CFR: Legea motorinei va avea impact negativ in agricultura
Publicat la data de 07 Sep. 2020 in:
Diverse Clubul Fermierilor Romani (CFR) anunta ca noua Lege a vanzarii motorinei va avea impact negativ in agricultura! Iata explicatiile acestora.
Potrivit unui comunicat, adoptarea proiectului de lege care completeaza articolul 435 din Legea 227/2015 privind procesul de vanzare a motorinei are impact negativ in activitatea operatorilor economici de pe aceasta piata si, in mod deosebit, asupra fermierilor care se aprovizioneaza cu motorina de la acesti comercianti.
"Prin adoptarea acestui proiect legislativ, sunt eliminate din piata peste 980 de companii care asigura revanzarea de produse petroliere si care isi desfasoara activitatea la nivel national. Agricultura va fi puternic afectata de aceasta lege, cu impact imediat asupra campaniei agricole de toamna, in conditiile in care fermierii depind de livrarile de motorina pentru derularea lucrarilor agricole specifice acestei perioade", se mentioneaza in comunicat.
Astfel, reprezentantii Clubului Fermierilor Romani semnaleaza implicatiile negative pentru fermieri, precum: cresterea pretului motorinei, prin reducerea competitiei pe piata (cvasi-disparitia pietei revanzatorilor), ramanand doar cei sase operatori/producatori nationali, precum si imposibilitatea livrarii motorinei conform cererilor fermierilor datorita capacitatilor logistice limitate, intr-o perioada critica de desfasurare a lucrarilor agricole.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Fa-ti propria afacere cultivand trei arbusti miraculosi care te pot imbogati Cine nu a aflat de efectele absolut miraculoase pentru sanatate ale merisorului Dar de cele ale fructelor de Goji sau Aronia Si daca nu ai aflat inca iti spunem noi Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente fiind unele dintre cele mai...
Oferta Speciala
valabila 48h
Pe lista cu implicatii negative pentru fermieri este mentionata reducerea perioadei de creditare pentru achizitia motorinei. Astfel, furnizorii ramasi vor livra numai in baza rapoartelor Coface, care nu se utilizeaza in cazul companiilor mici (societati in nume colectiv, PFA-uri).
De asemenea, reprezentantii Clubului Fermierilor Romani au precizat pe lista cu implicatii negative si neplata datoriilor catre revanzatori in conditiile in care fermierii nu mai primesc motorina. Acestia mentioneaza ca motorina livrata in campania agricola de toamna poate fi platita in primavara anului 2021.
"Din analiza noastra, prin aplicarea acestei masuri, cel putin jumatate din cererea de motorina pentru agricultura nu va putea sa fie accesata de fermieri direct de la furnizorii nationali, atat datorita unor conditii care tin de furnizori, cat si unor conditii care tin de fermieri", se mai spune in comunicat.
Potrivit sursei citate, la nivelul anului 2019 peste 70% din cererea de piata a fost asigurata de revanzatori (aproximativ 200 de companii revanzatoare de motorina pentru agricultura, respectiv aproximativ 250.000 metri cubi motorina), in timp ce doar 30% de furnizorii nationali/producatori.
Guvernul Romaniei si Consiliul Concurentei au respins proiectul de lege ca fiind anticoncurential, nejustificat si va distorsiona piata comertului de motorina. Proiectul a fost denuntat atat de Asociatia Romana a Petrolului (ARP), cat si de Asociatia Distribuitorilor de Produse Petroliere (ADPP).
"Am solicitat Presedintelui Romaniei sa nu promulge legea adoptata de Parlamentul Romaniei, Prim-ministrului si Ministrului Agriculturii sa sustina demersul catre Curtea Constitutionala a Romaniei pentru exceptia de neconstitutionalitate a modificarii de lege la care facem referire, avand in vedere riscurile cu efect imediat asupra lucrarilor agricole din campania agricola de toamna, posibilele implicatii asupra productiei agricole nationale, sigurantei alimentare si bunei functionari a firmelor din agricultura. In acest context, este important sa avem in vedere apararea intereselor statului in ceea ce priveste transparenta si responsabilitatea financiara, asigurarea liberei concurente pe piata, fara insa a pune la risc productia agricola a Romaniei", se mai spune in comunicat.
Clubul Fermierilor Romani este o asociatie non-profit si neguvernamentala, care promoveaza interesele fermierilor din Romania.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>
Afaceri profitabile la tara: cum sa infiintezi o plantatie de trandafiri?
Trandafirii sunt cultivati inca din cele mai vechi timpuri si sunt foarte indragiti pentru frumusetea lor. Contin substante active importante precum: ulei volatil, tanin, derivati flavonici, aldehide terpenice, nerol, citroneol, zaharuri, ceara, acid galic, vitamine (A, B2, C, K). Tocmai de aceea ei... citeste mai mult>>
Afaceri profitabile la tara
Am mai spus-o de multe ori faptul ca mediul rural este o oportunitate excelenta pentru dezvoltarea unei afaceri de succes. De data asta, iti recomandam cateva idei prfitabile la tara destinate intreprinderilor mici.... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>