Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Autoritatile din Romania vor cere deblocarea exportului de porci vii in spatiul comunitar

autoritatile-din-romania-vor-cere-deblocarea-exportului-de-porci-vii-in-spatiul-comunitar

Acest subiect va fi discutat de catre ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, si presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Radu Roatis, care se vor intalni cu comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vyentis Andriukaitis.


Romania solicita luni, la Bruxelles, deblocarea exportului de porci vii in spatiul comunitar prin trecerea tarii in anexa I a Deciziei europene, ceea ce va oferi producatorilor romani posibilitatea de a intra si pe alte piete din afara Uniunii Europene.
 
„Obiectul intalnirii cu comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara este pesta porcina clasica, pentru ca sper sa deblocam cat mai rapid exporturile de porci vii in Uniunea Europeana. Producatorii romani sunt nemultumiti pentru ca in prezent Romania se afla in anexa II a Deciziei europene, ceea ce nu le permite sa exporte porci vii nu doar in UE ci si in tari terte. Practic, orice restrictie ai la nivel european foloseste si altora ca sa te scoata de pe piata. Ei cumpara, dar la un pret mai mic.Tocmai de aceea vreau sa discut cu oficialul european sa vedem ce mai e de facut si sa-i dam drumul, pentru ca exista potential suficient pentru export”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
 
Potrivit acestuia, discutiile cu comisarul european vor viza si masurile luate de Romania in privinta unor boli care evolueaza in apropiere de granitele tarii, respectiv a pestei porcine africane si a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor, precum si despre sistemului de ecarisare.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Pe de alta parte, avem amenintarea cu pesta porcina africana si vreau sa transmit oficialilor europeni masurile pe care le-am luat pe situatia cu Ucraina si cu Moldova. De asemenea, vor mai fi discutii si pe ecarisare si pe dermatoza nodulara la bovine, unde vreau sa solicit sprijin tehnic si unde se poate si financiar”, a precizat ministrul Agriculturii.
 
La randul sau, presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a subliniat ca Autoritatea a solicitat saptamana trecuta in Comitetul Veterinar Permanent trecerea Romaniei pe anexa I a Deciziei europene, iar obiectivul asumat a fost ca in doua luni sa putem iesi cu porcii vii la export.
 
„Solicitarea de trecere pe anexa I am facut-o deja inca de saptamana trecuta in Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala si in principiu sunt de acord cu modificarea anexei in privinta Romaniei de a exporta porci vii in spatiul comunitar si nu numai. Obiectivul nostru pe care ni l-am asumat este ca in doua luni sa iesim la export, pentru ca am demonstrat Comisiei ca am facut si program de supraveghere si prelevare de probe. Ulterior, dupa ce vom obtine de la CE acest acord, Romania va notifica si la OIE, ceea ce permite ca dupa 70 de ani, Romania sa recastige dreptul de a face export si cu animale vii dar si cu carne”, a declarat Radu Roatis.
 
In ceea ce priveste pesta porcina africana, seful ANSVSA a mentionat ca va exista o discutie cu comisarul european referitoare la intarirea supravegherii la granite, urmand sa propuna o trilaterala, peste doua saptamani, pentru a se verifica si din punct de vedere tehnic masurile luate de Ucraina si Moldova.
 
„Pe dermatoza nodulara avem deja un numar crescut de focare in Bulgaria, boala care s-a dus acum catre Serbia. Aici avem sansa noastra cu bariera naturala, cu Dunarea, dar oricum trebuie sa fim pregatiti. Vom face o simulare la nivel national in aceste sens si vrem sa invitam si reprezentanti din zona tehnica a Comisiei. De asemenea, vrem sa solicitam CE sa avem un stoc de vaccin, care sa fie pus la dispozitie in 48 de ore de la aparitia primului caz, daca se va intampla acest lucru. Practic, vrem sa fim pregatiti cu tot ceea ce trebuie. Totul este preventie”, a spus Radu Roatis. 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016