor modificate genetic, in conformitate cu legislatia UE, pe intreg lantul alimentar cu exceptia productiei primare.

Alaturi de ANSVSA, ANPC are un rol foarte important in ceea ce priveste controalele etichetarii, la nivel de comercializare a produselor alimentare.

Astfel, in cursul anului 2011, inspectorii ANSVSA au efectuat un numar de:

1.203 controale si au prelevat 324 probe pentru categoriile de produse alimentare si furajere ce contin constau sau sunt obtinute din soia: soia granule, snitel sau cuburi pentru consum casnic, texturat de soia, izolat proteic de soia, faina de soia, tofu, produse din carne (salam, pate, carnati), ciocolata , biscuiti sau srot pentru hrana animalelor si 805 controale si 334 prelevari de probe pentru categoriile de alimente si furaje ce contin porumb: boabe de porumb, faina de porumb - malai, floricele de porumb, fulgi de porumb, snacks - uri sau nutreturi concentrate.

Categoriile de operatori controlati in anul 2011 au fost reprezentate in special de depozitele de materii prime, intermediari, fabricile de nutreturi combinate si procesatorii de soia, porumb si rapita.

Probele prelevate au fost analizate in cadrul laboratoarelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, laboratoare acreditate pentru realizarea acestui tip de determinare, din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetele: Calarasi, Constanta, Iasi, Satu-Mare, Salaj, Suceava,Tulcea si de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, Laborator National de Referinta pentru OMG.

In urma neconformitatilor constatate au fost aplicate 2 sanctiuni contraventionale (3000 RON ) pentru nerespectarea dispozitiilor privind trasabilitatea.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016