Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele mai importante elemente ale reformei Politicii Agricole Comune

cele-mai-importante-elemente-ale-reformei-politicii-agricole-comune

Dupa trei luni de negocieri, s-a ajuns la un acord in ceea ce priveste reforma Politicii Agricole Comune. Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul eu convenit principalele directii ale viitoarei Politici Agricole Comune ce va intra in vigoare anul urmator. Acestea sunt mai mult accent pe mediu, plati suplimentare obligatorii pentru fermierii tineri, consolidarea organizatiilor fermierilor si reducerea birocratiei in cheltuirea fondurilor UE.


Toate elementele reformei se vor aplica de la 1 ianuarie 2014, cu exceptia noii structuri a platilor directe (subventii), care va intra in vigoare incepand din 2015, pentru a da timp statelor membre sa-i informeze pe agricultori in legatura cu noua PAC si sa-si adapteze sistemele informatice de gestionare a PAC.
 
Acordul vine dupa trei luni de negocieri intense, dar depinde de un alt acord: cel asupra bugetului UE pe termen lung. Inca mai sunt necesare decizii privind plafonarea platilor directe catre fermele mari si distributia fondurilor intre fermieri.
 
"Reforma politicii agricole este o victorie atat pentru fermierii UE cat si pentru consumatori. Este prima data cand parlamentul este implicat in reforma politicii agricole comune ca legislator si am demonstrat ca suntem capabili de acest lucru. Am reusit sa amelioram propunerile aparand mandatul Parlamentului", a declarat presedintele comisiei pentru agricultura din Parlamentul European, Paolo De Castro.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
Comisia pentru agricultura va vota intregul pachet dupa ce incheierea negocierilor privind bugetul. Pachetul trebuie aprobat si in plen inainte de a fi trimis Consiliului, care va trebui sa aprobe noile reguli inainte ca acestea sa intre in vigoare.
 
"Sunt foarte multumit de acest acord, care da o noua orientare politicii agricole comune. El tine cont intr-o mai mare masura de asteptarile societatii, exprimate cu ocazia dezbaterii publice din primavara anului 2010. Acest acord va conduce la schimbari profunde: plati directe mai echitabile si mai verzi, consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului alimentar si asigurarea unei mai mari eficacitati si transparente a PAC. Aceste decizii constituie un raspuns ferm al UE in fa?a provocarilor legate de securitatea alimentara, schimbarile climatice, cresterea economica si crearea de locuri de munca in zonele rurale. Politica agricola comuna va aduce o contributie importanta la realizarea obiectivului global de promovare a unei cresteri durabile, inteligente si incluzive", a aratat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.
 
Cele mai importante elemente ale reformei Politicii Agricole Comune
 
Potrivit Comisiei Europene, acordul incheiat recent va duce la implementarea unei politici mai echitabile in domeniul agriculturii la nivel european, cu un plus de transparenta si care va contribui la consolidarea pozitiei producatorului agricol in negocierile cu procesatorii si comerciantii. 
 
O politica agricola comuna mai echitabila
 
Platile directe vor fi distribuite in mod mai echitabil atat intre statele membre, cat si intre regiuni si intre agricultori, iar "referintele istorice" iau sfarsit:
 
Convergenta: repartizarea bugetului PAC va garanta faptul ca niciun stat membru nu primeste mai putin de 75 % din media la nivel de Uniune, pana in 2019. La nivelul statelor membre sau al regiunilor, se vor reduce decalajele dintre valorile sprijinului acordat exploatatiilor: ajutorul la hectar nu va putea cobori sub cota de 60 % din media ajutoarelor platite pana in 2019 intr-o anumita zona administrativa sau agronomica. Statele membre vor putea acorda ajutoare mai mari pentru "primele hectare" ale unei exploatatii, pentru a oferi un sprijin sporit structurilor mici si mijlocii. Pentru noile state membre, mecanismul SAPS (plata unica pe suprafata) va putea fi prelungit pana in 2020.
 
Doar agricultorii activi vor putea beneficia de un ajutor pentru venit (lista de activitati excluse)
 
Tinerii agricultori: instalarea tinerilor va fi puternic incurajata, prin instituirea unui ajutor suplimentar de 25 % pe durata primilor 5 ani, care se va aplica in toate statele membre. Aceste subventii se vor adauga masurilor de investitii in favoarea tinerilor, deja disponibile.
 
