Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Diverse

Secretarul de stat in ministerul agriculturii, Daniel Botanoiu, a sustinut la o conferinta, ca preturile cerealelor de anul acesta sunt mai scazute fata de alti ani, si din cauza competitorilor externi din bazinul Marii Negre, care subventioneaza puternic agricultura. Acesta a mentionat ca pretul cerealelor din Romania este concurat cu graul si porumbul din Rusia si Ucraina, tari puternic subventionate agricol.
„Tot ceea ce noi construim cu greu la nivelul fermelor poate fi sters cu buretele daca piata nu functioneaza corect si va dau un exemplu: graul si porumbul din Romania au piata in bazinul Marii Negre. Noi nu putem sa avem o abordare diferita cum pot avea cei de la Bursa de la Madrid, spre exemplu, pentru ca acolo sunt niste piete normale si au reguli clare pentru toata lumea. Aici venim si concuram cu niste reguli impuse si pe care nu le-am acceptat. Altfel spus, concuram cu graul si porumbul din Rusia si Ucraina care au agriculturi puternic subventionate”, a precizat Botanoiu.
Fermierii prezenti la conferinta au avut si ei de comentat pe acest subiect. Acestia au sustinut ca desi s-a vorbit anul acesta de un profit ridicat al agricultorilor romani, datorat productiilor mari, preturile cerealelor sunt la jumatate fata de anul trecut.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„Anul trecut graul avea pretul de 1,2 lei pe kilogram, acum se vinde cu 0,6 lei. La porumb pretul era de 1,1 lei, acum este de 55 - 56 de bani. In felul acesta, chiar daca s-au realizat productii mai insemnate cantitativ, situatia este mai proasta decat anul trecut”, a precizat unul dintre fermierii prezenti la intalnire.
„Noi am fost si suntem impotriva intelegerilor care se fac pe sub masa cu privire la preturile pe care le fac cei care au o capacitate mai buna de negociere decat o pot avea fermierii. Aici ma refer la companiile mari care isi permit, datorita capacitatii lor de a negocia si a capacitatilor financiare de a duce pretul in jos, iar acest pret in jos nu se regaseste si la consumator, ceea ce nu este in regula. Trebuie gasite solutii pentru rezolvarea acestor deficiente”, a mai adaugat secretarul de stat.
Sursa foto: www.sxc.hu
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News