Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum se recolteaza plantele medicinale
Recoltarea plantelor medicinale. Cum se recolteaza, cand se culeg plantele medicinale si cum se pastreaza plantele medicinale
Farmacia verde este din ce in ce mai apreciata, pe masura ce oamenii de stiinta gasesc noi si noi tratamente bazate pe preparate naturiste. Romania se poate mandri cu o bogata varietate de plante medicinale, remedii aflate la indemana oricui.
In primul rand, trebuie sa cunoasteti foarte bine proprietatile terapeutice ale plantelor. Pe cat de mare este numarul afectiunilor cunoscute de medici, tot atatea plante medicinale va stau la dispozitie.
Atentie insa, ca la orice medicament, si in cazul preparatelor naturiste exista indicatii, dar si contra-indicatii. Un ceai baut fara a ii cunoaste efectele va poate face mai mult rau decat bine, iar ceea ce ar fi trebuit sa fie un remediu se transforma in otrava. De aceea, nu beti ceaiuri care contin plante despre care nu ati auzit, decat la recomandarea medicului, a farmacistului, sau dupa ce ati citit cu atentie indicatiile de pe ambalaj, in cazul celor cumparate de la magazin.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Documentati-va cu atentie inainte sa culegeti plantele
In cazul in care sunteti siguri ca planta pe care o cautati va poate ajuta organismul, trebuie sa respectati cateva reguli simple, atunci cand recoltati plantele medicinale.
Trebuie sa stiti foarte bine specia cautata, atat din punct de vedere al aspectului sau cat si ca areal de raspandire. Sunt plante medicinale care traiesc pe dealuri, in paduri, altele pe campuri sau in fanete, stancarii, etc.
Foarte importanta este si partea din planta care se foloseste pentru obtinerea preparatelor pe care le vom utiliza - ceaiuri, decocturi, extracte. Astfel, in functie de specie, vom folosi florile unor arbori (socul, teiul), scoarta copacilor (ulmul), flori ale unor erbacee (musetel), radacini ale plantelor (odolean), frunze (menta), enduviile (macesul) sau fructe (catina alba). Desigur, fiecare parte anatomica are particularitatile ei de dezvoltare, si distingem perioade optime pentru recoltarea lor, atunci cand continutul in ingredienti activi este maxim.
Cand se recolteaza plantele medicinale
* Radacinile se recolteaza toamna dupa caderea frunzelor sau primavara, dupa dezghet.
* Tulpinile, frunzele si florile se recolteaza in perioada infloririi. Exista unele plante de la care frunzele se recolteaza in primele stadii de dezvoltare, imediat dupa aparitie, cum este papadia. La altele, frunzele sunt colectate atunci cand ajung la maturitate, cum este menta, de exemplu.
* Scoarta se recolteaza primavara imediat cu plecarea in vegetatie a copacului.
* Mugurii se recolteaza de asemenea tot primavara, cand sunt suficient de bine dezvoltati.
* Daca in cazul frunzelor si florilor pentru recoltare se alege o dimineata de zi senina, insorita, dupa ce s-a evaporat roua, pentru recoltarea fructelor sau semintelor sunt mai potrivite zilele innorate si racoroase.
Pastrati-le in locuri curate
Uscarea plantelor medicinale se face imediat dupa recoltare si pentru aceasta sunt potrivite spatii aerisite si curate.
Evitati aparitia de mucegaiuri sau diferiti alti contaminanti prin asezarea plantelor in straturi subtiri pe panza, nu pe material plastic. Dupa uscare, ele se pastreaza in saculeti de panza sau pungi de hartie.
Depozitarea plantelor se face in incaperi racoroase, uscate, ferite de razele soarelui. Este bine ca pe fiecare saculet sau punga sa scrieti tipul plantei si anul recoltarii.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.72 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News