Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Constantin: ‚Suntem aliniati la o economie de piata, in care pretul e dat de cerere si de oferta’

constantin-suntem-aliniati-la-o-economie-de-piata-in-care-pretul-e-dat-de-cerere-si-de-oferta

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Daniel Constantin, a fost prezent astazi la o dezbatere privind problemele structurale ale agriculturii romanesti, unde a precizat ca tara noastra a exportat grau, in primele luni ale acestui an, in valoare de aproximativ 300 de milioane de euro, fata de primele noua luni ale anului trecut cand exporturile atingeau 146 milioane de euro si preturile erau aproape duble fata de 2011, din cauza secetei.


Constantin a tinut sa le explice fermierilor de ce anul acesta pretul graului a fost mai mic decat anul trecut, avand in vedere ca productia inregistrata a fost foarte mare.
„Anul acesta a fost o productie mare la grau, dar preturile au fost mai mici ca anul trecut, insa mai mari decat in alti ani. Anul trecut a fost o seceta generalizata si in Romania, in Europa, in Rusia si SUA, iar preturile aproape s-au dublat fata de 2011. Cu siguranta sunt fluctuatii mari de pret, dar acestea sunt date de piata. Suntem aliniati la o economie de piata, in care pretul e dat de cerere si de oferta si in care statul nu poate interveni foarte mult. Exista un mecanism la nivel european - pretul de interventie - prin care se intervine cand sunt derapaje majore pe piata de cereale. Statul nu poate interveni cu mecanisme de a stoca productia de pe piata, pentru ca ar fi considerat un ajutor de stat si o distorsiune pe piata unica europeana, dar putem sa intervenim doar cu ceea ce inseamna nivelul productiei si vom incerca anul acesta sa avem un sprijin mai mare de la buget pe plata pe suprafata”, a relatat Daniel Constantin.
 
Acesta a mai adaugat faptul ca anul acesta, in portul Constanta, locul de unde pleaca cele mai multe exporturi, s-a inregistrat pretul de 160 de euro pe tona de grau, valoare ce nu a mai fost atinsa pana acum.
„Portul Constanta, unde sunt cele mai mari exporturi, nu a avut niciodata un pret mai mic decat in acest an, de 160 de euro pe tona de grau, comparativ cu pretul din Franta, la bursa, unde pretul este mai mare, de 185 de euro pe tona, iar in Italia de 194 euro pe tona. Sunt insa si tari care au un pret mai mic, respectiv Ungaria - 147 euro, Bulgaria - 144 euro pe tona de grau si Ucraina, cu un pret mult mai mic decat in Romania. Sigur, pretul in Romania este mai mic decat pretul de la bursa din Franta pentru ca aici intram in competitie cu pietele din Ucraina si Rusia avand piata de desfacere in tarile arabe, si noi si ei”, a conchis ministrul agriculturii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h








Sursa foto: www.sxc.hu

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton