Publicat in: Diverse
Dacian Ciolos: Trebuie sa decidem impreuna ce agricultura vrem
Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, considera ca intr-o lume din ce in ce mai urbanizata, este important sa ramanem legati de pamant si sa pastram legatura speciala pe care o avem cu alimentele. Pentru a sti ce mancam, pentru a manca ceea ce dorim, este necesar un dialog neintrerupt intre agricultori si cetateni. Acest dialog are loc la diferite niveluri.
"La nivel colectiv avem posibilitatea, in Europa, de a dispune de un instrument formidabil reprezentat de politica agricola comuna, de care ma ocup in calitate de comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala", afirma Ciolos. Acest instrument permite sa se coreleze asteptarile cetatenilor in termeni de cantitate si durata, pe de o parte, si realitatea muncii de zi cu zi a agricultorilor pe camp, pe de alta parte.

Cu toate acestea, pentru a fi eficienta, politica agricola comunitara trebuie sa fie sustinuta de initiative ale cetatenilor si de alegerile din viata de zi cu zi ale fiecarui consumator.

"Iata motivul pentru care am tinut sa aduc un omagiu muncii desfasurate de Universitatea de stiinte Gastronomice si de miscarea Slow Food, luand parte la ceremonia de astazi de deschidere a anului universitar", subliniaza comisarul european.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Ar trebui amintit faptul ca, de data aceasta la scara individuala, dialogul dintre consumatori si agricultori este reprezentat de alegerea facuta de fiecare dintre noi, zi de zi. Chiar daca nu ne dam seama, asa cum se intampla pe piata locala, exista agricultori in spatele fiecarei ramuri alimentare din supermarketurile noastre, in spatele fiecarui aliment din farfuria noastra. Acest lucru inseamna ca exista un complex de masuri agronomice, teritorii, cunostinte speciale in spatele fiecarui produs spre care ne indreptam atentia.

Alegerile noastre gastronomice au implicatii agronomice, potrivit lui Ciolos. Nu exista bariere intre cele doua universuri, cel al mesei si cel al campurilor, chiar daca kilometrii parcursi de marfuri tind uneori sa ne faca sa uitam ca hrana noastra provine in primul rand dintr-un lung lant productiv. Poate ca uitam prea repede, in calitate de cetateni-consumatori, ca alegerea noastra in fata rafturilor cu alimente determina orientarile adoptate de agricultori. "Trebuie sa decidem, impreuna cu agricultorii nostri, tipul de agricultura pe care il avem, tipul de agricultura pe care il vrem", indeamna Ciolos.

Pentru ca deciziile individuale sa fie unele informate, miscari precum cele generate de Slow Food si initiativele politice pentru a pune in valoare si a promova mai bine alimentatia noastra sunt elemente esentiale ale sensibilizarii noastre si a mobilizarii cetatenilor.

Toate aceste initiative contribuie la armonizarea alegerilor noastre alimentare de zi cu zi si la asteptarile noastre fata de agricultori. Este necesar sa se dedice timp reflectarii asupra alimentatiei, asupra importantei hranei in general: din punct de vedere biologic, economic, ambiental, cultural si social. Acest parcurs permite intarirea sanatatii publice a societatii noastre printr-o alimentatie mai sanatoasa si echilibrata, permite imbunatatirea sanatatii economice, sociale si ambientale a agriculturii si evitarea de a face excesiv de artificiale sectoare naturale prin definitie: alimentatia si natura.

"As adauga ca in aceasta perioada de criza economica si financiara putem conta pe agricultura si sectorul agroalimentar. Sunt forte asupra carora putem insista, incercand sa realizam cresterea economica si locurile de munca ale viitorului. Este important sa se continue sa se investeasca si sa se atraga tinerii in acest sector, asa cum facem datorita politicii agricole comunitare si dorim sa continuam si dupa 2013. Este important nu numai pentru piata europeana, ci de asemenea, la nivel mondial. inarmati cu produse de calitate excelenta, renumite in intreaga lume, putem, datorita agriculturii noastre, sa cream si sa conservam valoarea adaugata a teritoriilor noastre", incheie Ciolos.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Seful MADR cere un buget consistent pentru Politica Agricola Comuna
Seful MADR cere un buget consistent pentru Politica Agricola Comuna
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la reuniunea Consiliului Uniunii...
Romania nu va accepta plafonarea platilor in viitoarea Politica Agricola Comuna
Romania nu va accepta plafonarea platilor in viitoarea Politica Agricola Comuna
Romania nu accepta plafonarea platilor in viitoarea Politica Agricola Comuna, aceasta fiind...
Autoritatile romane, preocupate de pastrarea actualului nivel de finantare, in ceea ce priveste Politica Agricola Comuna
Autoritatile romane, preocupate de pastrarea actualului nivel de finantare, in ceea ce priveste Politica Agricola Comuna
Preocuparea autoritatilor romane este sa se pastreze actualul nivel de finantare pentru a se...
Solutiile fostului comisar european Dacian Ciolos pentru problemele din agricultura romaneasca
Solutiile fostului comisar european Dacian Ciolos pentru problemele din agricultura romaneasca
In discursul tinut in cadrul conferintei de la Bucuresti, fostul comisar european pentru...

Ultima ora

Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016