Statele membre vor putea acorda, de asemenea, un sprijin mai consistent zonelor defavorizate. Vor putea fi alocate plati cuplate unui numar limitat de productii, cu o cuplare specifica de 2% pentru proteinele vegetale, pentru reducerea dependentei UE de importurile din acest domeniu.
 
O politica agricola comuna care consolideaza pozitia agricultorilor in cadrul lantului alimentar
 
Orientarea de piata a agriculturii europene va fi insotita de noi mijloace puse la dispozitia agricultorilor, pentru ca acestia sa devina actori cu greutate ai lantului alimentar:
 
Organizatiile profesionale si interprofesionale vor fi incurajate, iar pentru anumite sectoare (lapte, carne de vita si manzat, ulei de masline, cereale) se vor institui norme specifice in materie de dreptul concurentei. Acestea vor putea negocia contracte de vanzare in numele propriilor membri, generand astfel un plus de eficacitate.
 
Cotele de zahar vor fi eliminate in 2017, consolidandu-se in acelasi timp organizarea sectorului, cu ajutorul unor contracte si acorduri interprofesionale obligatorii.
 
Sistemul drepturilor de plantare din sectorul vitivinicol va fi inlocuit, incepand din 2016, de un mecanism dinamic de gestionare a autoriza?iilor de plantare implicand mai mult organiza?iile profesionale, care va fi aplicabil pana 2030, cu o limita de plantare stabilita la 1% din vie pe an.
 
Vor fi puse in aplicare noi instrumente de gestionare a crizelor:
 
Comisia va putea autoriza temporar producatorii sa gestioneze volumele introduse pe piata.
 
Instituirea unei rezerve de criza (insotita de o clauza de urgenta generalizata).
 
in cadrul programelor de dezvoltare rurala, statele membre vor putea incuraja agricultorii sa participe la mecanisme de prevenire a riscurilor (asigurari de venituri, fonduri mutuale) si vor putea elabora subprograme pentru filierele care se confrunta cu dificultati specifice.
 
O politica agricola comuna mai verde
 
Fiecare stat membru, fiecare teritoriu si fiecare agricultor va contribui la solu?ionarea problemei durabilitatii si a luptei impotriva schimbarilor climatice, prin aplicarea unor masuri simple, al caror impact pozitiv a fost deja demonstrat. intre 2014 ?i 2020 vor fi investiti peste 100 de miliarde EUR intr-un efort de a ajuta agricultura sa raspunda provocarilor din domeniile calitatii solului si a apei, biodiversitatii si schimbarilor climatice:
 
"inverzirea": 30% din platile directe vor fi legate de respectarea celor trei practici agricole benefice pentru mediu: diversificarea culturilor, mentinerea pajistilor permanente si conservarea a 5 % si apoi a 7% din zonele de interes ecologic, incepand din 2018 sau de alte masuri considerante cel putin echivalente din punctul de vedere al beneficiilor pentru mediu.
 
Cel putin 30% din bugetul programelor de dezvoltare rurala vor trebui alocate unor masuri de agromediu, sprijinirii agriculturii ecologice sau unor proiecte legate de investitii sau masuri de inovare in favoarea mediului.
 
Masurile de agromediu vor fi consolidate. Ele vor trebui sa vina in completarea practicilor aplicate in cadrul masurilor de inverzire. Aceste programe vor trebui sa fie mai ambitioase si deci mai eficace din punctul de vedere al protectiei mediului (garantia absentei dublei finantari).
 
O politica agricola comuna mai eficace si mai transparenta
 
Instrumentele PAC vor permite fiecarui stat membru al UE sa raspunda obiectivelor comune in mod eficace si flexibil, pentru a tine cont de diversitatea celor 28 de state membre (inclusiv Croatia, cel mai nou membru al UE):
 
Mijloacele de sprijinire a cercetarii, inovarii si schimbului de cunostinte vor fi dublate.
 
Programele de dezvoltare rurala vor fi mai bine coordonate cu celelalte fonduri europene, iar abordarea pe axe va fi inlocuita cu o abordare strategica nationala sau regionala.
 
O schema de ajutoare simplificata pentru micii agricultori va fi pusa la dispoztia statelor membre care doresc acest lucru.
 
Toate ajutoarele din cadrul PAC vor fi facute publice, cu exceptia sumelor foarte reduse, alocate micilor agricultori.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agriculturaRentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016