Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CFR: Legea motorinei va avea impact negativ in agricultura

cfr-legea-motorinei-va-avea-impact-negativ-in-agricultura

Clubul Fermierilor Romani (CFR) anunta ca noua Lege a vanzarii motorinei va avea impact negativ in agricultura! Iata explicatiile acestora.


Potrivit unui comunicat, adoptarea proiectului de lege care completeaza articolul 435 din Legea 227/2015 privind procesul de vanzare a motorinei are impact negativ in activitatea operatorilor economici de pe aceasta piata si, in mod deosebit, asupra fermierilor care se aprovizioneaza cu motorina de la acesti comercianti.
 
"Prin adoptarea acestui proiect legislativ, sunt eliminate din piata peste 980 de companii care asigura revanzarea de produse petroliere si care isi desfasoara activitatea la nivel national. Agricultura va fi puternic afectata de aceasta lege, cu impact imediat asupra campaniei agricole de toamna, in conditiile in care fermierii depind de livrarile de motorina pentru derularea lucrarilor agricole specifice acestei perioade", se mentioneaza in comunicat.
 
Astfel, reprezentantii Clubului Fermierilor Romani semnaleaza implicatiile negative pentru fermieri, precum: cresterea pretului motorinei, prin reducerea competitiei pe piata (cvasi-disparitia pietei revanzatorilor), ramanand doar cei sase operatori/producatori nationali, precum si imposibilitatea livrarii motorinei conform cererilor fermierilor datorita capacitatilor logistice limitate, intr-o perioada critica de desfasurare a lucrarilor agricole.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
Pe lista cu implicatii negative pentru fermieri este mentionata reducerea perioadei de creditare pentru achizitia motorinei. Astfel, furnizorii ramasi vor livra numai in baza rapoartelor Coface, care nu se utilizeaza in cazul companiilor mici (societati in nume colectiv, PFA-uri).
 
De asemenea, reprezentantii Clubului Fermierilor Romani au precizat pe lista cu implicatii negative si neplata datoriilor catre revanzatori in conditiile in care fermierii nu mai primesc motorina. Acestia mentioneaza ca motorina livrata in campania agricola de toamna poate fi platita in primavara anului 2021.
 
"Din analiza noastra, prin aplicarea acestei masuri, cel putin jumatate din cererea de motorina pentru agricultura nu va putea sa fie accesata de fermieri direct de la furnizorii nationali, atat datorita unor conditii care tin de furnizori, cat si unor conditii care tin de fermieri", se mai spune in comunicat.
 
Potrivit sursei citate, la nivelul anului 2019 peste 70% din cererea de piata a fost asigurata de revanzatori (aproximativ 200 de companii revanzatoare de motorina pentru agricultura, respectiv aproximativ 250.000 metri cubi motorina), in timp ce doar 30% de furnizorii nationali/producatori.
 
Guvernul Romaniei si Consiliul Concurentei au respins proiectul de lege ca fiind anticoncurential, nejustificat si va distorsiona piata comertului de motorina. Proiectul a fost denuntat atat de Asociatia Romana a Petrolului (ARP), cat si de Asociatia Distribuitorilor de Produse Petroliere (ADPP).
 
"Am solicitat Presedintelui Romaniei sa nu promulge legea adoptata de Parlamentul Romaniei, Prim-ministrului si Ministrului Agriculturii sa sustina demersul catre Curtea Constitutionala a Romaniei pentru exceptia de neconstitutionalitate a modificarii de lege la care facem referire, avand in vedere riscurile cu efect imediat asupra lucrarilor agricole din campania agricola de toamna, posibilele implicatii asupra productiei agricole nationale, sigurantei alimentare si bunei functionari a firmelor din agricultura. In acest context, este important sa avem in vedere apararea intereselor statului in ceea ce priveste transparenta si responsabilitatea financiara, asigurarea liberei concurente pe piata, fara insa a pune la risc productia agricola a Romaniei", se mai spune in comunicat.
 
Clubul Fermierilor Romani este o asociatie non-profit si neguvernamentala, care promoveaza interesele fermierilor din Romania.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016