Publicat in: Diverse
Contre intre ministrul agriculturii si seful ANSVSA
O cantitate mare din laptele vandut in magazine nu este naturala ci este produsa din lapte praf, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, intr-o conferinta de presa cu ocazia inaugurarii noului sediu al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA Bucuresti.
"Foarte mult din laptele pe care il consumam si il cumparam din magazin este facut din lapte praf, nu este lapte natural. Vina o poarta, probabil, autoritatile care ar trebui sa controleze acest proces. Pe de alta parte exista si un vid legislativ pe aceasta tema", a spus Fuia, luni, la IBA Bucuresti.

Marti, seful Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis Chetan, a iesit in presa cu declaratii impotriva spuselor ministrului agriculturii, intr-un interviu acordat Agerpres.

"Laptele de consum este obtinut din lapte proaspat provenit de la fermele comerciale, din gospodariile populatiei sau din comertul intracomunitar. Chiar daca ar fi obtinut din lapte praf, nu ar fi nicio problema deoarece laptele praf este fabricat tot din lapte natural suta la suta. Procesatorii prefera insa alte metode mai putin costisitoare, dar tot din lapte natural", a precizat Roatis.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Acesta a adaugat ca legislatia permite ca in perioada de iarna, cand lactatia vacilor este in scadere, sa se foloseasca lapte praf in obtinerea produselor lactate, dar intr-o proportie de pana la 30%.

"In perioada de iarna spre primavara, cand lactatia vacilor este in scadere din cauza fatarilor si alaptarii viteilor, se poate face in industria procesarii o reconversie din lapte praf, dar si acesta este o forma a laptelui natural. Procesul este unul costisitor, pentru ca il transformi odata in lapte praf si pe urma faci din nou o reconversie, dar si daca s-ar intampla asa, acest lucru nu este daunator. Cred insa ca este mai bine sa cumperi o cisterna de lapte dintr-o ferma din afara Romaniei. Consider ca laptele praf se preteaza mai mult in alte ramuri alimentare, precum patiserie sau dulciuri", a explicat seful ANSVSA.

Roatis s-a aratat surprins de declaratiile recente al ministrului Agriculturii, potrivit carora 'o cantitate mare din laptele vandut in magazine nu este natural, ci este produs din lapte praf', considerand ca oficialul MADR nu detine consilieri "de cea mai buna calitate".

"Ma intriga aceste declaratii, probabil pentru ca exista o consiliere care nu este de cea mai buna calitate. Acea persoana sau acel grup de oameni din minister nu este cel mai bine pregatit daca poate sa sustina astfel de declaratii. Sunt convins ca MADR are multe probleme de rezolvat si toate aceste lucruri sunt intamplatoare", a subliniat Radu Roatis.

Potrivit sursei citate, Romania a primit o derogare din partea Comisiei Europene, pana la finele lui 2013, de a pune pe piata nationala, dar si de a folosi lapte neconform de catre industria de procesare, respectiv lapte provenit din gospodariile populatiei si din ferme mici, care detin 4-5 vaci.

caricatura semnata de JUP

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Programul „Cornul si laptele”, o posibila solutie pentru criza de pe piata laptelui din Romania
Programul „Cornul si laptele”, o posibila solutie pentru criza de pe piata laptelui din Romania
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca legislatia noului program national pentru...
Statistici piata laptelui 2013: cantitatea de lapte colectat in primele 4 luni ale anului
Statistici piata laptelui 2013: cantitatea de lapte colectat in primele 4 luni ale anului
In perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2013 comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 aprilie...
Scandal pe piata laptelui: o toxina CANCERIGENA depistata in mai multe probe de lapte
Scandal pe piata laptelui: o toxina CANCERIGENA depistata in mai multe probe de lapte
Ce spune ANSVSA? Potrivit unui comunicat al institutiei transmis astazi, probele de lapte au fost...
Statistici import export piata laptelui 2012
Statistici import export piata laptelui 2012
Cantitatea de lapte, smantana, lapte batut, iaurt, chefir, zer, unt si branzeturi sau casuri...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton