Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANSVSA: Cumparati alimente numai din spatiile autorizate
In apropierea Sarbatorilor de Craciun cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, ANSVSA recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.
Aceasta inseamna ca atat carnea cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica.
In cazul in care cetatenii doresc sa achizitioneze produse alimentare care se comercializeaza in piete sau in cadrul unor targuri organizate in aceasta perioada, trebuie sa fie atenti la cateva aspecte.
Trebuie urmarit, in cazul produselor de origine animala ambalate sau neambalate, modul de expunere si comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot sa conduca la identificarea riscurilor pentru sanatatea publica si anume:
- existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele de origine animala;
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
- integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului,depozitarii si comercializarii;
- etichetarea acestora cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, conditiile de pastrare, data obtinerii dupa caz, termenul de valabilitate, etc;
Se va verifica existenta avizului sanitar-veterinar pentru carne, expus la vedere. in caz contrar, avizul trebuie solicitat vanzatorului sa il prezinte. Riscul consumului de carne de porc necontrolata sanitar veterinar il reprezinta imbolnavirea de trichineloza, o boala parazitara care poate provoca paralizii si se poate complica, putand duce la deces.
In ceea ce priveste organele de porc, nu exista riscul de imbolnavirii de trichineloza, ci al unor toxiinfectii alimentare, in cazul in care nu au fost controlate de personal specializat.
Pentru preparate, carnea trebuie tocata in momentul cumpararii, iar daca se cumpara carne tocata ambalata, trebuie sa verificata eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate.
Pestele proaspat trebuie sa aiba ochii luciosi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Daca pestele este alterat, branhiile sunt caramizii, solzii se desprind usor si carnea este moale.
Comercializarea branzeturilor catre consumatori trebuie sa se faca in ambalaje de unica folosinta (pungi din plastic sau hartie cerata de uz alimentar) si sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs, data obtinerii, inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru branzeturi.
Este recomandat ca achizitionarea oualor sa se faca din locuri aflate sub supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, ceea ce inseamna ca provin de la pasari sanatoase, din ferme autorizate si controlate sanitar veterinar.
Si alte produse alimentare, care se consuma in mod traditional in aceasta perioada, cum ar fi: cozonacii, prajiturile, legumele de sezon, etc. se recomanda a fi achizitionate din spatii amenajate si autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.
De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor de origine animala, din locuri specializate in acest sens, asigurati-va ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi de unica folosinta.
Cetatenii care cumpara alimente din locuri neautorizate se expun pericolului de a-si petrece sarbatorile la spital, avertizeaza ANSVSA.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi