Publicat in: Diverse
Excedent mai mic din comertul cu produse agroalimentare
La finele primelor doua luni ale anului in curs, balanta comerciala din comertul cu produse alimentare a consemnat un excedent de 28,9 milioane de euro, in timp ce, in perioada similara a anului trecut, valoarea acestui excedent era de 104,1 milioane de euro.
Conform datelor recente raportate de MADR, Romania a a incheiat primele doua luni ale acestui an cu un excedent comercial de 28,9 de milioane de euro din comertul cu produse alimentare, valoarea acestuia fiind insa mult in scadere fata de cifra inregistrata in perioada similara a anului trecut.
 
Valoarea excedentului comercial a scazut, astfel, cu 72 la suta, datele de anul trecut, indicand pentru finele lunii februarie 2014, un excedent comercial de 104,1 milioane de euro.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

In raportul MADR se precizeaza ca diminuarea excedentului comercial s-a datorat majorarii cu 32,6% a importurilor din tarile terte, pe fondul scaderii cu 8,5% a exporturilor catre aceeasi zona. Livrarile externe de grau in suma de 112,3 milioane de euro si de seminte de floarea-soarelui, in valoare de 36,5 milioane de euro, au marcat scaderi substantiale comparativ cu perioada de referinta, respectiv cu 242.900 tone (-53,1 milioane euro) și cu 138.700 tone (-43,5 milioane euro). De asemenea, au scazut exporturile de animale vii din specia ovine sau caprine (-14,2 milioane de euro), zahar (-7 milioane de euro), produse de brutarie-patiserie (-1,6 milioane de euro).
 
Pierderile au fost compensate prin veniturile obtinute in urma cresterii exporturilor de tigari (+56,9 milioane de euro) si un total de 139,9 milioane de euro precum si livrarilor de porumb (+25,9 milioane euro) si o valoare totala de 210,6 milioane. Cresteri pe partea de export au mai fost inregistrate in perioada mentionata la orz (+29,5 milioane euro) si seminte de rapita (+7,9 milioane euro).
 
In ceea ce privește volumul importurilor de produse agroalimentare in primele doua luni din 2015, acesta a fost in crestere la majoritatea grupelor de produse, respectiv la carne de porc (+13,0% cantitativ, total 33,1 milioane de euro), tutun brut (+9,6%, 32,1 milioane euro), seminte de floarea-soarelui (+83%, 30,2 milioane euro), ciocolata (+5,1%, 27,8 milioane euro), zahar (+149,8%, 24,3 milioane euro), cafea (+9,8%, 21,8 milioane euro), grau (+51,2%, 13,7 milioane euro).
 
Datele statistice ale MADR arata ca in primele doua luni din acest an au scazut importurile de animale vii din specia porcine, cu 5 milioane de euro, branzeturile cu 2,4 milioane de euro, iar cele de lapte si smantana, cu 1,7 milioane de euro.
 
De asemenea, importurile de carne de porc — principalul produs adus de pe pietele externe — s-au diminuat in primele doua luni din 2015 cu 900.000 de euro din punct de vedere valoric, totalizand 33,1 milioane de euro, in conditiile in care cantitatea achizitionata a fost mai mare cu 13%.
 
Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agricol al Romaniei. Astfel, in primele doua luni ale anului 2015, exporturile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 61,8%, iar importurile din statele membre UE au detinut o pondere de 79,5%.
 
Romania a inregistrat in 2014 cel de-al doilea an cu balanta pozitiva in comertul cu produse agroalimentare, dupa o perioada de peste 20 de ani de deficit in sector.
 
Excedentul inregistrat in comertul cu produse agroalimentare a fost de 514,3 milioane de euro, in crestere cu aproape cu 60% fata de soldul pozitiv de 324,9 milioane de euro obtinut la finele lui 2013.
 
Anul trecut, Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 5,409 miliarde de euro, cu 311,5 milioane de euro mai mult fata de anul precedent (+6,1%), in timp ce importurile, in suma de 4,895 miliarde euro, au crescut in ritm mai lent, depasind cu 2,6% valoarea din anul 2013.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
In acest sens, aplicatia ofera posibilitatea initierii procedurilor prevazute de Legea nr....
MADR: Schema de energie se prelungeste
MADR: Schema de energie se prelungeste
Noul termen limita pentru depunerea proiectelor este 15 ianuarie 2024.   "Deja...
MADR: Derogare la GAEC 7 si GAEC 8
MADR: Derogare la GAEC 7 si GAEC 8
Conform secretarului de stat, Adrian Pintea, anuntul oficial pare a fi doar o chestiune de timp,...
Ministrul Agriculturii: Pretul alimentelor de baza a scazut
Ministrul Agriculturii: Pretul alimentelor de baza a scazut
"Am fost zilele trecute prin mai multe magazine pentru a vedea cum a fost implementata...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016