Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daniel Constantin : Sectorul produselor din carne este primul care trebuie ajutat in cazul reducerii TVA
Declaratia a fost facuta de ministrul Agriculturii la finele saptamanii trecute.
In opinia vicepremierului Daniel Constantin, cel care indeplineste si functia de ministru al Agriculturii, sectorul productiei de carne este primul care trebuie ajutat in cazul in care se va vorbi despre reducerea Taxei pe Valoare Adaugata si la alte categorii de produse.
In acest sens, Daniel constantin a declarat ca „primul ministru a dispus sa facem o analiza la Ministerul Agriculturii, dar mai ales la Ministerul de Finante, vizavi de sectorul de carne, legume-fructe, lapte si produse lactate. Sigur ca s-a vorbit si de produsele ecologice si de alte categorii ceva mai mici, dar eu cred ca, daca vrem sa ajutam anumite sectoare, primul care trebuie ajutat ar fi sectorul de carne. Acest lucru depinde de noul guvern, de discutiile care vor avea loc cu Fondul Monetar International. Cred ca bugetul pe 2015 va fi facut in a doua parte a lunii noiembrie, atunci cand, probabil, vom cunoaste noul Cabinet. Ar fi incorect ca actualul Cabinet sa faca un buget pentru viitorul Executiv”.
In ceea ce priveste reducerea TVA la paine si produsele de panificatie, ministrul Agriculturii a subliniat faptul ca rezultatele sunt mai bune decat se asteptau autoritatile, dar nu foarte bune.
„Am avut emotii foarte mari fata de reducerea TVA la paine, pentru ca era un proiect-pilot si, daca lucrurile nu mergeau bine, condamnam si alte sectoare de activitate. Nu mai vorbesc despre rezultate, le cunoasteti foarte bine. Nu sunt rezultate foarte bune, dar mai bune decat ceea ce asteptam si asta ne ofera perspectiva sa ne gandim si la alte sectoare”, a mai spus Daniel Constantin.
Datele statistice arata ca reducerea TVA la faina si paine a avut un impact pozitiv asupra reducerii economiei ascunse, reflectata in cresterea productiei oficiale, imbunatatirea profitabilitatii, marirea numarului de angajati si a numarului de societati active, potrivit unui studiu al Ministerului Finantelor Publice.
Conform estimarilor MFP si Comisiei Nationale de Prognoza, in perioada septembrie 2013 - iunie 2014, evaziunea fiscala la paine a inregistrat o reducere cu aproximativ 300 de milioane de lei.
Analiza cantitatilor produse si livrate de faina, paine si produse de patiserie releva urmatoarele tendinte manifestate dupa reducerea TVA - cresterea semnificativa a cantitatilor de faina si paine livrate in mod oficial si declarate de agentii economici, reducerea TVA pe intregul lant de valorificare a materiei prime a stimulat si productia de produse de patiserie, chiar daca cota de TVA pentru acestea nu s-a redus, livrarile care s-au majorat au fost indeosebi cele pentru piata interna, ceea ce sustine impactul semnificativ pe care masura l-a avut asupra economiei ascunse, se mai spune in studiul MFP.
Productia de faina si paine a crescut inca din luna septembrie 2013, comparativ cu septembrie 2012, respectiv cu aproape 10.000 de tone in cazul painii si cu 20.000 de tone la faina. In termeni relativi, in septembrie 2013 si iunie 2014 s-au inregistrat cele mai ridicate sporuri - 20,2% la paine si 27,1% la faina de grau si secara, respectiv 22,6% la paine si 25,1% la faina de grau si secara.
In domeniul fabricarii produselor de morarit, s-a realizat in ultimii trei ani o cifra de afaceri anuala de circa 3,1 miliarde lei de catre aproximativ 1.100 societati, iar in domeniul fabricarii painii, prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie - 4,3 - 4,5 miliarde lei, de catre cele aproape 5.000 societati comerciale.
In acest sens, Daniel constantin a declarat ca „primul ministru a dispus sa facem o analiza la Ministerul Agriculturii, dar mai ales la Ministerul de Finante, vizavi de sectorul de carne, legume-fructe, lapte si produse lactate. Sigur ca s-a vorbit si de produsele ecologice si de alte categorii ceva mai mici, dar eu cred ca, daca vrem sa ajutam anumite sectoare, primul care trebuie ajutat ar fi sectorul de carne. Acest lucru depinde de noul guvern, de discutiile care vor avea loc cu Fondul Monetar International. Cred ca bugetul pe 2015 va fi facut in a doua parte a lunii noiembrie, atunci cand, probabil, vom cunoaste noul Cabinet. Ar fi incorect ca actualul Cabinet sa faca un buget pentru viitorul Executiv”.
In ceea ce priveste reducerea TVA la paine si produsele de panificatie, ministrul Agriculturii a subliniat faptul ca rezultatele sunt mai bune decat se asteptau autoritatile, dar nu foarte bune.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„Am avut emotii foarte mari fata de reducerea TVA la paine, pentru ca era un proiect-pilot si, daca lucrurile nu mergeau bine, condamnam si alte sectoare de activitate. Nu mai vorbesc despre rezultate, le cunoasteti foarte bine. Nu sunt rezultate foarte bune, dar mai bune decat ceea ce asteptam si asta ne ofera perspectiva sa ne gandim si la alte sectoare”, a mai spus Daniel Constantin.
Datele statistice arata ca reducerea TVA la faina si paine a avut un impact pozitiv asupra reducerii economiei ascunse, reflectata in cresterea productiei oficiale, imbunatatirea profitabilitatii, marirea numarului de angajati si a numarului de societati active, potrivit unui studiu al Ministerului Finantelor Publice.
Conform estimarilor MFP si Comisiei Nationale de Prognoza, in perioada septembrie 2013 - iunie 2014, evaziunea fiscala la paine a inregistrat o reducere cu aproximativ 300 de milioane de lei.
Analiza cantitatilor produse si livrate de faina, paine si produse de patiserie releva urmatoarele tendinte manifestate dupa reducerea TVA - cresterea semnificativa a cantitatilor de faina si paine livrate in mod oficial si declarate de agentii economici, reducerea TVA pe intregul lant de valorificare a materiei prime a stimulat si productia de produse de patiserie, chiar daca cota de TVA pentru acestea nu s-a redus, livrarile care s-au majorat au fost indeosebi cele pentru piata interna, ceea ce sustine impactul semnificativ pe care masura l-a avut asupra economiei ascunse, se mai spune in studiul MFP.
Productia de faina si paine a crescut inca din luna septembrie 2013, comparativ cu septembrie 2012, respectiv cu aproape 10.000 de tone in cazul painii si cu 20.000 de tone la faina. In termeni relativi, in septembrie 2013 si iunie 2014 s-au inregistrat cele mai ridicate sporuri - 20,2% la paine si 27,1% la faina de grau si secara, respectiv 22,6% la paine si 25,1% la faina de grau si secara.
In domeniul fabricarii produselor de morarit, s-a realizat in ultimii trei ani o cifra de afaceri anuala de circa 3,1 miliarde lei de catre aproximativ 1.100 societati, iar in domeniul fabricarii painii, prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie - 4,3 - 4,5 miliarde lei, de catre cele aproape 5.000 societati comerciale.
Autor:
Catalin Adrian Tintareanu
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News