Publicat in: Diverse
Autoritatile din Romania vor cere deblocarea exportului de porci vii in spatiul comunitar
Acest subiect va fi discutat de catre ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, si presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Radu Roatis, care se vor intalni cu comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vyentis Andriukaitis.
Romania solicita luni, la Bruxelles, deblocarea exportului de porci vii in spatiul comunitar prin trecerea tarii in anexa I a Deciziei europene, ceea ce va oferi producatorilor romani posibilitatea de a intra si pe alte piete din afara Uniunii Europene.
 
„Obiectul intalnirii cu comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara este pesta porcina clasica, pentru ca sper sa deblocam cat mai rapid exporturile de porci vii in Uniunea Europeana. Producatorii romani sunt nemultumiti pentru ca in prezent Romania se afla in anexa II a Deciziei europene, ceea ce nu le permite sa exporte porci vii nu doar in UE ci si in tari terte. Practic, orice restrictie ai la nivel european foloseste si altora ca sa te scoata de pe piata. Ei cumpara, dar la un pret mai mic.Tocmai de aceea vreau sa discut cu oficialul european sa vedem ce mai e de facut si sa-i dam drumul, pentru ca exista potential suficient pentru export”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit acestuia, discutiile cu comisarul european vor viza si masurile luate de Romania in privinta unor boli care evolueaza in apropiere de granitele tarii, respectiv a pestei porcine africane si a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor, precum si despre sistemului de ecarisare.
 
„Pe de alta parte, avem amenintarea cu pesta porcina africana si vreau sa transmit oficialilor europeni masurile pe care le-am luat pe situatia cu Ucraina si cu Moldova. De asemenea, vor mai fi discutii si pe ecarisare si pe dermatoza nodulara la bovine, unde vreau sa solicit sprijin tehnic si unde se poate si financiar”, a precizat ministrul Agriculturii.
 
La randul sau, presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a subliniat ca Autoritatea a solicitat saptamana trecuta in Comitetul Veterinar Permanent trecerea Romaniei pe anexa I a Deciziei europene, iar obiectivul asumat a fost ca in doua luni sa putem iesi cu porcii vii la export.
 
„Solicitarea de trecere pe anexa I am facut-o deja inca de saptamana trecuta in Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala si in principiu sunt de acord cu modificarea anexei in privinta Romaniei de a exporta porci vii in spatiul comunitar si nu numai. Obiectivul nostru pe care ni l-am asumat este ca in doua luni sa iesim la export, pentru ca am demonstrat Comisiei ca am facut si program de supraveghere si prelevare de probe. Ulterior, dupa ce vom obtine de la CE acest acord, Romania va notifica si la OIE, ceea ce permite ca dupa 70 de ani, Romania sa recastige dreptul de a face export si cu animale vii dar si cu carne”, a declarat Radu Roatis.
 
In ceea ce priveste pesta porcina africana, seful ANSVSA a mentionat ca va exista o discutie cu comisarul european referitoare la intarirea supravegherii la granite, urmand sa propuna o trilaterala, peste doua saptamani, pentru a se verifica si din punct de vedere tehnic masurile luate de Ucraina si Moldova.
 
„Pe dermatoza nodulara avem deja un numar crescut de focare in Bulgaria, boala care s-a dus acum catre Serbia. Aici avem sansa noastra cu bariera naturala, cu Dunarea, dar oricum trebuie sa fim pregatiti. Vom face o simulare la nivel national in aceste sens si vrem sa invitam si reprezentanti din zona tehnica a Comisiei. De asemenea, vrem sa solicitam CE sa avem un stoc de vaccin, care sa fie pus la dispozitie in 48 de ore de la aparitia primului caz, daca se va intampla acest lucru. Practic, vrem sa fim pregatiti cu tot ceea ce trebuie. Totul este preventie”, a spus Radu Roatis. 

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

ANSVSA: Targurile de animale nu se deschid
ANSVSA: Targurile de animale nu se deschid
Cu toate acestea, redeschiderea targurilor nu s-a putut infaptui din cauza pestei micilor...
MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
In acest sens, aplicatia ofera posibilitatea initierii procedurilor prevazute de Legea nr....
MADR: Schema de energie se prelungeste
MADR: Schema de energie se prelungeste
Noul termen limita pentru depunerea proiectelor este 15 ianuarie 2024.   "Deja...
MADR: Derogare la GAEC 7 si GAEC 8
MADR: Derogare la GAEC 7 si GAEC 8
Conform secretarului de stat, Adrian Pintea, anuntul oficial pare a fi doar o chestiune de timp,...

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton